Liiku, jotta viemäripumppusi pelaa!

Erikoislääkäri Leena Larva on vuosia sitten tullut siihen tulokseen, että imunestekierto on immuniteettia rakentavana ”bioviemärinä” tärkeä terveystekijä. Hän pitää imunestekiertoa vauhdittavaa, suomalaista turvetta loistavana vientituotteena.

Gynekologi Leena Larva karrikoi lymfakierron merkityksen:

– Jos imunestekierto toimii täysillä, on ihan sama, mitä syömme. Ihmisestä 80 prosenttia on vettä, ja erään röntgenlääkärin laskelman mukaan vatsan puolelta pallean yläpuolelle solisee pieninä puroina vettä 4–5 litraa joka päivä. Sydämen takana ja yläpuolella imunestevirta yhtyy tarkoin paineen säätelyin laskimokiertoon maksan, munuaisten ja muiden elimien edelleen kontrolloitavaksi. Suurimmat osat imunesteverkostoa ovat suolistossa ja maksassa.

Larva joutui imunestekierron maailmaan pohdittuaan syitä naisten kuukautis- ja muihin lantion alueen vaivoihin. Imunestekiertoa kiihdyttävinä hoitoina hän käyttää muun muassa matalaenergistä laservaloa (lllaser), turvehoitoja sekä opettaa venyttelemään ja korjaamaan vartalon asentoa suotuisammaksi.

– Imunestesuoniston täytyy olla kaikissa elimissä, aivoja ja sydäntä myöten, vaikka emme vielä täysin tiedä, millaisena se siellä ilmenee ja miten vaikuttaa, Larva päättelee.

– Tulin tähän tulokseen, kun huomasin, että se toimii silmissänikin. Nimittäin lasiaisen irtoamista enteilevä salamointi on silmissäni vahvempaa, jos olen juonut vettä liian vähän ja ylirasittunut, jolloin imunestekierto havaintojeni perusteella heikkenee, hän kertoo.

Lymfa- ja imunestekiertoa tutkivan akatemiaprofessori Kari Alitalon tutkijaryhmä havaitsi lymfakierrosta vastaavan elimen silmässä, jonka itsenäiseen immuniteettiin lymfakierron ei ole tiedetty vaikuttaneen. Uteliaisuus heräsi: kiertääkö myös aivojen ja keskushermoston verisuoniston rinnalla imunestesuonisto?

Tutkimuksen tuloksena pääteltiin, että imunestekudos ulottuu myös tahdonvoimasta riippumattomiin sileiden lihasten elimiin ja on erityisen tärkeä kudos liian nesteen ja sairastuttavien makromolekyylien poistossa sekä immuunivasteen kehittymisessä ja ylläpidossa. Tutkimustulos luo uusia näkökulmia myös aivosairauksien, kuten Alzheimerin taudin sekä dementioiden syntyyn ja hoitoon.

Leena Larva painottaa imusuonistoa pumppaavien lihasten merkitystä nestekierrolle.

– Lapsella nestekierto toimii täydellisesti, ja vanhetessa se heikkenee. Uskoisin, että olennainen syy tähän on lihasten käyttämättömyydessä.

– Lapset eivät luonnostaan ole paikallaan, vaan liikkuvat lähes aina. Sitten heidät pannaan istumaan hiljaa koulun penkille – sehän on väkivaltaa heidän kehonsa terveysmekanismeja vastaan! Voi olla, että he jopa saavat istumisesta kipuja, joista eivät osaa kertoa, Larva sanoo.

– Katsokaapa pienen lapsen seisoma-asentoa. Hän pitää lantion edessä, ja vatsa on pullolla niin, että hartialinja kulkee alas selän kautta nestekierrolle edullisesti. Hän luonnostaan venyttää näin myös lonkan koukistajalihasta. Istunta pitää lonkan koukistajalihaksen jännittyneenä 90 asteen kulmassa – siksi lapsi mieluummin on jalat auki kyykyssä kuin istuu.

– Nykysuomalainen istuu tuntitolkulla luonnonvastaisesti hartiat edessä, rintakehä lysyssä, selkä kyyryssä. Uskon, että siinä on ainakin osasyy rintasyövän lisääntymiseenkin, kun rinta-alueen immuunivastetoiminta on tukossa. Jos siinä lopulta imusolmukkeet pettävät, kasvaimet leviävät ympäri kehon.

Leena Larva uskoo, että lihakset ovat alun perin kehittyneet nimenomaan imunestekierron ympärille.

– Jos imunestekiertoa ylläpitävät lihakset jumittuvat, seuraa kipuja ja turvotusta. Puhutaan tulehduksesta ja syödään tulehduskipulääkkeitä.

