Äijän tyttöystävä Elsa on myös suomenlapinkoira

Parhaana tv-ohjelmana 2017 Kultaisella Venlalla palkittu Eränkävijät on saavuttanut suuren suosion. Erityisesti sarjassa esiintyvä Äijä-koira on kerännyt ihailijoita ympäri maata.

Eränkävijät on Ylen tilaama 12-osainen sarja metsästyksestä ja kalastuksesta nykypäivän maailmassa. Oululaisen NTRNZ Media Oy:n tuottama sarja sai Kultaisen Venlan viime vuoden parhaana tv-ohjelmana ja se voitti myös yleisöäänestyksen. Kiitospuheessaan sarjan tekivät kertoivat omistavansa palkinnon Suomen luonnolle ja satavuotiaalle Suomelle.

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi sai ensi-iltansa syksyllä 2016. Jokainen sunnuntai-illassa esitetty jakso keräsi keskimäärin 514 000 katsojaa. Yle Areenan katselut mukaan lukien, ohjelman jokaisen jakson on nähnyt keskimäärin 15 prosenttia Suomen väkiluvusta – yhteensä yli 800 000 katsojaa.

Eränkävijöiden tarina jatkuu syksyllä 2018, jolloin kolmas tuotantokausi saa Suomessa ensi-iltansa. Sarjan kansainvälinen versio, Love of the Wild, on myyty 30 maahan.

Katsojien sydämet on sulattanut sarjassa esiintyvä, Kilpisjärvellä asuva suomenlapinkoira Äijä. Tämä 3,5-vuotias karvaturri oli hakemassa Venla-palkintoa omistajansa Aki Huhtasen kanssa.

Äijän emäntä Emilia Laitinen kertoo kohtaamisen Äijän kanssa olleen rakkautta ensisilmäyksellä.

– Minä halusin kaverin kotiin, kun Aki oli niin paljon poissa kotoa keikoilla. Koiran vaatimuksena oli olla säänkestävä eräkoira, joka olisi myös hyvin ihmisystävällinen. Päädyimme rotuna suomenlapinkoiraan. Etsin kasvattajia ja löysin Oulusta nykyisen Hallakedon kennelin. Ensimmäiset pennut olivat Äijä ja hänen siskonsa Uma. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Laitinen kehuu äijän leppoisaa luonnetta.

– Se ei hötkyile turhasta. Voi olla vaikeaa uskoa, mutta se osaa villiintyäkin – varsinkin koirakavereiden kyläillessä. Muita lemmikkejä meillä ei ole.

– Äijän lempiherkkua on poronluu, ja se rakastaa nukkua nojatuolissa tai röllöttää tassut taivasta kohden lattialla, viileässä nurkassa. Sen mielipuuhaa on maaston tutkiminen nuuhkuttamalla ja koirakavereiden kanssa leikkiminen ja telmiminen. Onpa sillä myös tyttöystävä, toinen suomenlapinkoira Elsa.

Laitinen kertoo Äijän olevan varsin kokenut eräilijä.

– Äijä on liikkunut 8-viikkoisesta asti kanssamme joka paikassa mukana, niin veneessä, helikopterissa kuin kelkassa. Äijä on ollut helppoa totuttaa maastoon, siksi koska se voi olla töissäkin aina mukana. Tosin kumiveneessä se jostakin syystä tykkää matkustaa keulassa eikä pohjalla, kuten kuvitella saattaisi.

Pisimmät lenkit Äijän kanssa ovat olleet runsaan parinkymmenen kilometrin mittaisia.

– Koiran kanssa eräillessä on tärkeää muistaa, että koirakin tarvitsee samalla lailla ruokaa ja vettä kuin ihminen. Varsinkin pidemmälle vaellukselle lähtiessä kannattaa koira totuttaa kantamaan sille sopivaa reppua selässään.

Äijän mielestä kaikki metsän eläimet ovat hyvin kiinnostavia, ja se suhtautuu niihin suurella uteliaisuudella.

Äijän arki on reipashenkistä.

– Arki on ulkoilupainotteista. Käymme kalassa joko asiakkaidemme kanssa tai sitten ihan muuten vaan, harvemmin se on yksin kotona. Yleensä kotiin tullessaan se ensin syö ja sitten ottaa ihan rennosti.

Alle vuoden ikäisenä Äijä oli lähtenyt omille teilleen leiristä ja oli koko aamupäivän kadoksissa.

– Sitä ei näkynyt, vaikka kuinka huutelimme. Aloimme jo hätääntyä, kun koiraa ei löytynyt ja meillä oli tunturista hakupäivä eli sieltä oli lähdettävä tiettyyn aikaan mennessä. Onneksi Äijä palasi ihan omatoimisesti tuntia ennen helikopterin tuloa. Sen jälkeen se ei ole lähtenyt kauaksi leiristä.

Eränkävijöissä seurataan viiden eränkävijän elämäntapaa ja suhdetta ympäristöönsä. Heitä yhdistää metsästys, kalastus ja rakkaus luontoon.

Äijä ja pudasjärveläisen Sanna Kokon Navajo-koira ovat kaapanneet pääroolit katsojien sydämissä. Sosiaalisessa mediassa koirilla on lukuisia faneja, niiden elämää seurataan ihastuksella ja niiden kuulumisia kysellään.

Äijässä katsojiin vetoaa sen rauhallisuus ja halukkuus olla kaikessa mukana, ja onhan sen katsekin melkoisen sydämet sulattava.

Laitinen kertoo Äijän herättäneen paljon ihastusta.

– Onhan Äijästä tullut sellainen julkkis-koira. Se saa paljon rapsutuspyyntöjä, fanipostia ja jopa lahjoja.

Venla-gaalassa Äijä oli rauhallinen, mutta Laitisen mukaan hieman ihmeissään.

– Se on eräkoira eikä niin välittänyt gaalasta, mutta veti sen kuitenkin kunnialla läpi. Palkinnoksi se sai gaalan noutopöydästä lohta ja possua hotellihuoneeseen herkuteltavaksi. Parhautta oli kuitenkin päästä kotiin, pakkaseen, lumen keskelle ja pilkille.

Äijä-koirasta kertova juttu on julkaistu Karprint Oy:n kustantamassa Meidän Koira -lehdessä 1-2018 ja julkaistaan nyt KauppaSuomessa Karprint Oy:n luvalla.

”– Onhan Äijästä tullut sellainen julkkis-koira. Se saa paljon rapsutuspyyntöjä, fanipostia ja jopa lahjoja.”
”– Äijän lempiherkkua on poronluu.”