Klapikoneiden turvallisuusvaatimukset kiristyvät

Klapikoneiden uusi turvallisuusstandardi vaatii halkaisualueen ympärille suojauksen.

Turvallisuuden kannalta olennaisinta on käyttöohjeiden noudattaminen. Klapikoneet on tarkoitettu yksin käytettäviksi. Niiden lähelle ei saa päästää muita henkilöitä, ei etenkään lapsia.

Teksti: Reetta Reinman

Kineettisen halkomakoneen toimintaperiaate eroaa perinteisistä hydraulisista halkomakoneista siinä, että halkaisuvoima saadaan moottorin pyörittämästä vauhtipyörästä paineistetun nesteen sijaan.

Perinteisellä hydraulisella toimintaperiaatteella saadaan aikaan suurempi halkaisuvoima, mutta sen toiminta on hidas. Yhteen halkaisuun saattaa kulua jopa 30 sekuntia. Kineettinen halkomakone tekee halkaisuliikkeen noin sekunnissa. Vauhtipyörään perustuva halkaisuvoima on siis heikompi, mutta riittää hyvin normaalikokoisille puille. Erittäin paksuja ja oksaisia puita halkaistessa saattaa joutua käyttämään kirvestä apuna.

Jotta pikahalkomakone olisi turvallinen käytössä, on laitteen käyttökytkimien oltava toteutettu siten, että molempia käsiä tarvitaan laitteen käytössä. Näin estetään se, ettei käsi joudu epähuomiossa laitteen halkaisualueelle. Puu asetetaan halkaisualustalle. Toisella kädellä siirretään vipua, joka vapauttaa varsinaisen käyttövivun, jota käytetään toisella kädellä. Kun käyttövipu on painettu pohjaan, laite suorittaa noin 1-2 sekuntia kestävän halkaisuliikkeen. Näin koneen käyttö on turvallista, koska kättä ei voi ennättää viedä halkaisualueelle.

Suomitradingin maahantuomia Timco-pikahalkomakoneita on myyty Suomessa yli 120 myyntipisteessä. Laitteet ovat saavuttaneet suurta suosiota helppokäyttöisyytensä ja nopeutensa vuoksi. Timco-pikahalkomakone malli 15T on ollut mm. Koneviesti-lehden (https://www.koneviesti.fi/artikkelit/artikkeli-1.222540) testissä vuoden 2018 alussa, eikä testaaja mainitse mitään mielestään turvallisuutta vaarantavia asioita mahdollista kiikkeryyttä lukuun ottamatta.

Päin vastoin testissä todetaan, että Timco-pikahalkomakoneen käyttöön tarvitaan kahta kättä, sillä käyttövivun lisäksi käyttöliittymässä on varmistusvipu. Ratkaisu on työturvallisuuden kannalta hyvä, sillä ripeästi liikkuva painin voisi tuottaa yllätyksen, mikäli sormet olisivat väärässä paikassa.

Koneviestin lisäksi TM (Tekniikan Maailma) on julkaissut Timco-pikahalkomakoneesta oman juttunsa numerossa 5/2016. TM:ssä testissä on ollut Timco-pikahalkomakone 7T malli. Koneet ovat kuitenkin toimintaperiaatteiltaan täysin samanlaisia, erona on vain iskun voimakkuus.

TM-lehden jutussa todetaan esimerkiksi seuraavaa:

”Parasta Timcossa on nopeus ja halkaisuvoima. Siitä huolimatta konetta ei ole tarkoitettu urakointikäyttöön, vaan korvaamaan työläs ja vaarallinen halkokirves.”

”Käyttökytkimet ovat kevyttoimiset, eikä niitä voi käyttää yhdellä kädellä – ainakaan ilman vaarallisia virityksiä.”

Maahantuoja Suomitradingistä kerrotaan, että laitteen käyttäjiltä, viranomaisilta, kuluttajasuojasta tai miltään muultakaan taholta ei ole tullut tietoa, että Timco-pikahalkomakone olisi aiheuttanut vahinkoja tai onnettomuuksia. Sen sijaan käyttäjiltä on tullut palautetta, että laite toimii hyvin ja tuntuu jopa turvallisemmalta kuin hydrauliset laitteet, koska laitteen halkaisuliike on niin nopea, ettei kättä ennätä mitenkään viemään ohjaimilta halkaisuliikkeen eteen

Turvallisuus - ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoi kesän 2018 aikana halkaisu- eli klapikoneiden turvallisuutta, koska niitä käytettäessä tapahtuu vuosittain kymmeniä vakavia onnettomuuksia.

