Eksotiikkaa ja spektaakkeleita Hollo ja Martta -festivaaleille

Kotimaisille kansantanssijoille Hollo ja Martta -festivaali tarjoaa mahdollisuuden esitellä tuoreimmat koreografiat.

Teksti: Petri Görman Kuvat: Hollo ja Martta -festivaali

Hollo ja Martta -festivaali on Etelä-Suomen merkittävä Kansantanssin ja -musiikin tapahtuma, joka järjestetään joka vuosi lokakuussa. Festivaaliorganisaatio seuraa tarkasti kansanperinteen kansainvälisiä tuulia ja tuo niistä parhaimmat kattaukset aina festivaaliareenoille Lahden kaupunginteatteriin, koulukonsertteihin ympäri Päijät-Hämettä sekä kansainvälisiin iltoihin maakunnan seurojentaloille. Kotimaisille kansantanssijoille Hollo ja Martta -festivaali tarjoaa mahdollisuuden esitellä tuoreimmat koreografiat.

– Tuotamme Lahden kaupunginteatterin kolmeen konserttiin suuren kansantanssispektaakkelin, joihon osallistuu runsaasti suomalaisia kansantanssijoita ja -muusikkoita, festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kertoo.

Yksi tämän syksyn odotetuimpia esityksiä festivaalilla on Antti Savilammen koreografia Itäkarjalalainen katrilli.

– Se on ryhdikäs ja raikas kokonaisuus. Tämä esitys tempaisee yleisön varmasti mukaan.

Suomalaisten sukukansa Unkari tarjoaa myös tanssillisen taidenautinnon Hollo ja Martta -festivaaleille.

– Tapiomente Dance Ensemble nähdään jo toista kertaa täällä. Yli sadan kansantanssijan yhteisöstä festivaaleille saapuu 30 tanssijaa. Pustan tenho ja unkarilaisen tanssin intohimo toimii varsinkin isoilla areenoilla.

Nopeat rytminvaihdokset sekä loppuun asti hiottu takuuvarma tanssityyli on tunnusomaista unkarilaisille kansantanssijoille.

– Suomalaisten sukukansan muusikot ovat tunnettuja virtuositeetistaan.

Tämän vuoden Hollo ja Martta -festivaali on luonteeltaan eurooppaviritteinen. Tanssitarjottimella on edustettuna itävaltalaista, latvialaista, tsekkiläistä ja unkarilaista kansanperinnettä pukuloistoineen.

– Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämö on yksi Etelä-Suomen parhaimmista paikoista tanssiesityksille. Siksi olemme tehneet yhteistyötä heidän kanssaan menestyksekkäästi pitkään.

Festivaalipäällikkö Hentisen mukaan keskieurooppalaisen kansantanssin nopeatempoinen syke ja iloisuus uppoavat yleisöön takuuvarmasti.

– Nämä tanssit on pakko kokea henkilökohtaisesti. Ei niitä voi oikein sanoin selittää. Konserteistamme saa kaiken irti eläytymällä niihin kokonaisvaltaisesti.

Hollo ja Martta -festivaali 2015 tuo estradille aikuisten kansantanssiryhmät. Festivaalille on kutsuttu viisi kansainvälistä tanssiryhmää. Festivaalin avajaiskonsertti on 26.10. Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä.Viikonmittainen festivaali huipentuu Pyhäinpäivänä 31.10. klo 16 alkavassa pääkonsertissa, jossa festivaalivieraat näyttävät parhaimmat sekä hallituimmat koreografiansa.

Hollolan keskiaikaisessa kirkossa järjestetään Festivaali Vesper uudessa ajankohdassa perjantaina 30.10., jotta suuremmalla joukolla ihmisiä on

mahdollista osallistua siihen.

– Tunnelmallinen, kansanmusiikin ja -laulun täyteinen Iltajumalanpalvelus eli vesper on Keski-Euroopassa varsin yleinen kirkollinen rukoushetki. Hollolan kirkossa Festivaali Vesper kokoaa Hollo ja Martta festivaalin kansainväliset ja kotimaiset vieraat yhteiseen rukoushetkeen ekumeenisessa hengessä yli uskontorajoen. Lisää tapahtumasta: www.hollojamartta.fi

”– Pustan tenho ja unkarilaisen tanssin intohimo toimii varsinkin isoilla areenoilla.”
”– Nopeat rytminvaihdokset sekä loppuun asti hiottu, takuuvarma tanssityyli on tunnusomaista unkarilaisille kansantanssijoille.”