Suurkonsertti Oulun tuomiokirkossa Ylivieskan kirkonrakentamisen hyväksi

Tuhopoltossa pääsiäislauantaina 2016 palaneen Ylivieskan uuden kirkon rakentamisen varainhankintatoimikunnan toimintaa ohjaa ajatus, varainhankinnalla on yhteiset kasvot: “Jumalan johdatukseen luottavan seurakunnan kasvot”.

Varainhankintaa koordinoivan Ylivieskan Kirkkotalakoiden suurtyö kiteytyy sanaan Auta! Kirkkotalakoiden keräystoimikunnan puheenjohtaja Leo Mehtälä iloitsee, että Oulun konsertti tuo taas paljon uusia kasvoja auttamistyöhön.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Ylivieskan seurakunta

Ylivieskan seurakunnan vuonna 1786 valmistunut hirsistä rakennettu kirkko tuhoutui tulipalossa pääsiäislauantaina maaliskuussa 2016. Kirkko tuhoutui täysin, palosta aiheutui noin 7 miljoonan euron vahingot.Ylivieskan seurakunta järjestää Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen ja varainkeruuseen liittyen kirkkokonsertin Oulun tuomiokirkossa perjantaina 15.6.2018 kello 19.

Suurkonsertissa kuullaan Frigyes Hidaksen Requiem for Peace -teos, jonka esittävät Lapin Sotilassoittokunta ja Jokilaaksojen Oratoriokuoro. Orkesteri ja kuoro toteuttavat konsertin talkooperiaatteella.

Konsertin kapellimestarina toimii Rovaniemellä sijaitsevan Lapin Sotilassoittokunnan kapellimestari, musiikkimajuri Jaakko Nurila. Kuoron kokoamisesta ja harjoituksista vastaa Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron kuoronjohtaja, laulupedagogi Marita Kaakinen.

Requiem for Peace -teoksen solisteina Oulun tuomiokirkon konsertissa laulavat Virva Puumala (sopraano), Airi Tokola (altto), Aki Alamikkotervo (tenori) ja Markku Liukkonen (basso). Konsertissa kuullaan Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmen ja Ylivieskan seurakunnan kirkkoherra Timo Määtän tervehdykset.

Konserttilipun hinta on 25 euroa. Lippuja saa ostaa lipputoimisto.fi:stä, liput ovat ennakkomyynnissä Oulun seudulla myös Musiikki-Kullaksella.

Kuukausi sen jälkeen, kun Ylivieskan kirkko oli tuhoutunut, seurakuntaan perustettiin Kirkkotalakoot-niminen keräystoimikunta suunnittelemaan ja koordinoimaan varainhankintaa uuden kirkon rakentamiseksi. Kirkkotalakoot-toimikuntaan kuuluu sekä Ylivieskan seurakunnan kirkkoneuvoston että Ylivieskan Kotiseutuyhdistyksen valitsemia edustajia.

Keräystoimikunnan puheenjohtaja Leo Mehtälä korostaa, että Kirkkotalakoot-toimikunnan johtoajatuksena on sen perustamisesta lähtien ollut: ”Olemme Jumala johdatukseen luottavan seurakunnan kasvot”.

Olennaista on yhdessä toimien auttaa. Mehtälä iloitsee, että niin monenlaisia erilaisia kasvoja – yksittäisiä ihmisiä ja yhteisöjä – on jo tähän mennessä ollut mukana auttamistyössä.

– Oulun tuomiokirkon hyväntekeväisyyskonsertti tuo taas runsaasti uusia kasvoja: Lapin Sotilassoittokunnassa on 30 soittajaa, Jokilaaksojen Oratoriokuorossa lähemmäs sata laulajaa, konsertin solisteja on neljä, yleisöä odotamme konserttiin noin tuhatta, Mehtälä kertoo ja kiittää Oulun tuomiokirkkoseurakuntaa suurkonsertin mahdollistamisesta.

Mehtälä kertoo, että idea konsertin järjestämisestä tuli Jokilaaksojen Oratoriokuorolta, ja myös teosvalinta.

Jokilaaksojen Oratoriokuoro sekä Lapin sotilassoittokunta olivat mukana, kun Rovaniemen kirkossa esitettiin 21.5.2017 ensimmäistä kertaa Frigyes Hidaksen Requiem for Peace. Lisäksi olivat mukana Seitakuoro ja Meri-Lapin Oratoriokuoro.

Solisteina olivat myös 15.6.2018 Oulun tuomiokirkkokonsertin Requiem for Peace -teoksen solistit, eli sopraano Virva Puumala, altto Airi Tokola, tenori Aki Alamikkotervo ja basso Markku Liukkonen.

Ylivieskan uuden kirkon rakentamisesta järjestettiin vuonna 2017 suunnittelukilpailu, johon tuli kaikkiaan 214 ehdotusta arkkitehtitoimistoilta eri puolilta Eurooppaa. Suunnittelukilpailun voitti helsinkiläisen K2 arkkitehtitoimiston Trinitas, moderni kivikirkko. Tavoitteena on päästä aloittamaan rakennustyöt vuonna 2019, ja uusi kirkko olisi käytössä adventtina 2020. Kirkon kustannusarvio on 10 miljoonaa euroa.

– Keräystoimikunnalle suuri haaste on uuden kirkon rakentamistyön pitkä aikataulu. Hienosti olemme kuitenkin saaneet vapaaehtoisia mukaan toimintaamme, myös lapsi ja nuoria, kiittää Mehtälä.

Ylivieskan kirkon tuhopoltto ja uuden kirkon rakentaminen on huomioitu laajasti suomalaisessa mediassa.

– Myös tämä julkisuus on kantanut varainkeruutyössämme, joka jatkuu sinne vuoteen 2020 saakka, muistuttaa Kirkkotalakoot-keräystoimikunnan puheenjohtaja, ylivieskalainen Leo Mehtälä.