Ryskypäivät täyttää kymmenen vuotta, tapahtuma on tänä vuonna kaksipäiväinen

Ryskypäivät ovat Ylivieskassa 23.-24. maaliskuuta. Perjantaina 23.3. Ryskypäivillä vierailee

maatalousministeri, keskustan Jari Leppä. Perjantaina tapahtumassa on mukana myös MTK:n puheen-

johtaja Juha Marttila. Tapahtuman avaa Ylivieskan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja,

keskustan kansanedustaja Juha Pylväs perjantaina kello 10.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Ryskypäivä

Ylivieskalaiset maatalous-ja konekauppiaat päättivät kymmenen vuotta sitten piristää talvisydämen kaupankäyntiä ja ideoivat yhteisen tarjous- ja tapahtumapäivän: Ryskypäivän.

– Helmi-maaliskuussa ylivieskalaisilla maatalous- ja konekauppiailla oli siihen saakka ollut omia yksittäisiä tapahtumia, sitten aluksi kymmenkunta kauppiasta päätti pistää synenergiat poikimaan ja järjestää yhteisen tapahtuman, ja siitä Ryskypäivä lähti, tapahtuman organisaatiossa ja Ryskypäivien toimikunnassa mukana oleva Jussi Korkia-aho kertoo.

Alkuvuosien jälkeen mukana Ryskypäivässä ovat olleet myös isot ylivieskalaiset tavaratalot, muun muassa Kärkkäinen.

Tänä vuonna tapahtuman 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ryskypäiviä vietetään kahtena päivänä: perjantaina ja lauantaina 23.-24. maaliskuuta. Viime vuonna Ryskypäivässä oli ensimmäistä kertaa mukana myös Ylivieskan keskustan liikkeet. Ne ovat mukana myös tänä vuonna.

– Ryskypäivät ovat merkittävä kaupankäynnin piristäjä kaikille Ylivieskan kaupoille ja tuo mukavaa ”pöhinää” koko kaupunkiin, Korkia-aho korostaa.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden Ryskypäivillä on mukana yli sata yritystä.

Tämän vuoden kaksipäiväiseen tapahtumaan odotetaan lähemmäs 20 000 kävijää.

Ryskypäiville tullaan kaukaa.

– Viime vuosina Ryskypäivät ovat keränneet yleisöä noin 300 kilometrin säteeltä, ja tapahtumaan tullaan hyvinkin pitkältä, jopa Inarista ja Kouvolasta saakka, Korkia-aho kertoo.

Esimerkiksi ylivieskalaisen Haka-Traktori Oy:n yrittäjä Kalle Piirainen on tyytyväinen, että Ryskypäivät ovat nyt kaksipäiväiset.

– Kahden tapahtumapäivän aikana ihmiset ehtivät paremmin paneutua valikoimiin ja tarjouksiin ja heitä pystyy paremmin palvelemaan.

Piirainen lupaa, että Haka-Traktorissa ollaan Ryskypäivien ajan työhanskat kädessä ja panostetaan niin palveluun kuin valikoimiin.

– Meille tulee uusi edustus maanrakennuspuolelle, paljastamme sen Ryskypäivillä, kertoo Piirainen.

Haka-Traktori Oy juhlii tänä vuonna 30-vuotissynttäreitä. Piirainen on ollut Haka-Traktorin yrittäjänä kuusi vuotta. Haka-Traktori Oy myy ja huoltaa maa- ja metsätalouden sekä kiinteistö- ja tienhoidon koneita ja varusteita.

Ryskypäivien 10-vuotistapahtuma saa arvovaltaisia vieraita. Perjantaina Ryskypäivillä vierailee maatalousministeri, keskustan Jari Leppä . Perjantaina tapahtumassa on mukana myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila . Molemmat puhuvat tapahtumassa sekä ovat yleisön jututettavina.

Maatalousministeri Leppä on Ryskypäivässä perjantaina 23.3. kello 12 ja MTK:n puheenjohtaja Marttila kello 14.

