Viulisti neljännessä polvessa
Elisa Järvelä on soittanut siitä saakka, kun hän on pysynyt omin jaloin pystyssä!
Oma äiti on Elisalle rakkain opettaja ja tärkein idoli.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Elisa Järvelä Management ja Elisa Järvelän kotialbumi
Olen neljännen polven viulisti, kertoo Vetelissä, Keski-Pohjanmaalla syntynyt, 32-vuotias Elisa Järvelä.
Elisan äiti on viulisti ja viulunsoitonopettaja Raila Järvelä. Elisan isoisä ja isoisoisä soittivat myös viulua.
Elisan kotona ja kotipitäjässä Vetelissä aina soi, samoin kuin koko Keski-Pohjanmaalla, jossa perhonjokilaaksolainen kansanmusiikkiperinne on vahva.
– Pikkutyttönä soitin yhdessä myös viisi vuotta vanhemman veljeni, Tommi Järvelän kanssa, mutta sittemmin urheilu veti Tommin elämässä pidemmän korren, Elisa kertoo.
Elisa, milloin olet aloittanut viulunsoiton?
– Varmasti heti silloin, kun olen pysynyt omilla jaloillani pystyssä! hän naurahtaa.
– Niin kauan kuin muistan, olen aina soittanut. Ja esiintyä olen tykännyt ja halunnut aina. Lapsena, kun meillä oli kotona vieraita, minä puin prinsessamekon päälle ja soitin vieraille viulua.
Äitiään Elisa kiittää merkittävimmäksi motivaattorikseen ja tärkeimmäksi esikuvakseen.
– Lapsena ja nuorena saanut olla äidin viulunsoitto-oppilaana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, ja totta kaikki ”oppitunnit” jatkuivat myös kotona! Elisa naurahtaa.
Elisa on nuorena saanut soittaa myös äitinsä perustamassa ja johtamassa Viskurit-yhtyeessä. Viskurit-yhtyeen Raila Järvelä on perustanut yli 25 vuotta sitten. Yhtye on tunnettu monipuolisesta musiikista.
– Viskurit-yhtyeen kanssa teimme myös paljon ulkomaankonserttimatkoja. Olin varmaan 9-vuotias, kun olin ensimmäisellä konserttimatkalla. Se tehtiin Unkariin.
Myös isä , Simo Järvelä , saa Elisalta kiitoshalauksen.
– Isä aina jaksoi ja jaksaa toki edelleen kannustaa minua, ja äitiä samoin.
Elisan lapsuudessa isä ei kuitenkaan musisoinut, sittemmin hän on liittynyt Vetelissä mieskuoroon.
Lämmin tuki jatkuu edelleen Elisan elämässä.
– Avopuolisoni Timo Tontti tukee minua täydestä sydämestä monin eri tavoin, Elisa kiittää.
He asuvat liike-elämässä työskentelevän Timon kanssa Helsingissä. Lapsia perheessä ei vielä ole.
Elisa on toivonut kissaa lemmikiksi. Maaseudun tyttönä hän on tottunut, että kotona on kissa.
– Kun menemme Timon kanssa lapsuudenkotiini Veteliin, niin siellä saan paijata kissoja, ehkä kissa olisi vähän hankala, kun minulla on niin paljon konserttimatkoja.
Elisa on valmistunut vuonna 2014 Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen osastolta erinomaisin arvosanoin.
– Opettajallani, äärimmäisen taitavalla professori Kaija Saariketulla on erittäin tärkeä merkitys urallani, Elisa sanoo.
Sibelius-Akatemian lisäksi Elisa on suorittanut ulkomailla lukuisia viulunsoiton mestarikursseja. Vaihto-oppilaana hän on ollut Italiassa Parman konservatoriossa. Siellä hänen viulunsoitonopettajanaan oli Jean Sibeliuksen tyttärentytär Satu Jalas.
– Sain myös kokeilla soittaa Sibeliuksen omaa, vanhaa viulua, Elisa kertoo.
