Ja maailmanmestari on – Saksa!
Jalkapallon MM-kisat on maailman seuratuin urheilutapahtuma. Kuukauden mittainen jalkapallojuhla alkaa 14. kesäkuuta Luzhnikin stadionilla Moskovassa ottelulla Venäjä – Saudi Arabia ja päättyy 15. heinäkuuta samalla stanionilla Saksan mestaruusjuhlaan.
Teksti: Ari Stenius
Näin voisi olettaa, jos uskoo joulukuun ensimmäisenä 2017 Moskovan Kremlissä pidetyn lohkoarvonnan juontajaan englantilaiseen Gary Linekeriin. Lineker on sanonut elämään jääneen ”totuuden” tyyliin: jalkapallo on peli, jossa 22 miestä taistelee hullunlailla – ja lopulta Saksa voittaa.
Kesän 2018 kisoissa hallitseva mestari Saksa kuuluu suosikkeihin, mutta sillä on veroisensa haastajat. Etelä-Amerikan lajijättiläiset Brasilia, Argentiina ja Uruguay näkevät kesässä ainoastaan yhden todellisuuden: viiden kilon FIFA World Cup -pokaalin!
Jokaisen maali on realistinen, mutta ainakin kaksi pettyy – kaikki, jos mestaruus jää Eurooppaan.
Maailmanmestaruus on usein jäänyt sille mantereelle, missä pelataan, mutta mestari on aina löytynyt joko Euroopasta tai Etelä-Amerikasta.
Aasiasta, Afrikasta tai Oseaniasta ei mestaria ole tullut sen enempää kuin Pohjois- ja Keski-Amerikan ja Karibiankaan suunnalta. Eikä finalisteja myöskään.
Brasilia on voittanut viisi maailmanmestaruutta, Saksa ja Italia neljä, Uruguay ja Argentiina kaksi sekä Espanja, Ranska ja Englanti yhden. Italia ei päässyt kisoihin hävittyään jatkokarsinnan Ruotsille.
Pohjoismaista on näissä isäntämaa Venäjän kisoissa kolme. Ruotsin lisäksi Tanska ja kisojen ensikertalainen Islanti, joka ihastutti vuoden 2016 EM-kisoissa Ranskassa. Joukkueen fanit toivat kisoihin skottilähtöisen viikinkitaputuksen.
Islantilaisten taputuksen aiheet voivat olla Venäjällä vähissä, sillä satujen saarelaisille voi totuus nousta nopeasti vastaan. Islanti pelaa samassa lohkossa Argentiinan, Nigerian ja Kroatian kanssa.
Toinen MM-kisojen ensikertalainen on Panama, jonka kisoihin pääsy sekoitti maan totaalisesti. Kisapaikan ratkettua maan presidentti julisti maahan seuraavaksi päiväksi kansallisen vapaapäivän. Panaman lohkossa pelaavat Belgia, Tunisia ja Englanti.
Maailmanmestaruus on tälläkin kertaa parhaitten eteläamerikkalaisten ja eurooppalaisten maiden kisa. Isäntämaa on voittanut maailmanmestaruuden kuusi kertaa, viimeksi Ranska vuonna 1998.
Venäjällä (Neuvostoliitto) on vahva jalkapallohistoria, mutta MM-kisoissa se ei ole menestynyt neljättä sijaa paremmin.
Eurooppalaiset hallitsivat vuoden 1966 kisoja. Kisaisäntä Englanti voitti, Länsi-Saksa oli toinen ja Portugali kolmas ennen Neuvostoliittoa. Hämmentävää, että Venäjällä on kisoihin startatessa FIFA-rankingin toiseksi huonoin sijaluku (66) kisoihin osallistuvista maista. Ainoastaan Saudi-Arabia on takana sijalla 67.
Viimeisenä kisapaikkansa Venäjälle varmistanut Peru on sijalla 10 ja taikauskoisille vedonlyöjille tiedoksi: Perun vastustajia kannattaa veikata maailmanmestariksi!
Peru on ollut MM-kisoissa neljä kertaa ja kohdannut aina tulevan maailmanmestarin. Vuodet ovat 1930 (Uruguay), 1970 (Brasilia) 1978 (Argentiina) ja 1982 (Italia).
Perun kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Ranska, Tanska ja Australia.
Kisojen alla vedonlyöjien suosikkeina ovat tutut Brasilia ja Saksa sekä Argentiina, Uruguay, Espanja ja Ranska sekä Belgia, jonka takavuosien nuorten kisojen menestykset antavat odottaa menestystä myös aikuisissa. Jonkinlaisena mustana hevosena voi pitää Euroopan mestaria Portugalia.
Heinäkuun puolessa välissä selviää, mikä yli 200 karsintaan osallistuneesta ja 32:sta kisoihin selvinneestä maasta voittaa mestaruuden.
Jalkapalloromantikot toivovat Belgiaa, mutta varovaiset uskovat Gary Linekeriin ja sanovat – Saksa!
”– Taikauskoisille vedonlyöjille tiedoksi: Perun vastustajia kannattaa veikata maailmanmestariksi.”