Arvostettu klassikko nähtiin ensimmäistä kertaa vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyssä

Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti Alvar Aalto toteutti elämänsä aikana poikkeuksellisen suuren määrän rakennuksia, joista suurin osa oli mittavia kohteita. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin suomalaisen lasimuotoilun lippulaivasta, Savoy-maljakosta eli Aalto-maljakosta.

Tekstit: Tarja LehtolaKuvat: Iittala ja Virpi Piippo

H ugo Alvar Henrik Aalto syntyi Kuortaneella 3.2.1898. Arkkitehdiksi hän valmistui 1921 Helsingin teknillisestä korkeakoulusta. Vuonna 1924 hän meni naimisiin avustajansa Aino Marsion kanssa. Ainon kuoltua Aalto solmi avioliiton silloisen avustajansa Elsa Kaisa (Elissa) Mäkiniemen kanssa.

Aallolla oli harvinainen kyky saada rakennussuunnitelmansa toteutumaan. Se johtui suunnitelmien laadusta sekä hänen neuvottelijantaidoistaan. Alvar Aaltoa voidaan hyvällä syyllä kutsua Suomen kansallisarkkitehdiksi ja -muotoilijaksi. Hänen nimeään kantava maljakko löytyy lähes joka kodista. Alvar Aalto kuoli 11.5 1976.

Alvar Aalto loi nimensä modernin arkkitehtuurin mestarina omaleimaisella tyylillään ja poikkeuksellisella lahjakkuudellaan. Hän teki tiivistä yhteistyötä puolisonsa Aino Aallon kanssa. Muun muassa konserttisaleja, kirjastoja, sairaaloita, museoita ja yksityiskoteja ympäri maailmaa suunnitelleen Aallon töitä esiteltiin New Yorkin modernin taiteen museossa jo 1930-luvulla.

Aalto suunnitteli myös useita esineitä, jotka oli alun perin tarkoitettu osaksi rakennuksia ja niiden sisustusta. Esineet alkoivat kuitenkin elää omaa elämäänsä. Aallon suunnittelemista esineistä kuuluisin, Aalto-maljakko eli Savoy-maljakko nähtiin ensimmäistä kertaa vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyssä. Itsenäisesti ja yhdessä puolisonsa Aino Aallon kanssa Alvar Aalto suunnitteli paljon esineitä, joita on tänäkin päivänä edelleen myynnissä. Ne ovat samaan aikaan monipuolisia käyttöesineitä ja osa sisustusta.

Suomalaisen suunnittelun ikonia, Savoy-maljakkoa, on myyty satoja tuhansia kappaleita. Yhden Aalto-maljakon valmistamiseen tarvitaan seitsemän lasimestaria. Jokainen heistä on harjoitellut vuosia lasinpuhaltamisen eri osa-alueita. Aalto-maljakon valmistaminen vaatii kaksitoista työvaihetta, kuusitoista tuntia sekä valtavat määrät omistautumista ja ammattitaitoa. Jokainen maljakko on uniikki.

Aalto-maljakko on tunnetuin suomalainen muotoiluesine. Se on myös yksi maailman kuuluisimpia ja arvostetuimpia lasiesineitä. Aallon klassikko on ansainnut paikkansa useiden museoiden, kuten New Yorkin MoMan, pysyvissä kokoelmissa ympäri maailmaa. Kokeellisesta ja uskaliaasta muodostaan huolimatta maljakon suosio yhdistää eri kulttuureita.

”Suomi oli silloin paljon avarakatseisempi kuin nyt ja maailmalla huipulla monessa asiassa teollisuudesta urheiluun.”

MIKÄ?

Savoy-maljakko eli Aalto-maljakko

- tunnetuin suomalainen muotoiluesine

- Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon vuonna 1936 suunnittelema lasimaljakko

- Savoy-maljakko -nimi juontuu helsinkiläisestä Savoy-ravintolasta, joka osti oikeudet maljakkoon

- myyty satoja tuhansia kappaleita

- jokainen maljakko on uniikki