– Esimerkiksi kuukautiskivut eivät mielestäni johdu kohdusta, vaan ne johtuvat jumissa olevista lantion lihaksista. Niihin auttaa, paitsi kipulääkkeet, lihasten hoito imunestekiertoa stimuloiden ja venyttely. Olen saanut myös synnytyksen kivuttomaksi hoitamalla lantion sisällä olevia lihaksia. Epiduraalipuudutuksessahan lamaannutetaan eli löystytetään myös tietyt tahdonalaiset eli poikkijuovaiset lihakset.

– Myös selkärangan rakennepoikkeavuudet altistavat lihasten herkkyydelle jumittua, Larva sanoo.

Lihasten ohella imunestekiertoa pumppaa hengitys. Leena Larva on kehittänyt Larva-hengityksen (larva=toukka), jolla nestekiertoa voi tehostaa:

– Aloitetaan normaali palleahengitys, mutta sisäänhengityksen aikana taivutetaan taakse jalat hajallaan ja ulos hengitettäessä vedetään jalat yhteen ja selkä taivutetaan kyssään.

– Olen kokenut, että näin hengittäen pitkällä lentokonematkallakin kehittyy jalkoihin vähemmän turvotusta.

Kävely, kaikki voimistelu ja liikunta perustuu tahdonalaisten lihasten käyttöön. Niiden pumppaava toiminta edistää nestekiertoa.

– Terveytemme riippuu siis omasta tahdostamme!

– ”Suonenveto” on lihaksen kramppi, joka on riippuvainen nestekierrosta. Liikkujan on nautittava vettä ja suoloja riittävästi kunnollisen puhdistavan kierron ylläpitämiseksi. Riittävä venyttely ennen ja jälkeen liikunnan on tarpeen, jotta lihas tottuu uuteen liiketasoon.

29Vuonna2002 geologian tutkimuslaitoksen tutkija Riitta Korhonen toi Leena Larvalle turveshampoota, jolla hänen harventunut tukkansa rupesi kasvamaan.

– Päädyin vuosien saatossa toteamaan, että turve on ilmeinen imunestekierron stimulantti. Turpeen vaikutus perustuu arvioni mukaan humushappoihin. Humuhappoliuos näyttää parantavan myös palovamma- ja muut rakkulat. Niitähän ei kannata puhkaista, jotteivät bakteerit mene sisään, Larva kertoo.

Leena Larvan kehittämä, turvetta hyödyntävä Suomaa-saunahoito kestää melkein kolme tuntia. Ensin saunotaan vapaamuotoisesti, sitten vilvoitellaan ja juodaan. Seuraavaksi iholle levitetään hoitoturve, ja ollaan 20 minuuttia turvemaskissa. Lopuksi pestään turve pois.

Saunomisen jälkeen levätään puolisen tuntia vaakatasossa, kesällä esimerkiksi ulkona lepotuoleissa pilvimeditoiden eli katsellen kaukaisuuteen.

Ennen saunaa pitää juoda vettä lähes puoli litraa. Saunomisen aikana juodaan lisää ja otetaan välillä sormisuolaa kielelle.

– Mikään elimistöä kuivattava ei saunomiseen sovi kotioloissakaan. Alkoholi kuivattaa, eli terveysvaikutusten kannalta olut ei ole hyvä saunajuoma, Larva sanoo.

– En suosita myöskään saunakahvia ennen eikä jälkeen saunan, vaan saunateetä.

Turvesaunomisesta saatu imunestekierron piristys auttaa Leena Larvan mukaan naisten vaihdevuosi- ja virtsatievaivoihin sekä seksuaaliseen haluttomuuteen. Monet säryt poistuvat, uni syvenee ja mieliala paranee.

– Mielialat näyttävät olevan hyvin riippuvaisia imunestekierron vaihteluista. Tukkoinen ja saamaton olo kielii, että nestekierto on hitaalla. Silloin tunnin kävelylenkki on parasta hoitoa.

Larva on kokenut, kuinka neljän peräkkäisen päivän Suomaa-kuuri helpotti masennusta. Potilas antautui täysin passattavaksi neljä päivää ja sai unohtaa kaiken muun.

– Mielialat näyttävät olevan hyvin riippuvaisia imunestekierron vaihteluista. Tukkoinen ja saamaton olo kielii, että nestekierto on hitaalla.
– Jos imunestekiertoa ylläpitävät lihakset jumittuvat, seuraa kipuja ja turvotusta. Puhutaan tulehduksesta ja syödään tulehduskipulääkkeitä.

MITÄ?

Viemärit auki!

Ihminen voi hyvin, kun on huolehtinut riittävästä juomisesta ja lihaksien käytöstä. Jatkuva liike ja hyvä nestemäärä pitää tämän ”bioviemärin” purot solisevina riittävää lepoa ja unta unohtamatta.

Kaikki, mitä sanotaan puhdistavaksi, tarkoittaa sitä, että se lisää imunestekiertoa ja sen puhdistavaa vaikutusta.