Mestaruusmagneetti Mikkola:

Liigan loppuottelut alkavat 17. huhtikuuta. Mestari on selvillä viimeistään 28. huhtikuuta.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Tomi Hänninen

I lkka Mikkola on voittanut ennätykselliset kahdeksan suomenmestaruutta ja pelannut eniten Liigan playoff-otteluita, joten hän tietää, mistä kiekkoilijan kevät on tehty.

– Keskittymistä, valmistautumista ja runkosarjassa jalostuneen pelinsä pöytään pistämistä sekä lepoa ja oikeaa ravintoa, luettelee 190 playoff-peliä pelannut Mikkola.

Liigan puolivälierät alkoivat viikolla 12. Mikkola myöntää taisteluparista Jyväskylän JYP – Helsingin IFK tulevan ison ruumiin.

– Kova on kamppailu. Toinen pettyy rajusti, sillä kummallakin on pokaalitavoite ja joukkue, jolla siihen on mahdollisuus, sanoo Mikkola.

Mikkola ei osaa nimetä kaksikosta suosikkia.

– Kummallakin on hyvä joukkue ja ratkaisijoita. JYPillä ei ehkä ole niin nimekäs puolustus, mutta ”hurrikaanit” osaa puolustaa joukkueena. Hyökkäys on kokenut ja hurja. Keskushyökkääjäosaston aloitusvoima on huippuluokkaa, arvioi ”Ilu”.

JYPin keskusakselissa on kokenut kaksikko Juha-Pekka Hytönen ja Jarkko Immonen sekä pistepörssin voittanut nuoren kaartin tähtinimi Antti Suomela .

Suomelan näytönhaluja nostaa tieto siitä, että hän pelaa ensikauden joukkuettaan IFK:ta vastaan.

JYPin hyökkäyspään tulivoimaa riittää myös laidoilta, joissa kärkiniminä ovat viime kauden IFK-lainen Juuso Puustinen ja Jani Tuppurainen .

Puustinen teki Liigassa Kärppien Charles Bertrandin jälkeen toiseksi eniten maaleja (30). Osumista 13 oli ylivoimamaaleja.

JYP oli runkosarjan paras ylivoimajoukkue.

JYPin mestaruuskevään 2012 arvokkain pelaaja Tuppurainen palasi jälleen 20. maalin kerhoon upottamalla 21 maalia ja sijoittumalla Liigan pistöpörssin kolmoseksi.

IFK ei kuitenkaan ole tuomittu, sillä joukkue on pelannut pitkään hyvin. IFK keräsi eniten liigapisteitä viimeisistä 20. ottelustaan voittaen kaikki kärkijoukkueet, Kärpät ja Tapparan sekä kotona että vieraissa!

– IFK:lla on laadukas joukkue, tulivoimaa ja paljon lahjakkuutta, sanoo Mikkola, mutta ei anna varauksetonta maalivahtietua stadilaisille.

– JYPin Juho Olkinuora on ollut hyvä aina kun olen nähnyt. Kärppiä vastaan ja CHL:ssä, muistuttaa Mikkola.

Helsinkiläisten maalivahtitasosta antaa kuvaa se, että seuralla oli ”varaa” heittää NHL-paluumuuttaja Niklas Bäckström julkiseen häpeäpaaluun ja ulos joukkueesta.

Kilpipaitojen maalissa torjuu kova kaksikko Atte EngrenKevin Lankinen.

Liigan peliaikaykkönen Miro Heiskanen on ollut sarjan superpakki, jota nähdään tänä keväänä viimeistä kertaa Liigassa, ensi kaudella nuorimies pelaa NHL:ssä.

IFK:n maalivahdit ja puolustajat tunnetaan JYPin puolustusvoimien nimiä paremmin, mutta hyökkääjistössä helsinkiläisiltä puuttuu keskisuomalaisten tehokkuus.

Nimet Erik Thorell, Joonas Rask, Juha-Pekka Haataja, Juhani Tyrväinen (pelikiellossa kolme ensimmäistä playoff-iltaa), Patrik Carlsson, Vili Sopanen olisivat antaneet odottaa enemmän tehoja.

Kumpikin joukkue on hyvin rakennettu ja päävalmentajat tietävät homman.

IFK:n Ari-Pekka Selin on Liigan kokeneimpia valmentajia ja JYPin Marko Virtanen tämän hetken aktiiveista pisimpään (viides kausi) seurassaan toiminut päävalmentaja.

Mikä sitten ratkaisee tämän taisteluparin ja välieriin pääsevän?

– Neljä voittoa pitää huolen siitä, että jatkoon pääsee parempi, mutta missä, se tässä parissa ratkeaa? Mahdoton sanoa, kotiedulla on varmasti iso merkitys, pohtii Mikkola.

JYPillä on kotietu ja mikäli tarvitaan seitsemän peli-iltaa, niin se viimeinen pelataan Hippoksella.

MIKÄ?

Kevään 2018 pokaalijahti

Liigan playoffien puolivälierät ovat käynnissä ja kahdeksan seuran menestystoiveet elossa.

Suurimpina suosikkeina ovat hallitseva liigamestari Tampereen Tappara, Liigahistorian menestynein seura Turun Palloseura sekä kauden 2017-18 runkosarjavoittaja Oulun Kärpät ja CHL-mestaruuden alkuvuodesta voittanut JYP Jyväskylästä.

Kahden viimeisen kauden mestari Tappara lähti kauteen ylivoimaisena suosikkina, mutta runkosarjassa raikkaudellaan ja tehollaan ihastuttanut Kärpät otti runkosarjan voittopokaalin ja näyttää palanneen huipulle.

JYP pelasi tasaisen vahvan kauden ja voitti ensimmäisenä suomalaisseurana CHL-mestaruuden (Champions Hockey League), läntisen Euroopan mestaruuspokaalin.

Turun Palloseura varusteli kokoonpanoaan pitkin kautta ja nousi runkosarjassa sijalle kaksi, joten odotukset Aurajoen rannoilla ovat korkealla.

Liigan loppuottelut alkavat 17. huhtikuuta. Mestari on selvillä viimeistään 28. huhtikuuta.