Elisa on myös yhden kesän ajan työskennellyt viulunsoiton parissa Espanjassa Marbellassa. Konserttimatkoja hän on tehnyt lukuisiin maihin ympäri maailman. Hän on saanut esiintyä monille arvovaltaisille kuulijoille, esimerkiksi Abu Dhabin emiiri Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyanille ja hänen korkea-arvoiselle seurueelleen Arabiemiraateissa vuonna 2009. Paavi Johannes Paavali II:lle Elisa esiintyi Vatikaanissa vuonna 2004. Hän on soittanut myös Saudi-Arabian kuningasperheelle.
Työuraansa Elisa on kartuttanut myös useiden orkestereiden solistina, lisäksi hän on toiminut orkesteri- ja kamarimuusikkona. Tätä nykyä hän esiintyy freelancerina klassisen ja kevyen musiikin parissa.
– Teen paljon konsertteja Suomessa ja ulkomailla sekä esimerkiksi yritysesiintymisiä, hän kertoo.
Viime vuoden joulukuussa Elisa oli kuvaamassa tänä keväänä julkaistavaa musiikkivideota yhdessä tuottaja/ohjaaja Narinder Singhin kanssa Los Angelesissa Michael Jacksonin veljentyttären tuotantoyhtiössä.
– Kappaleena tuossa minulla on viulucover Guns N’ Roses kappaleesta “Welcome to the jungle”, Elisa kertoo.
– Videon tarkoituksena on toimia lähtölaukauksena kansainväliselle uralleni. Siitä onkin jo saatu jakelusopimukset USA:han ja Etelä-Afrikkaan, Elisa iloitsee.
Jean Sibelius on Elisalle säveltäjistä mieluisin. Myös esimerkiksi venäläiset ja unkarilaiset säveltäjät ovat Elisan sydäntä lähellä.
– Klassisen musiikin lisäksi rakastan viulumusiikkia hyvin monipuolisesti, kuten kansanmusiikkia, argentiinalaista musiikkia ja jazzia, ja taipuupa viulu mielestäni hyvin myös rock-musiikkiin. Tykkään soittaa näitä kaikkia genrejä.
Elisan mielestä hyvä viulisti saa soittimensa soimaan kullekin soittajalle ominaisella persoonallisella tavalla.
– Se on määrätietoisen harjoittelun tulosta, hän toteaa.
– Tiellä hyväksi soittajaksi tarvitaan myös pohjalaista periksi antamattomuutta. Me pohjalaiset emme niin vain luovuta! Ja olemme työtä kohtaan nöyriä; mitään ei saa, jos ei sitkeästi yritä, Elisa kiittää juuriensa voimaa.
Elisa soittaa viulua lähestulkoon päivittäin.
– Toki tarvitaan myös irtiottopäiviä soittamisesta, silloin sekä viulu että soittajan mieli saavat levätä.
– Tykkään kuunnella monipuolisesti musiikkia, mutta joskus kaipaan totaalista hiljaisuutta. Se hoitaa.
Työnsä vastapainoksi Elisa liikkuu paljon, mieluisimmat lajit ovat lenkkeily raittiissa ulkoilmassa, laskettelu sekä sulkapallo ja golf.
Työssään viulistina Elisa haluaa kehittyä entistä paremmaksi soittajaksi ja saada työskennellä korkeatasoisten ammattimuusikoiden kanssa. Lisäksi hän haluaa erityisesti luoda yhä tiiviimmän dialogin kuulijoidensa kanssa.
– Musiikkia tehdään aina yleisölle. Olennaista niin musiikille kuin kaikelle taiteelle on, että se koskettaa vastaanottajaansa.
– Musiikilla on myös tutkitusti parantava vaikutus. Hienoa, että saan omalta osaltani tehdä tätä ”hoitotyötä”.
”– Tiellä hyväksi soittajaksi tarvitaan myös pohjalaista periksi antamattomuutta. Me pohjalaiset emme niin vain luovuta!”
”– Musiikkia tehdään aina yleisölle. Olennaista niin musiikille kuin kaikelle taiteelle on, että se koskettaa vastaanottajaansa.”