”Iissä on ideaa” on sanonta, joka rimmaa – ja on totta. Kuntalaiset ovat saaneet olla tyytyväisiä viime vuosien uutisiin Iistä. Kunnasta on syntynyt viriili kuva, puhuttiinpa sitten seudun tulevaisuuden näkymistä, työmahdollisuuksista tai vapaa-ajasta.

Tekstit: Ari Stenius

Kukaan kuntalainen ei varmasti koe epämukavuutta maistellessaan Iin kunnanvaltuuston viime kevään strategia-ajatuksia: mahdollistava ja rohkea Ii, viihtyisä koti ja vahva kunta.

Hyviä ajatuksia, joita kannattaa kannattaa ja toteuttaa.

Iin kaavoituksen kuntastrategiassa on painotetusti muistettu toimivan kuntakeskuksen tärkeyttä ja Etelä-Iilaakson monipuolista kaupan, teollisuuden ja logistiikan keskusta.

Pentinkankaalle asemakaavamuutos mahdollistaa alueen kehittymisen entistä monipuolisemmaksi kaupan palvelualueeksi. Yleiskaavan yksi ajatus on, että kauppa-alueelle saataisiin erikoiskauppoja.

Suurin osa Pentinkankaasta jää kuitenkin teollisuusalueeksi.

Kaavasuunnittelussa on menty viisaasti Iin hengessä, huomioiden sekä kunnan keskustan palvelurakenteen varmistaminen ja kehitys, että Pentinkankaan tarjoamat mahdollisuudet kaupalle parantuisivat.

Pentinkangas on Valtatie 4:n ja Sorosentien kainalossa kasvanut isoksi ja yhdeksi pohjoisemman Suomen tunnetuimmaksi pysähtymispaikaksi.

Iin Pentinkankaan nykyisen kauppapaikan ohi kulkee vuorokaudessa valtatiellä noin 12 000 kulkuneuvoa ja Sorosentielle poikkeaa risteyskohdasta noin tuhat kulkijaa.

Määrät ovat isoja koko Suomenkin mittakaavassa. Pentinkankaan nykyisessä kolmessa autojen polttoaineen tankkauspisteessä (Teboil, Kärkkäinen, raskaan kaluston tankkauspiste) tankataan vuorokaudessa määriä, joihin koko Suomessa ei pääse kuin puolenkymmentä asemakeskittymää.

Pentinkankaan uusi kaava mahdollistaa alueelle karkeasti arvioiden kahden Kärkkäisen kokoiset kauppakeskittymät.

Tulevaisuuden toiveissa on entisestään monipuolistuva ja seudulle taloudellista voimaa antava Pentinkangas, joka myös pystyisi ottamaan tutut ja vieraat vastaan, käymään ja olemaan.

Pullonkaulaksi pelätään tulevan liikenteen kasvun, joka nykyiselläänkin koettelee Sorosentieltä Ouluun päin kääntyvien kärsivällisyyttä ja tuo myös omat turvallisuusriskinsä – varsinkin pimeällä ja talviliukkailla.

Nykyisen kauppakeskuksen käyttäjät, alueen toimijat ja Sorosentietä kulkevat asukkaat ovat ilmaisseet toiveensa liikennevaloista. Kauemmas katselleen valoa ja jatkuvaa toimintaa seudulla näkyisi, jos Valtatien 4:n ja Sorosentien risteykseen saataisiin nk. älyvalot, jotka hiljaiseen aikaan myötäilisivät esimerkiksi liikenneympyröitä joustavammin rekkaliikenteen ohikulkua.

Maineeltaan, aikeiltaan ja teoiltaankin tunnetun Iin kuntapäättäjillä on nyt tilaisuus näyttää vihreätä valoa Pentinkankaan liikennevaloille.

”– Pienriistaa on tähtäilty aiemmin, nyt olen toista vuotta hirviporukassa.”
”– Reksa on antanut erinomaisen tuen. Hän ei ole kasannut painetta niskaan, vaan katsoo perään ja varmistaa, että kaikki menee, kuten pitää.”

MIKÄ?

Iin kunta

Ii sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 9 939 henkilöä, ja sen pinta-ala on 2 872,44 km², josta 1 205,83 km² on merialuetta ja 52,55 km² sisävesiä. Väestötiheys on 6,16 asukasta/km².

Iin naapurikunnat ovat Oulu, Pudasjärvi, Ranua ja Simo. Ii on suosittu kesämökkikunta.