Hieroja Eeva Honkala kehottaa kiittämään elimistöä joka päivä rentouttavilla venytyksillä.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Kosketus on hyvä hoitaja, toteaa Kaustisen Jäsenkorjaus Oy:ssä työskentelevä Eeva Honkala, jonka osaamisrepertuaariin kuuluvat hieronta, aromahieronta, intialainen päänhieronta ja kuppaus. Kaustisella syntynyt ja asuva, 29-vuotias Eeva on suorittanut hierojan tutkinnon Kaustisen Evankelisessa Opistossa. Hän aikoo lisäksi suorittaa perinteisen jäsenkorjaajan tutkinnon.

Useimmiten asiakkaat hakeutuvat Eevan hierontahoitoon jumittavan niska-hartiaseudun kanssa. Hän kehottaa tulemaan myös ennaltaehkäisymielessä, ja ennen kaikkea saamaan hyvää oloa ja mieltä.

– Nykyajan istuva, staattinen päätetyö sekä vapaa-aika älylaitteiden parissa kangistavat kroppaa ja jumittavat nestekiertoa, hieronta on myös hyvä nestekierron liikkeelle laittaja.

Hierontaöljynä Eeva käyttää luomulaatuista kylmäpuristettua rypsiöljyä, johon hän saattaa lisätä eteeristä öljyä, asiakkaan mieltymyksen, tarpeen ja vuodenajan mukaan.

– Rypsiöljy sopii yleensä kaikille, siinä on neutraali tuoksu ja hyvälaatuisia rasvahappoja, Eeva perustelee rypsiöljyn valintaa.

Hän kertoo, että lihasjumitus tuntuu sormissa kovana ”möykkynä”, joka ei lähde mukaan hierontaotteeseen.

– Kun sitä avaa ja käsittelee sopivalla hierontaotteella, tuntuu kuin jumi alkaa ikään kuin sulaa sormien alla.

Eevan mukaan hierontahoidot sopivat kaikille, vauvasta vaariin. Flunssaisena ja kuumeessa ei saa tulla hoitoon, ei myöskään akuuteissa tulehduksissa. Aina ennen hoidon aloittamista Eeva haastattelee asiakkaan, jotta saadaan suljettua pois mahdolliset hoidon esteet.

Hierontahoitojen ohella Eeva suosittelee kehon palauttajaksi liikuntamuodoista erityisesti vesiliikuntaa, vesijumppaa ja vesijuoksua.

– Putkirullaus on erinomainen lihasten avaaja, sitä on helppo tehdä kotona iltaisin vaikkapa television ääressä. Venyttele putkirullaten reidet, pohkeet ja sääret, saat ihanan tunteen jaloille. Tee samoin kyynärvarsille.

– Myös kaikki pumppaavat venytykset avaavat lihaksia tehokkaasti.

Saunan lämmössä hän vinkkaa tekemään koko kropan venytyksiä ääriasentoihin, lihakset ovat silloin hyvin lämmenneet.

– Saunassa tapaan irrotella sääriluun viereisiä lihaskalvoja sormilla painellen, hän kertoo.

Eeva on aina liikkunut paljon, ennen hoitotyön aloittamista hän toimi muun muassa ryhmäliikuntaohjaajana. Tätä nykyä hän harrastaa liikuntaa monipuolisesti, esimerkiksi painoharjoittelua ja kesäaikaan pyöräilyä.

Eevan ruokavalio on perusterveellinen. Hän pyrkii saamaan kaikki vitamiinit ruoasta, talvisin hän täydentää ruokavaliotaan D-vitamiinilla.

Kaustisen Jäsenkorjaus Oy:ssä, jossa Eeva työskentelee, on varattujen hoitoaikojen lisäksi jäsenkorjauspäivystys ilman ajanvarausta arkipäivisin ja lauantaisin. Kymmenen vuotta sitten perustetussa Kaustisen Jäsenkorjauksessa on saman katon alla monia hoitoalan yrittäjiä, esimerkiksi jäsenkorjaajia, urheiluhierojia, aromaterapeutteja ja korvakynttilähoitajia, yhteensä parikymmentä. Tarjolla on myös suolahuonehoitoa ja infrapunasauna. Hoitotyön periaatteet nojaavat keskipohjalaiseen jäsenkorjausperinteeseen sekä vanhojen kansanparantajien pyyteettömään auttamisen haluun.

KauppaSuomi-lehdessä tutustutaan syksyn aikana Kaustisen Jäsenkorjaus Oy:n hoitajiin ja heidän hoitomuotoihinsa.

”– Putkirullaus on erinomainen lihasten avaaja, sitä on helppo tehdä kotona iltaisin vaikkapa television ääressä.”