Jyväskylän Kärkkäisen Ase ja erä -osastolla palvelee Kultainen Venla -voittaja

Riikka Aaltonen on yksi Eränkävijät-sarjan neljästä päätähdestä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: NTRNZ Media Oy

Viitisen vuotta sitten Hankasalmella asuva Riikka Aaltonen alkoi kirjoittaa kalastusaiheista blogia: fisheriina.blogspot.fi

– Ajattelin, että kalastuskuvia ja kalastusmietteitä olisi kiva julkaista jossakin. Tuumasin mielessäni, että kyllä ainakin äiti ja isä lukevat blogiani.

Lukivat monet muutkin. Oululainen tuotantoyhtiö NTRNZ Media Oy kiinnostui Riikan erähenkisistä harrastuksista ja pyysi häntä Ylen Eränkävijät ohjelman koekuvauksiin. Koekuvausten tuloksena Riikka valittiin yhdeksi ohjelman neljästä päähenkilöstä. 12.1.2018 Eränkävijät palkittiin Kultainen Venla -pakinnolla vuoden 2017 parhaana tv-sarjana.

Riikka katsoi Venla-gaalaa kotonaan Hankasalmella.

– Voiton selvittyä ensin huusin. Sitten riemuhuuto vaihtui onnenkyyneliin, vallankin kun sarjan ihanan Äijä-koiran omistaja halasi Äijää. Ilta oli sellaista tunteiden vuoristorataa, ja me Eränkävijät-porukka olimme koko illan tiiviisti toisiimme yhteydessä, Riikka kertoo.

Riikka sanoo olevansa erityisen onnellinen sarjan tuottajan ja kaikkien sarjan tekijöiden puolesta: iso työ sai upean palkinnon.

– On aivan uskomatonta, miten valtavan iso työ on televisiosarjan tekemisessä. Yksi puolen tunnin jakso vaatii monia, aikaa vieviä työvaiheita ja ison määrän alan huippuosaajia. Nyt kun olen saanut seurata Eränkävijät-sarjan tekemistä, niin arvostan erittäin korkealle kaikkia tv-tuotantoalan ammattilaisia.

Sarjan kuvauspaikkojen myötä Riikka oppi paljon uutta myös Suomen luonnosta.

– Uusia kalastuspaikkoja oli hieno nähdä. Koskettavaa oli huomata se, että kalakannat eivät meillä Suomessa ole suinkaan kaikissa vesistöissä hyvässä kunnossa. Paljon tarvitaan työtä, jotta ne pysyvät jatkossakin hyvinä, esimerkiksi ettei rasvaevällisiä arvokaloja ryöstökalasteta, vaan ne päästetään takaisin veteen.

Kalastamaan 27-vuotias Riikka on oppinut pappansa kanssa jo pikkutyttönä. Tätä nykyä Riikka käy talvisin pilkillä Päijänteessä ja Konnevedellä. Kesäaikaan hän uistelee kuhaa Lievestuore-järvestä, järvilohi nousee pintaan keväällä ja syksyllä. Syyskesästä hän tekee miehensä kanssa perhokalastusreissun Lapin erämaahan.

Riikka myös metsästää. Metsälle hänet on innostanut avomiehensä.

– Olin ensin Jaakon mukana metsällä. Sitten päätin, että minäkin haluan hankkia omaan aseen ja alkaa metsästää.

Riikka suoritti Metsästäjätutkinnon ja sai aseenkantoluvan omalle haulikolle. Riikka metsästää pääasiassa jäniksiä sekä sorsia ja jonkin verran kanalintuja. Hän kuluu kahteen metsästysseuraan: Lievestuoreen kala- ja metsämiehiin sekä Niemisjärven Erään. Riikka pitää ammuntatarkkuutensa metsästyskausien ulkopuolella hyvässä vireessä treenaamalla kiekon ammuntaa.

Riikalla on kaksi metsästyskoiraa, joiden kanssa hän käy jänismetsällä: kaksivuotiaat narttukoirat Taiga ja Hippu. Taigassa on puolet venäjänajokoiraa ja puolet flattia. Hippu on puhdas suomenajokoira.

Metsästyskaudella Taigalla ja Hipulla on tuhdit eväät. Kuivaruoka on runsasrasvaista ja -proteiinista. Lisäksi Riikka antaa koirilleen naudan jauhelihaa, Hipulle myös puhdasta possun rasvaa. Vitamiinitäydennyksiä Riikka ei koirilleen anna.

– Kuivaruoassa on kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet, hän sanoo.

Metsästyskausien ulkopuolella Riikka pitää koiransa hyvässä kunnossa.

– Käymme päivittäin juoksulenkillä tai maastopyörälenkillä. Ruoasta vähennän rasvan ja proteiinin määrää.

Riikka on harrastanut kilpatasolla suunnistusta, hiihtoa ja yleisurheilua, joukkuevoimistelua ja maastopyöräilyä. Maastopyöräilyssä hän on voittanut Suomen mestaruuksia. Riikka on myös valmentanut kymmenen vuotta kilpatason joukkuevoimistelijoita. Hiihto, suunnistus ja maastopyöräily kuuluvat edelleen Riikan ohjelmaan, nyt harrastustasolla.

Riikka Aaltonen on Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalon Ase ja erä -osaston myyjä ja asevastaava. Osastolla on yhteensä viisi asiantuntevaa myyjää.

”– Kolmannella tuotantokaudella tavataan myös Äijä-koiran tyttökaveri!”
”_ Eränkävijät-sarja on innoittanut useita ihmisiä aloittamaan uuden erä- tai luontoharrastuksen. Se on jopa tätä Venlaakin suurempi kiitos meille.”