Deeper Smart Sonar CHIRP+ on maailman ensimmäinen heitettävä GPS:n sisältävä Wi-Fi-kaikuluotain, joka hyödyntää CHIRP-tekniikkaa.

Teksti: Reetta Reinman

Wake Fishing Oy:n toimitusjohtaja Jose Jaakkola nostaa tämän kalastuskesän yhdeksi mielenkiintoisimmaksi tuotteeksi yrityksen maahantuoman Deeper Smart Sonar Chirp + kaikuluotaimen.

– Tämä uuteen chirp-teknologiaan perustuva kaikuluotain poikkeaa aikaisemmista merkittäväksi edukseen erottelutekniikaltaan. Se tuottaa tarkkaa kuvaa vedenpohjan rakenteesta ja ominaisuuksista, myös veden lämpötilasta, jopa sentin tarkkuudella ja erottelee myös kalat tarkasti; esimerkiksi, onko kyseessä kalaparvi vai yksittäinen, iso kala, Jaakkola kertoo.

Deeper Smart Sonar Chirp + ”kaikuluotainpallo” kytketään langattomasti Wi-Fi:n kautta älypuhelimeen, kuten jo aikaisemminkin markkinoilla olleet Deeperit. Sitten ”pallo” heitetään veteen. Kaikuluotain tunnistaa, että vedessä ollaan ja alkaa lähettää informaatiota älypuhelimen näytölle.

Deeper CHIRP+ on akkukäyttöinen, joten sitä pitää ladata välillä. Sen käyttämä chirp-teknologia on alkujaan kehitetty USA:n armeijan tarpeisiin.

Perinteinen kaikuluotain lähettää yhden taajuuspulssin kerrallaan. Chirp (Compressed High Intensity Radiated Pulse) -kaikuluotain lähettää jatkuvana virtana matalia ja korkeita taajuuspulsseja. Kaikuluotaimen lukemat ovat sen vuoksi huomattavasti selkeämpiä ja tarkempia perinteisiin kaikuluotaimiin verrattuna. Hinta 300 euron kieppeillä.