Täysin uusi tapahtuma Oulun seudulla: ISK Watercross 30.6.2018 Illinsaaressa

Iiseudun kelkkailijat ry järjestää ensimmäistä kertaa Oulun seudulla kansalliset vesicrossikisat Iin Illinsaaren uimarannalla lauantaina 30. kesäkuuta. Kilpailut ovat Suomen Moottoriliiton hyväksymät. Niihin osallistuu kilpailijoita eri puolilta Suomea sekä mahdollisesti jopa muista Pohjoismaista.

Watercross on veden päällä, suljetulla vesialueella, moottorikelkalla ajettava kilpailu. Kilpailut ovat avoimet tehdasvalmisteisille ja itse rakennetuille moottorikelkoille, jotka täyttävät Suomen Moottoriliiton ympäristö-, turvallisuus- ja urheilusäännöstön vaatimukset. Moottorit ovat joko 2- tai 4-tahtisia.

Moottorikelkoissa on erityiset määräykset muun muassa äänen, polttoaineen ja öljyjen osalta siten, että niiden käyttöä on rajoitettu sekä polttoaineiden ulospääsy estetty.

Yleisölle on luvassa koko perheen moottoriurheilutapahtuma. Kilpailu ajetaan ”mies miestä vastaan” kolmen kelkan yhteislähtönä ovaalilla radalla. Upotuksilta tullaan tuskin välttymään. Tätä varten on rakennettu kaksi nostolauttaa, joiden avulla kelkat nostetaan vedestä ylös. Kuljettajat kuljetetaan vesijeteillä rantaan, jonka jälkeen tehdään kelkan ”kuivatus” ja jatketaan kilpailua.

Tapahtuma-alueelta löytyy ruuan, makkaran ja virvokkeiden myynti sekä myöskin anniskelualue. Tapahtumassa panostetaan erityisesti turvallisuuteen, yleisön viihtyvyyteen sekä ympäristöasoihin. Suomen Moottoriliiton säännöstössä on annettu vaatimukset ympäristö- ja turvallisuusasioihin, joita tullaan noudattamaan. Kilpakuljettajilla pitää olla käytössä niin sanotut huoltomatot, jotka suojaavat maaston huoltotoimenpiteiden aikana sekä minimissään 6 kg:n jauhesammutin. Paikalla on myös ensiapuhenkilöstö, ambulanssi ja sukeltaja.

Iiseudun kelkkailijoiden tavoitteena on saada vesicrossikisasta vuosittainen SM- ja myös EM-tason kilpailu.