90-vuotias maankuulu vaatekauppias Taimi Perkiömäki:

Pyhäjoella vaatekauppaa tekevän elävän legendan mielestä pintamuodin perässä on turha juosta. Hänen putiikistaan löytyykin päällepantavaa aina 60-luvulta lähtien. Aika pysähtyy ja vuosikymmenet kohtaavat sulassa sovussa. Eläkkeelle jäämistä kauppias ei aktiivisesti suunnittele.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Taimi Perkiömäki on avannut liikkeensä aamulla, niin kuin hän on tottunut tekemään 64 vuotta. Yksi työntekijä apunaan kauppias löytää satojen myytävien tuotteiden joukosta asiakkaalle sopivaa ostettavaa. Kun Perkiömäki perusti liikkeensä vuonna 1950, elettiin aivan toisenlaista aikaa.

– Hyvä jos jostain löysi edustajan, jolla oli jotain myytävää. Kourakaupalla ei kellään ollut mitään, muistelee kauppias.

Vuosien saatossa Perkiömäen liikkeessä on kuitenkin myyty ehkä lähes sadan eri tehtaan tuotantoa.

Pitkä on kauppiaan ura. Lieköhän vielä samoja tehtaita hengissä kuin aloittamisen aikaan?

– Kuka se näin kauan elää, heittää Perkiömäki.

maailmaa valloitavan Ivana Helsinki -vaatemerkin suunnittelijaPaola Suhonennosti lehtihaastattelussa hauskimpien muotivaateliikkeiden listalle pariisilaisten ja newyorkilaisten putiikkien rinnalle Asustetalo Perkiömäen Pyhäjoelta. Paola kertoi löytäneensä liikkeen noin 15 vuotta sitten ja kantaneensa liikkeestä kassikaupalla 60-luvun vaatteita. Sen vuosikymmenen tekstiilejä ei enää olekaan paljon jäljellä, mutta myytävää riittää. Hengareissa komeilevat niin kukkamekot kuin teryleenihameet, 70-luvun tekokuitupuvut ja 80-luvun neonvärit. Toisissa tuotteissa on myös markkahinta.

– Mikäli vaatteessa on kaksi hintaa, halvempi pätee.

Nykyisiin liiketiloihin päästiin muuttamaan vuonna 1968, kun uusi kiinteistö valmistui. Yläkerta on asuintilaa. Kunnioitettavasta iästään huolimatta kauppias itse siivoaa ja laittaa ruokansa.

Perkiömäki kertoo aina eläneensä liikkeen kanssa tarkan markan taloutta. Tavara on aina ostettu rahalla. Kahdeksan vuotta sitten Perkiömäki menetti puolisonsa ja työparinsaLeevi Perkiömäen. Hän mietti hetken millaista olisi elämä ilman liikettä. Mutta kauppa on koti ja elämäntapa, jota ilman Perkiömäki ei osaa kuvitella elävänsä.

Yrittäjäksi ja kauppiaaksi soveltumista Perkiömäki pitää lähinnä luonnekysymyksenä. Pitkän linjan yrittäjä pitää kauppiaan yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena palvelualttiutta.

– Kun ovi käy ja asiakas tulee, häntä tervehditään. Asiakkaalta kysytään mitä hän haluaa ja tuote etsitään. Ovi laitetaan illalla kiinni, kun asiakkaat ovat lähteneet. Koskaan ei ole sanottu, että nyt on liikkeen sulkemisaika.

Vaikka asiakkaita tuleekin nykyään ympäri Suomen, suurimman osan ovesta astujista kauppias tuntee. Monenlaisista asioista voidaan puhua hyllyjen välissä, mutta ne jäävät sinne. Vaatteet säilyttävät salaisuutensa. Perkiömäki ei asiakkaidensa asioista muille puhu.

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö mainitsi Perkiömäen valtakunnallisessa yrittäjäpäivien juhlapuheessaan vuonna 2012, hän muistutti kauppiaan tarinan kertovan, miten Suomea on rakennettu ja yhä rakennetaan.

Kun Perkiömäki samana vuonna sai kutsun Linnan juhliin, hän arveli puhelua ensin pihapuheluksi. Linnasta palattuaan hän ripusti juhlakoltun kaappiin ja jatkoi liikkeen pitämistä.

– Ei tätä osaa lopettaa, jos vain jotenkin kykenee jatkamaan.

”Ovi laitetaan illalla kiinni, kun asiakkaat ovat lähteneet. Koskaan ei ole sanottu, että nyt on liikkeen sulkemisaika.”

KUKA?

Kauppias Taimi Perkiömäki

- Syntynyt 24.2.1924 Vihannissa.

- Aloitti kaupan alalla muiden palveluksessa eri puolilla Suomea.

- Työskentelee edelleen Pyhäjoelle v. 1950 perustamassaan liikkeessä.

- On saanut vuosien varrella lukuisia yrittäjäpalkintoja.