Taivaallisen ihanaa tandemia
Koneessa on ahdasta, mahassa kutiaa, jännittää. Maa katosi jalkojen alta hetki sitten, mietin miksi, mutta liian myöhään. Edessä ensimmäinen tandemhyppy, minuutin kestävä vapaa pudotus korkeuksista. Voiko tämä päättyä hyvin?
Teksti: Ami JatilaKuvat: Ari Stenius ja Skydive Oulu
Minua ei pelottanut, mutta jännitti ja hymyilytti, koneen iloisen odottava ilmapiiri tarttui.
Kaikki koneessa olijat lentäjää myöten olivat esittäytyneet ennen lähtöä, mahdoinko muistaa edes kenenkään nimeä enää?
Vajaa vuosi sitten pääsin moottoripyöräilyn makuun. Nyt, korkeanpaikankammoisena, olin matkalla kolmeen kilometriin ja sieltä hyppäämään tandemina alas.
Kuka tämän oikein keksi? Turha kysymys, mutta onneksi kaikki näyttävät rauhalliselta, yksi jopa näyttää torkahtelevan. Merkki tulee, peukut nousevat – on hyppäämisen aika.
Ennen koneeseen nousua kävimme Skydive Oulu laskuvarjokerhon teltassa etukäteen hypyn läpi tietokoneelta.
Lentokenttäaluella pidetyssä perehdytyksessä sain tietää, kuinka toimimme ilmassa. Ohjeet olivat hyvät. Demonstroimme hyppymestarini Jannen kanssa vaihe vaiheelta, miten asiat etenevät. Kaikki oli helppoa – teoriassa.
Viiden hengen tiimimme, kolme kuvaajaa, minä ja Janne, askelsi asvalttia pitkin kohti konetta ja siellä odottavaa lentäjää James Bondin tyyliin. Ylläni olivat hyppyhaalarit ja valjaat. Tunsin itseni aika sporttiseksi. Tuntemusta lisäsivät parin komean italialaislentäjän hymyt. En tiedä hymyilivätkö he sitä, etten tiennyt mihin ryhdyin, vai oliko hymyn tarkoitus ainoastaan rohkaista.
Koneessa kävimme vielä kerran asiat läpi: kuinka pyörähdämme astinlaudalle, kuinka hyppäämme ja mitä sitten tapahtuu.
Koneen noustessa ilmaan ja kiivetessä kohti kolmen kilometrin korkeutta tunsin oloni yllättävän rauhalliseksi. Katselin Oulua yläilmoista. Tunne oli mahtava. Miten pieni ihminen oikeasti maailmankaikkeudessa onkaan!
Edessä oli hyppy taivaalle. Jännityksen värinää rauhoitti kanssani tandem-hyppyyn lähtevän Jannen rauhallisuus. Minut on kiinnitetty valjain hypyn sujuvuudesta ja turvallisuudesta vastaavaan hyppymestariin. Miehen ammattimaisuus ja sadat, ehkä tuhannet hypyt näkyivät elekielessä.
Yht´äkkiä olen ilmassa. Halu kokea jotain uutta on voittanut pelkoni ja heittänyt minut taivaalle.
Hyppy ja vapaa pudotus – upea elämys, kun uskaltaa katsoa ja antaa fiiliksen viedä. Matka maahan kestää 45 sekuntia ja vauhtia on noin 200 kilometriä tunnissa.
Mikä vapauden tunne! Laskeuduimme suunnitellusti seitsemän tuhannen katselijan eteen, jotka odottivat Italian ilmavoimien taistelulentäjien Trecce tricolorin -näytöstä. Väki antoi meille mahtavat aplodit. Italian lentoon valmistautuvat pojat lähettelivät lentosuukkoja ja tekivät sydämiä.
Tekisin hypyn milloin tahansa uudestaan.
Aloitan työt ravintovalmentajana Espanjassa. Jo nyt tiedän Sevillan kutsuvan. En kuitenkaan aio tavata tai kuulla paikallista Sevillan parturia, vaan yritän löytää tieni paikalliseen laskuvarjokerhoon.
Kerho on iso, mutta tuskin siellä pääsee hyppäämään niin suuren yleisöjoukon edessä kuin sain tehdä ensihyppyni. Taivaalle – ja hyppäämään – tekee mieli, siis Sevillaan. Laskuvarjohyppykurssi on kuitenkin ensin käytävä Oulussa.
- Laskuvarjohyppy on usein lentonäytösten suosikkiesitys.
- Oulussa elokuun toisena viikonloppuna järjestetty Suomen Ilmailuliiton päänäytös Tour de Sky keräsi kahden päivän aikana lähes 20 000 katselijaa. Oulun johtavat laskuvarjohyppykerhot Skydive Oulu ja Oulun Laskuvarjokerho saivat tapahtuman aikana kymmeniä uusia alkeiskurssilaisia.
- Katselijoilla joskus mahdollisuus päästä kokeilemaan tandemhyppyä hyppymestarin kanssa.
-Hyppääjiä ja hyppyjä tulee koko ajan lisää: aktiivit puhuvat Suomessakin miljoonasta hypystä vuositasolla. Naisharrastajien osuus on kasvussa.
- Kerhot järjestävät alkeiskurssien ohella tilaushyppyjä esimerkiksi synttärisankareille. Yhä useampi valitsee ensihypyksi tandemin, jossa hypätään hyppymestarin kanssa reilusta kilometristä.
-Hyppääjältä vaaditaan vähintään 15 vuoden ikää ja alle 18-vuotiailta huoltajan suostumus. Yli 60-vuotiaalta vaaditaan lääkärintodistus.
-Kokeneilla hyppääjillä on usein mukana kamerat, joilla elämys tallennetaan.