Tukes selvitti valvontaprojektissaan seitsemän halkaisukonemallin turvallisuutta. Koneista kuusi oli perinteisiä hydraulisia halkaisukoneita ja yksi vauhtipyöristä voimansa saava kineettinen pikahalkaisukone.

Kineettisessä Timco-pikahalkaisukoneessa malli 7T Tukes totesi turvallisuuspuutteita. Tukesin mukaan koneen kaksinkäsinhallinta ei toiminut vaatimusten mukaisesti. Lisäksi koneen työliike on erittäin nopea, mikä voi yhdessä kaksinkäsinhallintaan liittyvien puutteiden kanssa aiheuttaa merkittävän vaaran koneen käyttäjälle. Kaksinkäsinhallintalaitteen tarkoituksena on estää, ettei kumpikaan käsi ole vaara-alueella. Tukes määräsi koneen poistettavaksi markkinoilta ja kerättäväksi pois kuluttajilta.

– Timco-pikahalkomakoneessa on kaksinkäsinhallinta, eli molempia käsiä tarvitaan halkaisuliikkeen aikaansaamiseksi. Kaksinkäsinhallinnan voi kuitenkin ohittaa – kuten esimerkiksi sirkkelistä voi poistaa teräsuojan erittäin helposti tai moottorisahasta ketjujarrun. Jos laitteita tai niiden rakenteita muutetaan tai laitteita käytetään käyttöohjeen vastaisesti, voiko laitteen valmistaja tai maahantuoja olla vastuussa? kysyy Suomitradingin tuontijohtaja Jari Lappalainen .

Klapikoneiden turvallisuusstandardi uusittiin vuonna 2017. Merkittävin muutos on siinä, että uusi standardi vaatii suojauksen halkaisualueen ympärille. Lisäksi vaatimus kaksinkäsinhallinnasta suojaa käyttäjää. Jatkossa klapikoneita myyvien yritysten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että koneen valmistaja on ottanut huomioon uusitun standardin.

– Lehdistössä viime aikoina olleet jutut antavat virheellisen kuvan, koska jutuista välittyy käsitys, jonka mukaan Suomitrading olisi valmistuttanut ja tuonut maahan pikahalkomakoneita, jotka eivät täytä laitteiden valmistusajankohdan voimassa olevan standardin mukaisia vaatimuksia. Kyseinen Timco-pikahalkomakone on suunniteltu, testattu ja valmistettu ennen artikkelissa mainitun uuden turvallisuusstandardin voimaantuloa. Laitetta on siis saanut valmistaa, maahantuoda ja myydä aivan laillisesti, korostaa Lappalainen.

Kyseessä oleva Timco-pikahalkomakone on testautettu koneen valmistusajankohtana voimassa olleen standardin mukaan saksalaisessa TÜVin testauslaitoksessa. Sieltä saadun sertifikaatin sekä laitteen valmistajan myöntämän Vaatimuksenmukaisuusvakuutuksen mukaan laite täyttää tällöin voimassaolleen standardin ehdot – eli on siis vaatimusten mukainen, laillinen ja turvallinen.

Tukes on teettänyt Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä testin Timco-pikahalkomakoneista. VTT:n testaajat ovat testissään ja siihen liittyvässä standardin tulkinnassaan päätyneet hyvin erilaiseen ratkaisuun kuin laitteen testannut ja sille sertifikaatin myöntänyt saksalainen TÜV. VTT:n tulkinta Timco-pikahalkomakoneesta on myös reilusti erilainen kuin TM 5-2016 lehdessä olevan halkomakonetestin tulkinta.

VTT:n testiraportissa on nostettu esiin seuraavat Timco-pikahalkomakoneen turvallisuuspuutteet:

1. Erittäin vakavat puutteet:

- Kaksikäsihallinta ei ole hold to run tyyppinen.

- Hätä Seis ei pysäytä kaikkea liikettä, sammuttaa vain moottorin. Varastoitunut energia liikuttaa työnninpäätä vielä sammuttamisen jälkeen.

