Työnsä ääressä kuvittaja-lastenkirjailija Pia-Maria Pohto

KauppaSuomi-lehden työnsä ääressä juttusarjassa matkataan Keski-Suomeen, Muurameen. Kuvittaja-lastenkirjailija Pia-Maria Pohto on opiskellut sekä kauppatieteen maisteriksi että vestonomiksi. Yksinyrittäjän työssä yhdistyvät luovuus ja rationalisuus sekä byrokratian vaatimukset.

P ia-Maria Pohdon haastatteli Reetta Reinman

Miten olet valinnut luovan graafisen ja kirjallisen työsi?

– Minulla on ollut aina tarve tehdä jotakin luovaa. Kuvallisesta ilmaisusta olen pitänyt pienestä pitäen. Nuoruuden kirjoittamisharrastukseni puolestaan heräsi uudelleen henkiin Ajasto Paperproducts Oy:lle kuvittamaani tonttukalenteriin (2016) liittyneiden tekstien myötä. Kunnolla se pääsi valloilleen esikoiskirjani, Santtu-tontun matka Suomen sydämessä – Lastenkirja Keski-Suomesta, myötä.

Miten luovuutesi tuli ilmi lapsena?

– Taaperoikäisestä lähtien olen laulanut, soittanut ja tanssinut; kiitos vanhemmille harrastuksiin kuskaamisesta. Olen aina pitänyt erityisesti piirtämisestä ja kirjoittamisesta. Muistan elävästi, kun 5-vuotiaana katselin ikkunan edessä kasvaneen männyn oksaa. Etsin väriliidut ja aloin piirtää sitä. Ällistyin, kuinka näköinen kuvasta tuli.

Oivalsin sillä hetkellä, että kuvista saa hienoja, kun katsoo tarkasti mallia, eikä luovuta liian aikaisin. Vuosien varrella kokeilin erilaisia tekniikoita ja välineitä, kunnes omimmat löytyivät. Tämähän pätee oikeastaan aika moneen luovaan tekemiseen.

Miten olet kouluttautunut?

– Lukion jälkeen luin itseni kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistossa, sitten jatkoin vielä Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa vestonomiksi vaatetusalan suunnittelun ja markkinoinnin koulutusohjelmassa. Tämän lisäksi olen osallistunut useille taidealan kursseille.

Minkä ikäinen olet?

– 49-vuotias

Missä olet syntynyt ja missä asut?

– Olen syntynyt Loimaalla. Nyt asun Muuramessa.

Millainen perhe sinulla on?

– Mieheni on muuramelaisen Takomo Rautahovin seppä. Meillä on kolme lasta: 18-vuotias ja 16-vuotiaat kaksoset. Perheeseemme kuuluu myös kolme, erikokoista sekarotuista koiraa.

Miten opetat/välität lapsillesi luovuutta?

– Olemme mieheni kanssa kannustaneet lapsiamme kaikkeen käsillä tekemiseen. Askartelin ja piirtelin heidän kanssaan, kun he olivat pieniä. Jonain vuonna huovuttaa napsuttelimme keon kirjavia joulupalloja. On tärkeää, että kukin löytää sen oman juttunsa, sisälsi se millaista luovuutta tahansa. Luovuuttakin kun on niin monen tyyppistä, ei pelkästään taiteellista.

Mitä kaikkea työsi sisältää?

– Päätuotteitani ovat muotokuvat, lasten satumuotokuvat ja sukupuut sekä erilaiset kuvitukset yrityksille ja yksityisille. Yksinyrittäjän ominaisuudessa saa kuitenkin tehdä ihan kaikkea markkinamyynnistä laskutukseen ja strategisesta konseptisuunnittelusta tyynyliinan napinompeluun. Itse kirjoittamiseen ja piirtämiseen haluaisin keskittyä enemmän, vaikka kaikki yrittäjyyden osa-alueet ovat mukavia ja tuiki tarpeellisia.

Tällä hetkellä elän erityisen jännittäviä tonttumaisia aikoja: käsillä ovat Santtutonttu- ohjelmapalvelukokonaisuuksien suunnittelu ja lanseeraaminen, Santtutonttu-peliprojektin aloituspalaveri sekä tonttunäytelmän ideoiminen yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Mistä sinun töitäsi saa ostaa?

– Tällä hetkellä sivustoni piamaria.fi tuotteista voi tehdä tilauksen sähköpostiviestillä. Suunnittelemme parhaillaan kollegani kanssa verkkokauppaa osoitteeseen santtutonttu.fi. Toiveissamme on saada kauppa pyörimään jo tämän vuoden puolella. Sinne tulee myyntiin keskisuomalaisia lähituotteita, omia taidetuotteitani sekä tietysti iloisia ja värikkäitä Santtutonttu-tuotteita.

Mitkä ovat sinulle tärkeitä luovuuden lähteitä?

– Perhe ja ystävät, luonto, liikunta ja lukeminen.

Ehditkö harrastaa työsi vastapainoksi?

– Tanssi on rakas harrastukseni. Tanssin Jyväskyläläisen tanssikoulu Salsa Studion esiintyvässä koulutusryhmässä Las Candelas. Tanssilaji on Show Latino. Harjoittelemme juuri koreografiaa huhtikuun SM-kisoihin. Tanssikaverini ovat ihania. Opettajamme Suvi on idearikas huippuammattilainen. Tämän parempaa harrastusta ei voi olla!

”– On tärkeää, että kukin löytää sen oman juttunsa, sisälsi se millaista luovuutta tahansa.”
”– Hotelli Versossa Jyväskylässä Santtu-tonttu nautti aamiaisella kuusenkerkkämunakasta.”