Perinteisen jäsenkorjauksen eettiset ohjeet on kirjoitettuna jokaisen hoitajan sydämeen

Perinteisen jäsenkorjauksen pääkouluttaja Leila Kattilakoski korostaa, että jäsenkorjaajan työssä tärkeä eettinen ohje on se, ettei jäsenkorjaaja koskaan puutu virallisen terveydenhoidon antamiin määräyksiin tai ohjeisiin, vaan ohjaa asiakkaan tarvittaessa lääkäriin. Olennaisen tärkeä on myös selvittää kaikki mahdolliset hoidon esteet. Flunssa estää hoitamisen ja yhtä lailla se, jos jäsenkorjaaja on itse flunssassa. Leila määrittelee perinteisen jäsenkorjauksen sydämen ja käden taidoksi.

Teksti: Reetta Reinman

Hoitotyössä etiikan keskeisiä periaatteita ovat terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäisy sekä asiakkaan kunnioittaminen ikään, sukupuoleen ja sosiaaliseen asemaan katsomatta. Perinteinen Jäsenkorjaus ry:n pääkouluttaja Leila Kattilakoski korostaa, että jäsenkorjaajalle todella tärkeä eettinen ohje on se, etteivät he puutu virallisen terveydenhoidon antamiin määräyksiin tai ohjeisiin, vaan ohjaavat asiakkaan tarvittaessa lääkäriin.

– Asiakkaan tulee myös tietää saadessaan hoitoa, mistä hoitomuodosta on kyse. Myös hoito, jota asiakkaalle annetaan, tulee olla sitä, mitä asiakas on pyytänyt ajan tilatessaan, eikä kaikkien hoitomuotojen ”sillisalaattia”.

Hoitajaa sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.

– Muiden hoitajien ammattiosaamisen kunnioittaminen on meille perinteisille jäsenkorjaajille myös tärkeä eettinen arvo. Kunnioitus niin itseä, kuin toisia hoitajia ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä kohtaan lähtee meistä jokaisesta jäsenkorjaajasta itsestään. Hoitoalan ammattihenkilöiden tulisi kunnioittaa toisiaan ja kannustaa toisiaan työssään. Kalvaako pieni kateuden piikki, jos emme ohjaa asiakkaita muille auttajille? kysyy Leila.

Ennen perinteisen jäsenkorjaushoidon aloittamista kartoitetaan asiakkaan senhetkinen terveydentila ja hoidon mahdolliset esteet. Ensimmäisellä hoitokerralla jäsenkorjaaja haastattelee asiakkaansa huolellisesti. Asiakas täyttää asiakastietolomakkeen, jossa muun muassa käydään läpi asiakkaan sen hetkiset tai hänen aikaisemmin sairastamansa sairaudet sekä lääkitykset. Myös kaikki leikkaukset sekä mahdolliset onnettomuudet ja muut haaverit selvitetään, koska perinteisen jäsenkorjauksen näkemyksen mukaan koko elämän ajan kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi lapsena tapahtunut loukkaantuminen voi aikuisena oireilla polvi- tai selkäkipuina.

– Asiakkaan tilanteen huolellinen kartoitus on kaiken perusta perinteisessä jäsenkorjauksessa. Se on myös merkittävä ammattitaidon tae, sanoo Leila.

Flunssa on akuutti ja hyvin tyypillinen hoidon este.

– Flunssaista asiakasta ei koskaan hoideta, ja myöskään jäsenkorjaaja ei hoitaessaan saa olla flunssassa, Leila huomauttaa.

Reumaisiin niveliin jäsenkorjauksessa ei kosketa. Fibromyalgian myötä tulehtuneita kudoksia tulee hoitaa varovasti asiakkaan kiputuntemuksia kunnioittaen.

– Raskaana olevat voivat tulla jäsenkorjaushoitoon. Raskaana olevia hoidetaan esimerkiksi kyljellään tai sellaisessa asennossa, mikä tuntuu mukavalta ja mikä ei aiheuta äidille ja sikiölle painetta.

Sydänsairauksissa varotaan, ettei asiakasta hoideta liian voimakkaasti, mutta Leilan mukaan esimerkiksi perinteiselle jäsenkorjaukselle tyypillinen perskynkkä, joka tehdään istuen, sopii myös sydänsairauksista kärsiville.

Sydämen tahdistin ei ole este jäsenkorjaukselle.

– Tahdistimen kohtaa ei kuitenkaan koskaan käsitellä. Tahdistinasiakkaita hoidetaan siten, että he ovat selällään tai istuma-asennossa, vatsallaan olemista vältetään hoidon aikana.

Korkeasta verenpaineesta kärsivien kanssa Leila usein lähestyy vaivaa jutellen. Sinällään verenpaine – mikäli se on lääkityksellä kunnossa – ei ole kuitenkaan jäsenkorjaushoidon este.

– Korkeasta verenpaineesta kärsivä, joka ei ole käynyt lääkärissä, saa jäsenkorjaajalta sinne passituksen heti, eikä häntä hoideta, ennen kuin verenpaine on kontrollissa.

Leila huomauttaa, että monet sairaudet vaikuttavat mielen kautta.

