Pirjon Pakarin revittyjen palaleipien suosion salaisuus:

Ylivieskan Pirjon Pakarin laajennetun tilan avajaisia juhlitaan perjantaina 9. lokakuuta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Silja Timlin

Viime vuonna Ylivieskan Pirjon Pakari teki investointeja reilun 300 000 euron verran. Leipomossa remontoitiin lisäneliöitä noin 50 ja kahvilan puolelle noin 30. Tänä kesänä kahvilaan rakennettiin vielä lisäksi noin 60 neliön puolilämmin terassi, jossa kahvila-asiakkaiden viihtyisyyttä lisäävät sähkötakka ja sohvanurkkaus. Nyt Ylivieskan Pirjon Pakarissa on leipomossa tilaa noin 1400 neliötä ja kahvilassa noin 150 neliötä. Asiakaspaikkoja kahvilassa on noin 70.

– Lisäksi leipomotilojen laajennuksen myötä saimme myös uudet jauhosiilot, jotka auttavat vähentämään nosteluita. Näin säästyy leipurin selkä sekä samalla jauhopöly ja roskat vähenevät. Kahvilatilojen kasvattaminen tuli tarpeeseen, sillä asiakasmäärät ovat kohonneet remontin myötä erittäin mukavasti, toteaa Ylivieskan Pirjon Pakarin kahvilapäällikkö Silja Timlin .

Perjantaina 9. lokakuuta Ylivieskan Pirjon Pakarissa juhlitaan laajennettujen tilojen avajaisia. Kello 12-16 on tarjolla täytekakkukahvit ja mukavaa ohjelmaa, esimerkiksi ”reikäleivän heittoa”, ilmapalloja lapsille ja arvontaa. Silja muistuttaa myös avajaispäivän tarjouksista, esimerkiksi euron munkeista.

Keväällä 2019 markkinoille tuotiin Pirjon Pakarin Riivi-Kaura -leipä, josta tuli heti jymymenestys.

– Riivi-Kauran kanssa samaan aikaan tuli myös Riivi-Ruis, joka nousi sekin heti myydyimpien leipien joukkoon.

Tänä vuonna Riivit saivat jatkoa hiivattoman Riivi100-Ruis -palaleivän sekä Riivi-Ohran muodossa.

Riivi-täysjyväleivät ovat kehittäneet Ylivieskan Pirjon Pakarin tuotantopäällikkö Niko Marjakangas yhteistyössä Seinäjoen Pirjon Pakarin käyttöpäällikkö Tuomas Laineen kanssa.

– Riivi-Kaurassa ja Riivi-Rukiissa on herkullinen maku, rapeahko kuori ja pehmeä sisältö. Siinä varmaan yksinkertaisuudessaan menestyksen salaisuus, toteaa Silja.

Alueen ruokakauppojen ohella Ylivieskan Pirjon Pakari toimittaa Riivi-Kauraa ja Riivi-Ruista muun muassa kahviloihin, huoltoasemille, kouluille, ravintoloille sekä sairaaloihin. Pelkästään viikoittain ruokakauppoihin toimitettavia Riivi-Kaura -palaleipiä menee jo liki 10 000 pussia. Suurtalouksille ja kahviloille palaleivät toimitetaan pääasiassa irtotuotteina.

Ruokakaupoille ja muille jälleenmyyntiasiakkaille tuotteet kuljettaa yrityksen omat kuljettajat. Tavoitteena on saada yöllä leivotut uunituoreet leivät viimeistään puoleen päivään mennessä kaupoille.

– Samalla kun kuljettajat vievät tuotteet, he saavat tärkeää palautetta asiakkailtamme, mikäli on jotain uutta asiaa tai toiveita tuotteitamme tai toimintamme suhteen.

Nimi Riivi-Kauralle syntyi Facebook-kilpailun tuloksena

– Laitoimme Pirjon Pakarin Facebook-sivuille arvontakilpailun uuden tuotteemme nimestä. Yksi Seinäjoella asuva rouva ehdotti Riivi-Kaura nimeä; eteläpohjalaisessa murteessa riivitty tarkoittaa revittyä, eli nimi kuvaa hyvin tätä palaleipäämme, joka revitään kahtia paistamisen jälkeen, Silja kertoo.

