Hirvijahtikauteen tulossa hiljainen ja vedenpitävä Anar Hirvas metsästyspuku naisille

Anar-metsästysvaatemalliston uutuuksissa vaatesuunnittelija Maarit Pihlajamaa on suunnittelutiiminsä kanssa kehittänyt metsästysvaatteita eri vartalotyypeille. Esimerkiksi miesten housuissa on sekä lyhyttä että pitkää lahjetta eri vyötärönympäryksille. Naisten housuissa on useita eri vyötärömittoja ja kurvikkaat vartalot huomioivia muotoja.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat : Marjo Törnberg

Toissa kesänä vaatesuunnittelija Maarit Pihlajamaa sai mielenkiintoisen haasteen, kun hänelle tarjottiin paikkaa Anar-tuotemerkin pääsuunnittelijana. Maarit vastasi haasteeseen, ja täysin uuden Anar-malliston rakentaminen lähti käyntiin elokuussa 2017. Ensimmäiset tulokset olivat nähtävissä viime syksynä. Anarin mallistoon kuuluvat kuorivaatteet, väli- ja alusasut sekä hanskat ja päähineet. Metsästys- ja outdoor-asuja mallistossa on sekä miehille että naisille.

– Anar-kuoripukujen takki ja housut myydään erikseen, jotta puvun saa istumaan mahdollisimman hyvin. Ihmiset eivät ole standardikokoisia, siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että voi valita juuri omaan kokoon ja muotoon sopivan ylä- ja alaosan. Olennaista on ollut suunnitella metsästysvaatemallisto, josta jokainen metsästäjä löytää itselleen sopivan, niin hirvieläinten kuin vaikkapa vesilintujen metsästykseen. Malliston vaatteet sopivat myös vaellukseen ja toki kaikille luonnossa liikkuville, Maarit sanoo.

Maarit korostaa, että Anarin uutuusmalliston suunnittelu oli tiimityötä. Hän pääsuunnittelijana vastasi työstä. Tuotekehitys jatkuu koko ajan. Maarit iloitsee, että hän on saanut ammattitaitoiseen tiimiinsä entisestään vahvistusta.

– Tämän vuoden kesäkuussa Anarin tuotepäällikkönä aloittanut Jussi Turunen tuo vahvaa osaamista niin tuotekehitykseen kuin markkinointiinkin. Tekniseksi assistentiksi olen saanut loistavan ammattilaisen, tarkan ja pedantin vaatetusinsinööri Riina Nikkilän . Tiimiimme kuuluu myös erittäin osaava virolainen mallimestari, jolla on pitkä kokemus ulkoilu- ja metsästysvaatteiden kaavoituksesta useille tunnetuille tuotemerkeille. Ydintiimin lisäksi Anarin tuotekehityksessä on mukana lukuisa joukko asiantuntijoita ja aktiivisia harrastajia, jotka antavat oman panoksensa tuotteiden laatuun ja käytettävyyteen.

Mallisto valmistetaan pääosin Kaukoidän tehtailla. Tuotannon- ja laadunvalvonta on paikalla koko tuotannon ajan ja raportoi tuotannon edistymisestä ja mahdollisista poikkeamista. Näin varmistetaan, että laatu on tasainen ja vaatimusten mukainen.

Metsästysvaatteen toiminnallisuus ohjaa suunnittelua ja tuotekehittelyä. Toiminnallisuus toteutuu nappiin istuvan kaavoituksen ja rakenteiden avulla.

– Assistenttini, vaatetusinsinööri Riina Nikkilän kanssa hiomme mallimestarimme tekemien kaavojen pohjalta niin rakenteelliset kuin materiaaliratkaisut sekä tuotantoon että käyttöön sopiviksi.

Metsästysvaatteissa pitää olla erinomainen istuvuus, liikkuvuus, joustavuus ja käyttömukavuus. Maastossa toimiva vaate ei saa olla liian kireä tai jäykkä, jotta ampuma-asento löytyy helposti ja sen saa pidettyä.

Materiaalin on oltava hengittävä ja tarpeen mukaan vedenpitävä.