– Korkea verenpaine on usein yksi sellainen. Monesti yhdessä juttelemalla löydämme keinoja, miten elämän eteen tuomia vaikeuksia voisi käsitellä; juttelemisen ja mielen uusien työkalujen myötä usein myös verenpaine alkaa laskea.

Perinteisen jäsenkorjauksen koulutuksessa opiskellaan tarkasti ihmisen anatomia ja sisäelimet.

– Esimerkiksi lantion alueen kiertymät ja hermopinteet voivat aiheuttaa miehillä eturauhasvaivoja, jopa impotenssia, kun hermotoiminta, kudosnestekierto ja verenkierto eivät toimi kunnolla ja naisilla gynekologisia vaivoja. Mutta sisäelinongelmissa on aina äärimmäisen tärkeä, että lääkärissä selvitetään ensin niiden tilanne. Jäsenkorjauksen avulla voidaan sitten syyn selvittyä – ja jos hoitoa voidaan antaa – saada tehokkaasti tasapainotettua kehoa, vapautettua hermopinteitä ja parannettua verenkiertoa.

Perinteisessä järjenkorjauksessa ihminen hoitaa ihmistä käsillään, luonnollisesti ilman mitään välineitä. Perinteisille jäsenkorjaajille tärkeä arvo onkin äiti maan, luonnon ja luontokappaleiden kunnioittaminen. Kemiaa ei käytetä, mutta jäsenkorjaajien apuna voi olla luonnon antimista tehtyjä hoitovoiteita.

– Luonnon antimien käytöstä tulee tuntea kiitollisuutta. Tätä taitoa vanhat parantajat, muun muassa rakas opettajani Pentti Penttilä opettivat. Esimerkiksi muurahaisvoiteen tekoa ei saa aloittaa liian aikaisin kesällä, ettei koko muurahaisyhteiskunta tuhoudu.

Perinteisen jäsenkorjaajan tärkeimpiin periaatteisiin kuuluu, ettei hän ole koskaan ”valmis”, vaan kehittää itseään jatkuvasti. Kolmivuotisen koulutusohjelman läpikäytyään perinteiseksi jäsenkorjaajaksi valmistuneet sitoutuvat vahvistamaan ja lisäämään ammattitaitoaan täydennyskoulutusten muodossa.

– Jatkuva kouluttautuminen on asiakkaalle tae ammattitaidosta, Leila sanoo.

Jäsenkorjaajille itselleen taitonsa elinikäinen täydentäminen tuo myös tervettä nöyryyttä työtään kohtaan.

– Jos malja on liian täynnä, sinne ei mahdu mitään, oli sanonta, jota vanhat, viisaat opettajani käyttivät usein. Jos ihminen luulee tietävänsä kaikki asiat, hän ei pysty enää omaksumaan uusia asioita ja oppeja. Hyvin usein tällainen ”viisas” henkilö pudotetaan jollakin tapaa kylmästi maan pinnalle, jolloin hän huomaa, että pieni nöyrtyminen olisi paikallaan, Leila pohtii.

Leila korostaa, että perinteisillä jäsenkorjaajilla tulee olla kypsyyttä katsoa omaan sielun peiliin.

– Sieltä näkyvä kuva ei aina ole positiivinen. Tämän rohkean sielun peiliin katsomisen avulla voimme kuitenkin lähteä avaamaan ja purkamaan sisällämme mahdollisesti olevia lukkoja, jotka vaikuttavat myös hoitotyöhön. Hoitajan kypsä ja huojentunut mieli aivan varmasti säteilee keveänä ilon ja rakkauden energiana hoitokohtaamisessa, Leila uskoo.

Hän painottaa sielun puhtautta hoitotyössä. Se heijastuu työn laatuun ja asiakkaan kohtaamiseen.

– Puhdas omatunto on paras päänalunen, sanoo suomalainen kansanviisaus. Joskus toimimme itsekkäästi, ajamme omaa etuamme ja pönkitämme omanarvontuntoamme jopa muita tallomalla. Tällöin vahingoitamme vain itseämme. Kun rakastamme ja arvostamme itseämme ja lähimmäisiämme, näemme maailmassa kauneutta ja iloa. Uskallamme elää juuri meille kullekin omannäköistä hyvää elämää ja sallimme sellaisen myös toisille. Hyväntahtoisuus ja rakastava asenne kanssaihmisiä kohtaan auttaa kaikkia ja valaisee koko maailman, Leila hymyilee hoitohuoneessaan kotona Kannuksessa.

Hoitohuoneessa Leilan apuna on suloisia enkelipatsaita, lempeästi lepattavia kynttilöitä ja monissa värikirjoissa kimaltelevia kristalleja. Taustalla soi rauhoittava musiikki, tai asiakkaan niin halutessa hoito tehdään hiljaisuudessa. Aina asiakasta kuunnellen. Sydämen ja käden liittona.

”– Rakastava asenne kanssaihmisiä kohtaan valaisee koko maailman.”
”– Jos malja on liian täynnä, sinne ei mahdu mitään, oli sanonta, jota vanhat, viisaat opettajani käyttivät usein.”