Kuin rakastava halaus
Painopeitto on terveysmaailman uusi hittituote
Painopeitto on terapeuttinen, painava peitto. Se on notkea, hyvin kehon ympärille muotoutuva ja lämmin. Painopeiton vaikutus perustuu painontunteen aiheuttamaan syväpainetuntoon, joka lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa. Painopeiton paino rauhoittaa, lievittää ahdistusta ja helpottaa levottomuutta. Myös kehon rajojen tuntemus ja hahmottaminen lisääntyvät.
Serina-painopeitot valmistetaan Ylivieskassa.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Serina Care
Kiinnostus ja innostus Serina-painopeittojen valmistukseen lähti yhdestä asiakkaan yhteydenotosta muutamia vuosia sitten, kertoo Serina Caren omistaja-toimitusjohtaja Helena Vähäkangas.
Toimintaterapeutti oli suositellut painopeittoa eräälle erityislapselle.
– Tämän lapsen hoitopaikasta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, voisimmeko valmistaa peiton. Emme lähteneet ”soitellen sotaan”, vaan halusimme perehtyä aiheeseen tarkemmin. Yhdessä hoitajien ja toimintaterapeuttien kanssa suunnittelimme peiton, jossa yhdistyivät parhaalla mahdollisella tavalla kaikki toivotut ominaisuudet, kuten esimerkiksi notkeus, vesipesu ja allergisoimattomuus. Tavoitteena meillä oli kehittää maailman paras painopeitto! Vähäkangas avaa Serina-painopeittojen syntytaustaa.
Monenlaisten vaiheiden, kokeilujen ja testien jälkeen syntyi Serina painopeitto.
Serina nimi viittaa sensoriseen integraatioon eli aistitiedon käsittelyyn.
– Peitto vastasi tarpeeseen, ja pian peittoa toivoivat muutkin. Myöhemmin peitto sai rinnalleen myös Serina-painokäärmeen.
Vähäkangas kertoo, että painopeiton vaikutus perustuu painontunteen aiheuttamaan syväpainetuntoon, joka lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa.
– Paineaistimus välittyy reseptoreiden eli aistinsolujen välittämänä hermoratoja pitkin keskushermostoon ja sieltä talamuksen kautta isoaivokuoren tuntoaistimuksia vastaanottavalle alueelle.
– Näin ollen painopeiton paino rauhoittaa, lievittää ahdistusta ja helpottaa levottomuutta. Erityislasten ohella esimerkiksi kroonisista kivuista tai nukahtamisen ongelmista kärsivät ovat saaneet painopeitosta helpotusta tilanteeseensa. Muistihäiriöiset, joiden unirytmi voi olla katkeileva, ovat hyötyneet painopeiton rauhoittavasta vaikutuksesta.
Painopeiton alla nukkuessa suositeltu peiton paino on noin 10% käyttäjän omasta painosta.
– Painontunne on kuitenkin hyvin yksilöllinen, joten sopiva peiton paino voi poiketa suositellusta painosta. Peitto voi olla huomattavasti painavampi, kun sitä käytetään paikallisesti esimerkiksi jalkojen rauhoittamiseen.
– Olennaista painopeitossa on myös se, että painopeitto ei missään nimessä ole rangaistus- tai kiinnipitoväline, sen käyttäjän on kyettävä siirtämään peittoa, korostaa Vähäkangas.
Vähäkankaan mukaan Serina-painopeitto soveltuu monenlaisille ihmisille erilaisiin elämäntilanteisiin: lapsista vanhuksiin.
– Painopeitto sopii kotikäytön lisäksi päiväkoti-, laitos-, sairaala- ja terapiakäyttöön, kuten psykiatrisiin sairaaloihin ja kehitysvammayksiköihin.
– Myös erilaiset hoitoja antavat palveluntuottajat, kuten kosmetologit, hierojat ja luontaishoitajat ovat löytäneet painopeiton positiiviset vaikutukset omissa asiakaspalvelutilanteissaan.
Vähäkangas korostaa, että painopeittoa ei saa käyttää henkilöillä, joilla on hengitys- tai verenkiertoelimistön sairauksia, murtumia, osteoporoosia tai ahtaanpaikankammoa.
– Peiton käyttäjän on kyettävä itse siirtämään peitto pois päältään vaaratilanteiden ehkäisemiseksi.