– Metsästyksessä on tärkeää myös se, että vaate on mahdollisimman äänetön. Tuuletuksen on vaatteessa toimittava. Vahvikkeita tarvitaan esimerkiksi polvissa ja kyynärpäissä. Taskuja pitää olla riittävästi ja erikokoisia. Taskujen yksi tärkeä ominaisuus on vedenpitävyys, jotta esimerkiksi radiopuhelimet ja panokset pysyvät kuivina. Metsästysasun housun lahkeessa on tärkeää, että lahkeen sisään mahtuu vaelluskenkä tai muu metsällä käytettävä jalkine. Suunnittelussa on otettava huomioon satoja pieniä yksityiskohtia, joita vaatteen käyttäjä ei edes huomaa. Mutta niiden puuttuminen huomataan, sanoo Maarit.

Useimmissa vedenpitävissä Anar-metsästyspuvuissa on kuorikerroksen eli kalvomateriaalin ja päällikankaan lisäksi rakenteeseen laminoitu tai ommeltu verkkovuori.

– Verkkovuori on erittäin tärkeä. Sen tehtävä on toimia iholta kosteutta siirtävänä kerroksena sekä saada vaate tuntumaan miellyttävältä. Verkko myös pitää hirvikärpäset ja hyttyset loitolla vaatteen käyttäjän iholta ventilaatioaukkojen kohdalla.

Vedenpitävien pukujen uutuusmalli on kuitenkin vuoriton, puuvilla-pohjainen puku. Vedenpitävyys on saatu aikaan vahalla, joka on imeytetty puvun pintamateriaaliin. Ratkaisu tekee puvusta erittäin hyvin hengittävän ja miellyttävän. Käytössä ja pesujen yhteydessä vahaa kuluu pois, mutta sitä voidaan helposti lisätä paremman vedenpitävyyden aikaansaamiseksi.

Anar-metsästysvaatemalliston uutuuksissa vaatesuunnittelija Maarit Pihlajamaa on suunnittelutiiminsä kanssa kehittänyt metsästysvaatteita eri vartalotyypeille. Esimerkiksi miesten housuissa on sekä lyhyttä että pitkää lahjetta eri vyötärönympäryksille. Naisten housuissa on useita eri vyötärömittoja ja kurvikkaat vartalot huomioivia muotoja.

Hinnaltaan Anar-metsästysvaatemallisto ei rajaa asiakkaita.

– Hintakriteerin myötä joistain suunnittelemistani yksityiskohdista pitää luopua. Toki se ottaa sydämestä, mutta totta kai ymmärrän, että hinta on tärkeä, malliston pitää olla mahdollinen kaikille metsästyksen harrastajille, Maarit toteaa.

Viime syksynä lanseeratut Anar-metsästysvaatteet ovat saaneet hyvää palautetta käyttäjiltään niin toimivuuden kuin hinta-laatu -suhteen perusteella.

– Palaute on meidän suunnittelutiimille hyvin tärkeää. Kuuntelemme herkällä korvalla käyttäjien kokemuksia ja kehittämistoiveita.

– Jatkossa mallistoon tulee myös hintavampia tuotteita, esimerkiksi metsästysvaatteita, joissa on enemmän yksityiskohtia – herkkuja! Samoin malliston aluspukeutumisen ja muiden kokonaisuutta tukevien asusteiden materiaaleissa panostamme muun muassa villaan, Maarit kertoo.

Syksyn hirvijahtikauteen Anar-metsästysvaatemallisto täydentyy naisten hirvaspuvulla. Sen materiaali on hiljaista, harjattua trikoota, kuten myös miesten hirvaspuvun.

– Kalvollinen harjattu trikoo pukumateriaalina on lämmin ja vedenpitävä, se toimii erinomaisesti hirvijahdissa, joka jatkuu pitkälle pakkaskeleihin.

Maaritin suunnittelemassa outdoor-mallistossa on vaellukseen, ulkoilmaelämään ja muuhun liikunnalliseen vapaa-aikaan sopivia asuja. Niissä materiaalina on usein vuoriton, vahattu puuvilla-polyesteri yhdistettynä joustavaan tekniseen materiaaliin, jonka avulla vaatteet istuvat erinomaisesti ja tuntuvat miellyttäviltä käytössä.

Anar-metsästysvaatemalliston metsästysasujen materiaalina käytetään pääsääntöisesti synteettisiä kuituja niiden loistavien teknisten ominaisuuksien ja kestävyyden vuoksi. Myös muita materiaaleja käytetään, mutta toimivuus ja kestävyys asettavat omat rajansa.