Ryskypäivään osallistuvia viihdyttää näyttelijä ja koomikko Ismo Apell perjantaina Savarin konekentällä klo 11–16. Lauantaina on myös Lasten Rysky. Lasten Rysky järjestetään Ylivieskan keskustassa ns. Juurakon Kirppiksen aukiolla.

Kaikki Ryskypäivien tapahtumat ovat Savarin konekentän alueella sekä tapahtumassa mukana olevien liikkeiden omissa tiloissa.

Konekentällä saa herkutella grillimakkaralla, jota paistaa ja myy Ylivieskan Kuulan urheiluseura-aktiivit. Ryskypäivien aikana myös tapahtumapäivien osanottajaliikkeissä on runsaasti monenlaista tarjottavaa. Nälkä ei Ryskypäivillä pääse yllättämään.

Liikkuminen Ryskypäivien toimipisteiden välillä sujuu kätevästi: perjantaina 23.3. aamukymmenestä iltapäiväneljään kulkee non stoppina bussi Savarin alueen ja Ylivieskan keskustan välillä.

Juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna on panostettu suuresti arpapalkintoihin. Pääpalkintona on tuliuusi, noin 50 000 euroa maksava Massey Ferguson traktori. Myös muita palkintoja on runsaasti.

Arpojen myynnistä vastaa urheiluseura Ylivieskan Kuula. Arpoja myydään Ryskypäivien aikana kaikissa Ryskyn tapahtumapisteissä. Arpojen tuotto menee Ylivieskan Kuulan nuorisourheilun hyväksi. Arpajaistuotolla tuetaan myös vähävaraisten lapsiperheiden urheiluharrastuksia.

Alusta saakka urheiluseura Ylivieskan Kuula on ollut merkittävä tekijä Ryskypäivässä.

– Vastuullamme on ollut ja on myös tänä vuonna arpojen myynnin lisäksi myös Ryskypäivän liikenteen ohjaus, kertoo Ylivieskan Kuulan puheenjohtaja Kari Yli-Hannula.

Arpojen myyntiä varten tämän vuoden kaksipäiväiseen tapahtumaan Ylivieskan Kuula on valjastanut 50 talkoolaista, liikenteenohjauksesta huolehtii vajaat parikymmentä talkoolaista.

Riittääkö seuralla talkoolaisia?

– Vielä on mukavasti riittänyt, toivottavasti myös tulevaisuudessa, vaikka kaikissa urheiluseuroissa taitaa olla suuntana se, että talkoolaisten keski-ikä koko ajan nousee, pohtii Yli-Hannula.

Ylivieskan Kuulalla on seitsemän eri jaostoa: pesäpallo, hiihto, yleisurheilu, lentopallo, ammunta, suunnistus ja koripallo.

Jäseniä seurassa on toista tuhatta. Pesäpalloa Ylivieskan Kuulassa harrastetaan eniten. Seuralla on 14 pesäpallojoukkuetta.

Ylivieskan Kuulan tärkeimmät tulonlähteet ovat yhteistyösopimukset, arpojen myynti sekä oma lehden myyntitulot. Seuralla on palkattu toiminnanjohtaja ja osa-aikainen toimistotyöntekijät, muut toimivat vapaaehtoisesti.

Vuosittain Ylivieskan Kuulan urheilijat nuorista yli 70-vuotiaisiin palkitsevat seuransa noin 150 erilaisella mitalilla. Ylivieskan Kuula on perustettu 1909.

”– Arpojen tuotto menee Ylivieskan Kuulan nuorisourheilun hyväksi. Arpajaistuotolla tuetaan myös vähävaraisten lapsiperheiden urheiluharrastuksia.”
”– Viime vuosina Ryskypäivät ovat keränneet yleisöä noin 300 kilometrin säteeltä, ja tapahtumaan tullaan hyvinkin pitkältä, jopa Inarista ja Kouvolasta saakka.”