2. Puutteet, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa:

- Nopeasti palautuva puuntyönnin.

- Halkaistavaa puuta asetettaessa kämmenselkä voi osua halkaisuterään.

- Laitettaessa käyttövivut ON-asentoon ja sen jälkeen kytkettäessä sähköt virtapainikkeesta, liike alkaa.

- Halkaisualue on suojaamaton.

KauppaSuomi-lehti kysyi Timco-pikahalkomakoneen maahantuojalta, Suomitradingiltä, mitä nämä puutteet tarkoittavat.

Kaksikäsihallinta ei ole hold to run tyyppinen.

* Tarkoittaa sitä, että kun toisella kädellä siirretään käyttövivun lukitsin ja toisella painetaan käyttövipua, kädet ennättää irrottaa vivuilta, ennen kuin halkaisuliike on päättynyt.

Hätä-Seis ei pysäytä kaikkea liikettä, sammuttaa vain moottorin. Varastoitunut energia liikuttaa työnninpäätä vielä sammuttamisen jälkeen.

* Tarkoittaa sitä, että Hätä-Seis -painiketta painettaessa moottori sammuu, kuten todettua. Mutta alkanut halkaisuliike, joka kestää noin sekunnin, ei pysähdy. On vaikea kuvitella, miten olisi mahdollista, että käyttäjän molempien käsien ollessa käyttövivuilla, hän ennättäisi sekunnin kestoisen liikkeen alettua siirtää kätensä Hätä-Seis -painikkeelle, painaa sitä ja laite ennättäisi pysäyttää liikkeen?

Tuntuu todennäköiseltä, että tässä testaaja on havainnut lähinnä halkaisutyöntimen paluuliikkeen, joka ei ole moottorin aikaansaama, vaan työnnin palautuu jousen voimalla. Jousen voima on sellainen, että jos väliin ennättää työntää kätensä, niin varmasti sattuu, mutta vakavan vamman mahdollisuus on erittäin teoreettinen.

Nopeasti palautuva puuntyönnin.

* Puuntyöntimen palautusliike on toteutettu jousella. Tästä jousesta mm. Koneviesti-lehti toteaa testissään näin: ”Silmävaraisesti arvioituna heikoin kohta saattaa olla halkaisupainimen palautusjousi, joka on pitkä ja varsin ohuesta materiaalista tehty. Jäykempi jousi kuitenkin pienentäisi halkaisuvoimaa jarruttamalla painimen liikettä”.

Halkaistavaa puuta asetettaessa kämmenselkä voi osua halkaisuterään.

* Miten käytössä olevan teräaseen terä voidaan käyttöä vaikeuttamatta suojata siten, ettei se olisi paljaana?

Laitettaessa käyttövivut ON-asentoon ja sen jälkeen kytkettäessä sähköt virtapainikkeesta, liike alkaa.

* Laitteessa on kaksikäsikäyttö, eli käyttövivuille tarvitaan molemmat kädet. Kuinka silloin voidaan kytkeä sähköt kohtuullisen etäällä käyttövivuista olevasta virtakytkimestä?

Yleisesti ottaen mikä tahansa laite käynnistetään ennen sen käyttämistä, eikä toisin päin.

Halkaisualue on suojaamaton

* Kyllä, halkaisualue on suojaamaton – aivan kuten laitteen valmistuksen ajankohdassa voimassa ollut standardi antaa luvan. Vasta uusin standardi velvoittaa peittämään halkaisualueen. Tämän kirjatun turvallisuuspuutteen osalta on mielenkiintoista se, että tämä ei tosiaankaan koske kyseessä olevaa laitetta. Tukes jopa toteaa päätöksessään näin:

”Arvioitaessa tuotteen vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta tuotetta verrattiin kuitenkinkumotussa standardissa EN 609-1:1999+42:2009 määriteltyyn turvallisuuden tasoon, koska

tuote on saatettu markkinoille ennen kumotun standardiversion antaman vaatimustenmukaisuusolettaman päättymistä, ja yrityksen toimittaman, tuotetta koskevan EY vaatimustenmukaisuusvakuutuksen mukaan tuotteeseen on sovellettu kyseistä standardia EN 609-L:1999+ A2:2OO9”.