– Tulevaisuudessa tulen varmasti keskittymään yhä enemmän luonnon materiaaleihin, erityisesti juuri villaan. Tekniikan kehittyessä myös näistä materiaaleista saadaan toimivia vaatteita kovaankin käyttöön.

Tällä hetkellä Maarit seuraa mielenkiinnolla puupohjaisten vaatekuitujen kehitystä.

– Puupohjaiset kuidut tulevat varmasti nousemaan merkittävään asemaan vaateteollisuudessa. Samoin näen suuria mahdollisuuksia käytettyjen vaatteiden kierrätyksen ulottamisessa kierrätyskuidun teolliseen valmistamiseen ja edelleen jalostamiseen uusiksi vaatteiksi, hän pohtii vaatetusalan tulevaisuutta.

Maarit rakastaa luonnon värejä. Anar-mallistoon Maarit on kehittänyt naavaan mielikuvat vievän vihreän-harmaan-ruskean Anar camo -kuvioinnin. Malliston muut päävärit ovat oranssi ja metsänvihreä. Vaatteiden kuviointi on nykytrendien mukaan jopa katukuvaan sopiva metsästyshenkinen, mutta luonnossa erittäin hyvin maastouttava.

– Erityisesti kyttäys- ja hiivintäjahdissa on ensiarvoisen tärkeää, että vaatteet kätkevät metsästäjän riistan näkökyvyltä.

Turengissa varttunut Maarit asuu maaseudun rauhassa lähellä luontoa, Kalajoen rannalla. Paljon luonnossa liikkuvana hänellä on aitiopaikka tehdä havaintoja, miten omat ja toisten suunnittelijoiden suunnittelemat urheiluvaatteet toimivat käytännössä.

– Lenkkeilen päivittäin koiriemme kanssa, käyn kuntosalilla ja jumpissa säännöllisesti. Harrastan myös vaeltamista mahdollisuuksien mukaan.

Luonto – luonnon muodot ja väri – on hänelle rakas inspiraation aarreaitta.

– Tulevaisuudessa niin minun kuin myös muiden kansainvälisten vaatesuunnittelijoiden värikartoissa nähdään varmasti paljon heleitä talviluonnon värejä. Talvisen pakkaspäivän värit ovatkin aivan loistavia. Muistan kun talven kovissa pakkasissa ajoin eräänä iltapäivänä autolla auringon laskiessa ja ihailin taivaanrannan loistavia värejä sekä pakkasten huurruttamia puita. Näky oli hurmaava, Maarit muistelee.

Jo 12-vuotiaana Maarit tiesi, että hänestä tulee vaatesuunnittelija. Haave alkoi toteutua hänen opiskellessaan Wetterhoffin Käsi-ja taideteollisessa oppilaitoksessa artesaaniksi. Lopullisesti ura avautui, kun Maarit valmistui Kuopion Muotoiluakatemiasta artenomiksi. Sen jälkeen työtä vaatesuunnittelun parissa on riittänyt paria äitiyslomaa lukuun ottamatta niin koti- kuin ulkomaillakin.

Maaritin työura on ollut vahvasti teknisten vaatteiden suunnittelussa. Hänen kättensä jälkeä on vuosien varrella nähty muun muassa Ixsin, Scottin ja Sinisalon moottoriurheiluvaatteissa. Kotimaisista ulkoilumerkeistä Maaritin suunnittelemia ovat olleet esimerkiksi Sastan ja JahtiJaktin metsästys ja outdoor-mallistot. Ura on ollut mittava ja näyttävä, mutta kaikista pesteistä ei vaitiolosopimusten vuoksi voi edes puhua.

Anar metsästys- ja erävaatemallisto on saatavissa Kärkkäisen viidessä tavaratalossa ja verkkokaupassa www.karkkainen.com

"– Erityisesti kyttäys- ja hiivintäjahdissa on ensiarvoisen tärkeää, että vaatteet kätkevät metsästäjän riistan näkökyvyltä."
"– Kalvollinen harjattu trikoo pukumateriaalina on lämmin ja vedenpitävä, se toimii erinomaisesti hirvijahdissa, joka jatkuu pitkälle pakkaskeleihin."