Hän painottaa, että muutoinkin Pirjon Pakarin ruokaleivät leivotaan käsityönä täysin kotimaisista raaka-aineista. Konekantaakin leipomosta löytyy runsaasti, esimerkiksi taikinan paloittelu/muotoiluun käytettäviä koneita, pinnavaunu-uuneja, pakkauskoneita sekä erilaisia kylmälaitteita.

Ylivieskan Pirjon Pakarin kahvila on avoinna arkisin kello 7-17 ja lauantaisin kello 9-14. Lounas on katettu myymäläkahvilan puolella arkisin kello 10.30-14. Lounaalla on vaihtoehtona keitto- ja laatikkoruoka. Lounaaseen kuuluu oman leipomon runsas ruokaleipäbuffet, ruokajuomat sekä jälkiruoaksi kahvi oman leipomon makean herkun kera. Saatavilla on myös raikas vihreä lisukesalaatti.

Gluteeniton ruokavalio on hyvin huomioitu kaikessa tarjottavassa, sillä onhan Pirjon Pakarilla ympäri Suomen tunnettu Hannun 100 % gluteeniton -tuotevalikoima.

– Keittovaihtoehtoja meillä on päivittäin kaksi, vähintään toinen keitoista on gluteeniton. Laatikoista erittäin suosittuja ovat kaikki perinteiset laatikot, kuten esimerkiksi makaronilaatikko ja kinkkukiusaus. Keitoista ehdoton suosikki on torstaisin tarjoiltava hernekeitto pannarin kera, suosittu on myös lohikeitto.

Keväällä korona-aikaan Ylivieskan Pirjon Pakarista sai tilattua äitienpäiväkakun kotiinkuljetuksena, myös lounaita sai pahimpaan korona-aikaan keväällä tilattua kotiinkuljetuksella.

– Etenkin kakkujen kotiinkuljetus oli erittäin suosittua. Isänpäiväksi olisi suunnitelmissa myös kakkutoimitukset, varsinkin jos korona-tilanne tästä vielä pahenee, pohtii Silja.

Kaiken kaikkiaan koronarajoitusaika sujui hänen mukaansa Ylivieskan Pirjon Pakarissa suotuisasti.

– Siitä iso ja lämmin kiitos asiakkaillemme. Keväällä pahimpaan aikaan asiakkaamme suosivat take-away -lounaita sekä esimerkiksi verkkokauppaamme. Leipä- ja kakkuostokset pystyi maksamaan verkossa ja noutaa valmiiksi pakatun toimituksen myymälästämme tai myymälämme pihasta, jonne kahvilatyöntekijämme toimitti tuotteet suoraan auroon. Oli sydäntä lämmittävää huomata, että asiakkaamme kokivat kaikesta huolimatta kahvilamme turvalliseksi paikaksi asioida, kiittelee Silja.

Henkilökuntaa Ylivieskan Pirjon Pakarissa on leipomon ja kahvilamyymälän puolella yhteensä noin 20. Ylivieskan Pirjon Pakarin liikevaihto on jo lähes 3 miljoonaa euroa.

– Liikevaihdon kasvu on ollut huimaa, iloitsee Silja.

Perusvalikoimien lisäksi Ylivieskan Pirjon Pakari leipoo sesonkituotteita.

– Jouluna tulossa on joululeipää, ja konditoriatuotteissa suosittuja ovat glögikakku ja jouluhalko Jouluna meiltä saa myös todella kehuttuja voilla leivottuja joulutorttuja. Viime jouluna teimme joulutorttuja yli 10 000 kappaletta. Kauppojen lisäksi muun muassa seurakunnat ja eri yhdistykset suosivat joulutilaisuuksissaan meidän joulutorttujamme, kertoo Silja.

Pirjon Pakari on lähtöisin Honkajoelta vuonna 1985. Pirjon Pakareita on Suomessa tätä nykyä kuusi leipomoa: Seinäjoella, Kauhajoella, Honkajoella, Nurmijärvellä, Ylöjärvellä ja Ylivieskassa. Uusin on reilut kaksi vuotta sitten avattu Ylivieskan Pirjon Pakari. Tällä hetkellä on myös tekeillä Raision leipomo, joka avataan lähiaikoina. Pirjon Pakarin omistaa Hannu Malmivaara .

” – Pirjon Pakari toimittaa leipää myös irtotuotteina kouluihin ja sairaaloihin.”
”– Lounaalla laatikoista erittäin suosittuja ovat kaikki perinteiset laatikot, kuten esimerkiksi makaronilaatikko ja kinkkukiusaus.”