Yli 80-vuotias hirsirakenteinen talo Tampereelta sai uuden, konesaumatun peltikaton alkuperäisen kattomallinsa mukaan.

Teksti ja kuvat: Anne Kalliola

Alkuperäinen katto oli kestänyt tähän asti ja pellit olivatkin kunnossa, mutta 70-luvulla tehdyn lisäeristyksen jäljiltä ilmastointi oli tukittu ja aluslaudotus oli päässyt kostumaan. Myös kantavia rakenteita oli purettu, kun kylmiä sivuvinttejä oli otettu asuinkäyttöön. Nyt nämä molemmat on korjattu.

Taloon tehdään muutenkin mittava remontti, joka on vielä tällä hetkellä kesken. Kun remontti on valmis, taloon muuttaa Matleena Näppilän viisihenkinen perhe, johon kuuluu miehen lisäksi 1-, 3- ja 5-vuotiaat pojat.

Näppilän perhe on Tampereelta kotoisin. He etsivät perheelle isompaa kotia, ja sattumalta löysivät sopivan ihan nurkan takaa. He kävivät taloa katsomassa useamman kerran ja arvioivat remonttifirman kanssa budjettia. Kuntotarkastus teetettiin talon myyjän kanssa yhdessä. Sen jälkeen oli jo hyvin tiedossa, mitä taloon pitäisi tehdä, ennen kuin kaupat sovittiin.

– Ei edes pohdittu, että ruvettaisiin itse tekemään, koska ei osata. Ei meillä ole mitään koulutusta ja käydään molemmat töissä. Tehdään mielummin itse sitä, mitä osataan ja sillä rahalla palkataan tänne ammattimiehiä, jotka osaa remontoida. Niin tulee tehtyä oikein, Matleena toteaa.

Materiaalivaihtoehtoja ei sen kummemmin mietitty. Vain lukkosaumakattoon verrattiin, mutta Näppilät päätyivät samanlaiseen, kun talossa on aiemminkin ollut, eli konesaumattuun peltikattoon. Tampereen alueella Vaskisepät pystyi toteuttamaan alkuperäisen tyylisen katon.

Täydellinen kattoremontti alkoi, kun timpuriporukka oli vaihtanut vahvemman kurkihirren kattoon ja purkanut vanhat eristeet. Sen jälkeen purettiin pellit, otsalaudat ja aluslaudotus. Liimapuupalkit asennettiin kattotuoleiksi, joilla pidennettiin räystäitä. Pidemmät kattotuolit suojaavat talon tulevaa julkisivua.

Seuraavaksi tehtiin räystäsaluslaudat, otsalaudat ja liimapuupalkkien päälle aluslaudotus, jonka päälle aluskermi. Aluskermin päälle asennettiin aito konessaumattu katto jalkakouruilla: sataprosenttisen vesitiivis ja 20 vuoden vedentiiveystakuulla.

Näppi lät saivat talon oston yhteydessä talon kirjan, jossa kerrottiin neljästä aiemmasta perheestä, jotka taloa ovat asuneet. Elämää on ollut aiemminkin ja kun remontti on valmis, sitä tulee jatkossakin olemaan uuden, mutta alkuperäisen mallisen katon alla.

Seuraa videolta Näppilän perheen omakotitalon kattoremonttia: https://drive.google.com/open?id=10NYnVx_5wwc3nXdPDQbaEnCDczz_lj56