Kissan ajateltiin olevan ensin tyttö, mutta se olikin poikakissa. Siksi nimi Leevi Marjatta.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Vetelissä Raila ja Simo Järvelän luona asuva Leevi Marjatta -kissa on erityisen mieltynyt Sibeliuksen viulukonserttoon ja Paganiinin kapriiseihin.

– Aina kun televisiosta tai radiosta tulee kyseisiä kappaleita, Leevi Marjatta valpastuu. Muiden säveltäjien musiikkia hän ei vaivaudu kuuntelemaan, vaan jatkaa uniaan! Raila naurahtaa.

– Jean Sibelius -viulukilpailu on Leevi Marjatan lempiohjelma. Sen hän katsoa tapitti vuonna 2015 hyvin tarkasti.

Jean Sibelius -viulukilpailu järjestetään viiden vuoden välein.

Leevi Marjatta on saanut varttua ja saa asua viulumusiikin keskellä. Kissan omistaja, Railan ja Simon tytär, Elisa Järvelä on Sibelius Akatemiasta valmistunut ammattiviulisti. Elisa asuu Helsingissä, hän työskentelee monipuolisesti viulumusiikin saralla niin Suomessa kuin ulkomailla. Raila Järvelä toimii viulunsoitonopettajana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja harrastaa laaja-alaisesti musiikkia.

– Meillä kotona käy silloin tällöin viuluoppilaitani myös tunneilla, heidän harjoituksiaan Leevi Marjatta seuraa mielellään, samoin hän kuuntelee tarkasti, kun itse soitan tai kuuntelen musiikkia, Raila kertoo.

– Luulenpa, että Leevillä on absoluuttinen sävelkorva. Olen pistänyt merkille, että jos soitto ei ole puhdasta, niin hän tulee lähietäisyydelle ilmoittaakseen narisevalla äänellään, että nyt ei ole kaikki ihan kohillaan!

Leevi Marjatta asui ensimmäiset vuotensa Elisan luona Helsingissä.

– Sibeliuksen viulukonserton ja Paganiinin kapriisien kuuleminen oli Leeville melkein jokapäiväistä elämää. Kuitenkin kun opiskelu ja esiintymiset veivät Elisan aikaa, niin kissan pitäminen oli hankalaa. Päätimme, että Leevi Marjattaa muuttaa ”mummolaan” tänne Veteliin, Raila kertoo.

Kaupunkiladystä tuli kertaheitolla maalaistyttö.

Leevi Marjatta on 10-vuotias.

– Ensin luulimme sen olevan poikakissa, joka sai nimekseen Leevi. Sitten selvisikin, että se on tyttökissa, ja Marjatta-nimi lisättiin mukaan.

Rodultaan kauttaaltaan mustan ruskea Leevi Marjatta on persialainen kissa.

Paitsi musikaalinen ,Leevi Marjatta on myös erittäin seurallinen, ihmisrakas ja utelias kissa.

– Vieraita kun piipahtaa kylässä, niin Leevi Marjatta osallistuu usein keskusteluun, jos ”häneltä” kysytään jotain.

– Kun tulemme kotiin, se juoksee iloisena meitä vastaan. Tehdään meillä kotona mitä tahansa, vaikkapa siivotaan kaappeja, niin Leevi Marjatta on innolla mukana tutkien paikkoja , Raila kertoo.

Leevi Marjatta istuu mielellään sylissä hellittävänä. Useasti myös harjataan sen turkkia, mutta siitä Leevi Marjatta ei oikein tykkää. Persialaisen kissan turkki menee helposti takkuun, ja takkujen aukiharjaaminen ei tunnu kissasta mukavalta.

Leevi Marjatta syö kissan kuiva- ja märkäruokaa, makkarasiivut ovat sen erityistä herkkua.

– Joka aamu Leevi Marjatta saa kinkkusiivun. Siitä lähteekin aamu hyvin käyntiin.

”– Paitsi musikaalinen, Leevi Marjatta on myös erittäin seurallinen ja ihmisrakas kissa.”