Kenkiä ostettaessa lapsen jalat mitataan

Uuteen kenkään lapsen jalalle olisi hyvä jäädä käynti- ja kasvuvaraa 1,2–1,5 senttiä. Lapsen jalat kasvavat nopeasti ja pyrähdyksenomaisesti. Sen varmistamiseksi, että lapsella on oikeankokoiset kengät, lapsen jalat tulisi mitat joka kahdeksas viikko.

Teksti: Reetta Reinman

Syntyessään yli 98 prosentilla lapsista on terveet jalat. Aikuisista ainoastaan 38 prosentilla on terveet jalat. Matkan varrella lapsesta aikuiseksi aiheutamme jaloillemme suuria ongelmia. Monet jalkavaivat aiheutetaan jo lapsena, kun käytetään vääränlaisia tai vääränkokoisia kenkiä.

Lasten jalkojen luut ja nivelet ovat pehmeitä, siksi ne mukautuvat helposti väärän kokoisiin kenkiin. Ensimmäiset kuusi ikävuotta ovat jalkojen kehittymisen kannalta tärkeimmät.

Lapset harvoin itse huomaavat kertoa kenkien jääneen pieniksi, varsinkaan jos kengät ovat muuten mieluisat.

Joidenkin selvitysten mukaan jopa 80 prosentilla lapsista on vääränkokoiset jalkineet. Noin 50 prosentilla lapsista on liian pienet kengät. Vääränkokoiset jalkineet aiheuttavat vaivaisenluita, tasapaino-ongelmia ja kynsivaivoja.

Vääränkokoiset kengät vaikuttavat kasvavan jalkaterän asentoon sekä varpaiden rakenteisiin ja liikkumiseen. Kengän tulee olla lapsen jalalle sopiva pituus- ja leveyssuunnassa. Monesti katsotaan vain jalan pituutta. Se ei yksinomaan riitä. Jalkineen tulee olla riittävän kokoinen sekä päkiästä että kantapäästä.

Liian pienet kengät vetävät varpaat kippuraan. Ne aiheuttavat myös vaivaisenluita ja vasaravarpaita, jolloin päkiänivelet helposti yliojentuvat. Nämä koukkuvarpaat ovat aiemmin olleet vain vanhojen ihmisten vaiva, mutta nyt niitä näkee jopa päiväkoti-ikäisillä lapsilla.

Liian pienet kengät painavat varpaita kippuraan. Tämä aiheuttaa myös sen, että kynnet alkavat kasvamaan sisäänpäin. Siitä voi aiheutua esimerkiksi kivulias kynsivallitulehdus tai varpaan kynnen halkeuma.

Lapsen jalkaterä on päkiän kohdalta leveä. Lapsen kengän tulee olla päkiän kohdalta niin tilava, jalkapöydän luut voivat levitä askelluksen aikana. Jos lapsen jalkine on liian kapea, askelluksesta tulee epävakaa. Huonosta askelluksesta voi myöhemmin seurata tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Nivelkulumat ja selkävaivat ovat tästä esimerkkejä.

Myös liian isot jalkineet aiheuttavat ongelmia, liian isossa jalkineessa jalka liukuu kengät sisällä ja varpaat työntyvät koukkuun.

Kenkiä ostettaessa mittaan lisätään pisimmillään varpaan eteen 12–17 millimetriä käynti- ja kasvuvaraksi. Lapsen jalka kannattaa mitata illalla, sillä silloin se on keskimäärin kolme millimetriä pidempi ja päkiästä jopa sentin leveämpi kuin aamulla. Myös jalkaterän ympärys on tärkeä mitata.

Kokoa ei pidä koskaan kokeilla kengän ulkopuolelta tai kysyä lapselta. Kun painaa kenkää kengän kärjestä, lapsen varpaat koukistuvat refleksinomaisesti. Lähes kaikki lapset sanovat, että kenkä on hyvä, vaikka näin ei aina suinkaan ole. Paras tapa mitata lapsen jalka, on tehdä se sovitettavan kengän omalla sisäpohjalla. Mitattaessa jalkaa ja lapsen sovittaessa kenkää hän seisoo, silloin jalka on kengän käytön mukaisessa asennossa.

Hyvät lapsen jalkineet kääntyvät, kiertyvät ja joustavat. Erityisen tärkeää on, että ne joustavat päkiän kohdalta. Ohutpohjaisessa, mutta kuitenkin talvella lämpimässä kengässä lapsen jalka pääsee tarpeeksi liikkumaan ja kehittymään. Lapsen jalka ei myöskään tarvitse sisäkaaren tukia, sillä silloin lapsen jalan lihakset eivät vahvistu.

Olennaisia asioita lapsen jalkineissa ovat jalkaa nilkkaan asti tukeva kantakappi. Päkiälle ja varpaille tulee olla riittävästi tilaa. Kengän tulee olla joustava, kengän kiertojäykkyyden tulee olla sopiva, ei liian jäykkä.

Lapsen kengässä on tärkeä olla sileä sisäpohja. Sisäpohjassa ei saa olla holvikaaren alla tyynyä, jotta lapsen omat holvikaaren lihakset pääsevät vahvistumaan. Lapsen holvikaaren lihaksisto on kehittynyt 6-7 ikävuoteen mennessä.

Monessa perheessä nuoremmat lapset käyttävät vanhempien sisarusten kenkiä. Asiantuntijoiden mukaan käytettyjä kenkiä ei tule kuitenkaan käyttää, jos ne on selvästi vanhat ja linttaan astutut, sillä silloin lapsen jalan asento voi muotoutua väärään asentoon.Artikkelin lähteet:

Monika Nyströmin/ Nyström Trading Oy, Superfit-jalkineiden maahantuojan haastattelu

Monika Nyströmin kirjoittama aineisto, jonka lähteenä hän on käyttänyt 12.11.2017 Helsingin Sanomissa lasten jalkojen hyvinvointia käsittelevää Riitta Saarikosken artikkelia

Superfit-koulutusaineisto

”– Sisäpohjassa ei saa olla holvikaaren alla tyynyä, jotta lapsen omat holvikaaren lihakset pääsevät vahvistumaan.”
”– Myös jalkaterän ympärys on tärkeä mitata.”
”– Monesti katsotaan vain jalan pituutta. Se ei yksinomaan riitä. Jalkineen tulee olla riittävän kokoinen sekä päkiästä että kantapäästä.”

MITÄ?

Jalan rakenne

Yhdessä jalassa on nilkasta alaspäin:

* 26 luuta

Aikuisen luurangossa on yhteensä 206 luuta

* 33 niveltä

Koko kehossa on 230 niveltä

* 107 nivelsidettä

Yhdistävät luut toisiinsa

* 19 lihasta

Koko kehossa on yli 630 lihasta

Neljäsosa koko kehon luista sijaitsee nilkoista alaspäin.