Suomitradingissä suhtaudutaan vakavasti tuotteiden turvallisuuteen ja turvallisuuspuutteisiin. Tämän vuoksi Timco-pikahalkomakoneen kohdalla esille nousseet turvallisuuspuutteet pyritään hoitamaan tilanteesta riippuen niin tehokkaasti ja nopeasti kuin mahdollista.

– Timco-pikahalkomakoneen tapauksessa aikataulu on ollut erittäin haastava, koska havaitut turvallisuuspuutteet ovat sellaisia, joita ei TÜVin tekemän testiin ja myöntämän sertifikaatin perusteella voinut edes kuvitella löytyvän. Ensin piti saada käsitys siitä, mistä VTT:n tulkinnoissa on kyse ja sen jälkeen löytää ratkaisut puutteiden korjaamiseksi. Voidaankin sanoa, että koneissa ei ole mitään varsinaista vikaa, mutta tiettyjen tulkintojen kautta niiden voidaan epäillä saattavan aiheuttaa vaaratilanteita. Ainakin jos koneita käytetään käyttöohjeen vastaisesti tai niiden rakennetta muutetaan, Jari Lappalainen toteaa.

– Tukes on kuitenkin päätöksensä tehnyt, ja maahantuoja Suomitrading sitä päätöstä noudattaa, Lappalainen korostaa.

Suomitrading sai 17.9.2018 tiedoksi Tukesin päätöksen, jonka mukaan sen maahantuomat Timco-pikahalkomakoneet on asetettu myyntikieltoon ja kuluttajilla olevat tuotteet on kutsuttava korjattavaksi.

Maahantuoja aloitti välittömästi asian kartoittamisen valmistajan, suomalaisen huoltoliikkeen, VTT:n ja Tukesin kanssa, jotta löydetään ratkaisu siihen, miten laite saatetaan sellaiseen kuntoon, että myös VTT tulkitsee laitteen täyttävän EU-standardien vaatimukset.

Lain mukaan yrityksellä on 14 päivää aikaa aloittaa toimet palautusmenettelyn suhteen, sekä raportoida Tukesille tehdyistä toimenpiteistä.

Lappalainen kertoo, että viikon 39 (24.9-28.9.2018) aikana Suomitradingissä saatiin selvitettyä toimenpiteet, miten koneet saatetaan vastaamaan VTT:n ja Tukesin vaatimuksia.

– Jotta testissä keksityt turvallisuuspuutteet saadaan kuntoon, koneisiin joudutaan asentamaan halkaisualueelle suojahäkit, jotka estävät käsien tai muiden ulkopuolisten esineiden joutumisen halkaisualueelle.

Tarvittavien häkkien tuotekehitys saatiin vauhtiin erittäin nopeasti ja prototyyppejä päästiin testaamaan pikaisesti. Varsinainen palautusilmoittelu ajoittui viikosta 40 (lokakuu alusta) eteenpäin.

– Korjaustoimintaa tullaan jatkamaan niin kauan, että kaikki palautetut koneet on saatettu Tukesin kanssa sovittuun kriteerit täyttävään kuntoon, painottaa Lappalainen.

Suomitradingin arvio on, että korjatut laitteet palautetaan kuluttajille kolmen viikon kuluessa siitä, kun ne on tuotu korjattavaksi.

”– Nykyajan halkomakoneilla on lähes mahdotonta tulla onnettomuuksia, mikäli niiden käyttöohjeita noudattaa huolellisesti.”
”– Kumpi on suurempi syy klapikoneonnettomuuksiin: kone vaiko käyttötapa? Kyllä se on vääränlainen käyttötapa.”

MITÄ?

Turvallisuusohjeet pikahalkomakoneiden käytössä

1. Konetta saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan, eikä konetta käytettäessä lähistöllä saa olla muita, etenkään lapsia.

2. Koneen turvamekanismeja ei saa missään tapauksessa ohittaa tai niiden toimintaa muuttaa.

3. Vaikka halkaisukoneen liike on yleensä nopeahko, kaksinkäsinhallinta estää sen, että koneen käyttäjän kädet eivät joudu halkaisualueelle.

4. Jumiutuneen puun irrottamisessa on oltava varovainen, ja siihen pitää olla ohjeistus koneen käyttöohjeissa.

5. Kone on hyvä kytkeä irti verkkovirrasta, kun sillä ei työskennellä.