– Henkilöillä, joilla on riski saada painehaavoja, painopeiton käyttämisessä on oltava erityisen tarkka, muistuttaa Vähäkangas.
Joissain kaupungeissa ja kunnissa painopeitto luokitellaan apuvälineeksi, jolloin sen hankkimiseen saa Kelan maksusitoumuksen.
Painopeitosta on tehty Göteborgin yliopistossa useita tutkimuksia autisteilla ja ainakin yksi tutkimus unettomuudesta kärsivillä aikuisilla. Kyseisessä tutkimuksessa noin 30 univaikeuksista kärsivää tervettä aikuista kokeili painopeittoa. He pitivät unipäiväkirjaa parin viikon ajan sekä painopeiton että tavallisen peiton alla nukkumisesta. Lisäksi nukkujilta mitattiin sähköantureiden avulla unenaikainen liike ja unen vaiheet. Tutkimustulokset puhuivat sen puolesta, että kahdeksan kilon painopeiton alla heräily ja öinen liikehdintä vähenivät. Nukkujat myös kokivat unenlaadun parantuneen.
Helsingin yliopiston professori, neurologian erikoislääkäri, dosentti, unitutkija Markku Partinen pitää em. tutkimustuloksia uskottavina ja korostaa, että hänen mielestään painopeittoja kannattaisi tutkia ehdottomasti lisää. Hän myös muistuttaa, että painavan peiton alla nukkuminen on vuosisatoja vanha keksintö. Jo vauvan kapalointi perustuu siihen, että aivojen mielihyväkeskus aktivoituu, kun ihoon kohdistuu painetta. Pienille lapsille myös esimerkiksi sylissä pitämistä on kautta aikojen käytetty rauhoittumiskeinona.
Maailmalla, etenkin USA:ssa painopeitto on suorastaan terveyshitti. Siellä painopeittoa kutsutaan halaus- tai rakkauspeitoksi.
Senira-painopeiton päällys on 100%:sta palosuojattua polyesteriä. Vanu on 100%:sta N-Soft™ palosuojattua polyesterivanua. Painomateriaalina käytetään 100%:sta MediGrain™ painoraetta, joka valmistetaan elintarvikekäyttöön suunnatusta, kierrätetystä rPET-muovista. Painorakeen määrä mitoitetaan peittoon halutun kokonaispainon mukaisesti ja ommellaan kangaskerrosten väliin.
Painomateriaali ja vanu ovat kotimaiset, peiton päälliskangas tulee ulkomailta.
– Jokaisessa painopeitossa käytetyt materiaalit pystytään jäljittämään alkulähteilleen, tämän takaa tuotteissa oleva laatukoodi, Vähäkangas sanoo.
Painopeittoihin on saatavana lisävarusteena nesteitä läpäisemätön hygieniapäällinen. Painopeitot voidaan pestä koneellisesti vesipesuohjelmalla kuitenkin pesukoneen painorajat huomioiden.
Serina-painopeitot maksavat noin 200 eurosta noin 500 euroon.
Vuodesta 2015 painopeittoja valmistanut ylivieskalainen Serina Care työllistää omistaja-toimitusjohtaja Helena Vähäkankaan lisäksi viisi työntekijää. Painopeittoja Ylivieskan tehtaalla valmistuu vuosittain tuhatkunta. Lisäksi valikoimissa on muita ommeltavia hyvinvointi- ja terapiatuotteita. Serina Caren juuret ulottuvat vuoteen 2009, jolloin ompelutoiminta lähti liikkeelle yhden naisen toiminimellä. Nykyään tuotteita myyvät jälleenmyyjät ympäri Suomen sekä Serina Caren oma verkkokauppa.
Helena Vähäkankaalla on lastenohjaajan ja sosionomin koulutus, lisäksi hän on kouluttautunut käden taitoihin. Vähäkangas on aikaisemmin työskennellyt päiväkodissa, asumispalveluyksikössä ja psykiatrisessa sairaalassa. Haapajärveltä kotoisin oleva, 42-vuotias Vähäkangas asuu Ylivieskassa. Perheeseen kuuluu mies ja kolme alakoulu-ikäistä lasta.
”– Muistihäiriöiset, joiden unirytmi voi olla katkeileva, ovat hyötyneet painopeiton rauhoittavasta vaikutuksesta.”
”– Serina nimi viittaa sensoriseen integraatioon eli aistitiedon käsittelyyn.”