Turkkilainen vaahtopesuhieronta on ikivanha hoitomuoto, joka on käytössä myös nykypäivänä

Turkkilainen vaahtopesuhieronta on löytänyt tiensä suomalaisten saunottajien hoitorepertuaariin. Gynekologi Leena Larva kertoo, että senkin hoitovaikutukset perustuvat imunestekierron aktivoimiseen.

Erilaiset imunestekiertoa edistävät hoitomuodot ovat tehokkaita aineenvaihdunnan ja verenkierron elvyttäjiä. Hierontamenetelmien ohella monet käytetyt luonnon aineet elvyttävät ja tehostavat hoitovaikutuksia.

Arabimaissa harjoitetaan edelleen ikivanhoja hierontatekniikoita ja kylpyhoitoja. Esimerkiksi Turkissa monet turistit ovat saaneet kokea hierontaan yhdistettäviä pesuhoitoja kylpylöissä, joita kutsutaan nimellä hamam. Toisinaan puhutaan myös hamam-hoidoista, joilla viitataan näissä kylpylöissä tehtäviin käsittelyihin.

Suurin ero suomalaistyylisiin kylpylöihin on se, että hamamiin mennään nimenomaan peseytymään. Pesijä pesee koko vartalon hankaamalla ja hieromalla varpaista hiuksiin asti. Alussa lämmitellään Turkissa höyryhuoneessa, Suomessa saunassa. Ensin iho hangataan luonnonmateriaalista valmistetulla karkealla hanskalla, sitten hierotaan saippuavaahtopussilla ja saippuavaahdolla.

Turvehoitojen ja -kylpyjen asiantuntija, gynekologi Leena Larva kutsui pätevän hierojan Bulgariasta opettamaan Suomeen turkkilaista vaahtopesuhoitoa. Hieroja on Bulgariassa asuva, turkkilaista syntyperää oleva Ayshe Karami Kocoglu . Hän opettaa turkkilaista pesuhoitoa bulgarialaisella ”twistillä”.

– Olin itse Ayshen hoidossa Bulgariassa kylpylässä viime vuoden lokakuussa, ja koin hänen hoitonsa tehon uskomattoman vahvaksi. Jatkuvat kehoni krempat katosivat viidessä päivässä. Sitä ennen en päässyt kunnolla lattialle enkä varsinkaan sieltä ylös, mutta hoitojen jälkeen vaivat häipyivät, kommentoi Larva. Hän kertoo päässeensä jopa juoksukuntoon.

Muutenkin Larva koki Kocoglun hoitoperiaatteiden vastaavan hänen omiaan esimerkiksi hoitojen jälkeen seuraavan levon välttämättömyyden suhteen. Bulgarian mutahoito käyttää Pomorien alueen Mustanmeren vesijättömaitten suolaista mutaa, jossa musta värin perusteella on myös paljon humushappoja. Suomessa muta yleisesti lämmitetään.

– Krimin järvistä ja Kuolleestamerestä nostetaan myös hoitomutaa. Suomalaisissa savihoitoloissa on ilmeisesti käytetty myös järvenpohjamutaa. Lämpö tehostaa hoitovaikutusta.

Bulgariassa ”mutahoidoissa” on käytössä Krimin järvimuta, Suomessa käytetään usein lämmitettyä turvetta. Monissa maissa hoitotarkoituksiin käytetään myös Kuolleenmeren mutaa.

– Hoidossa käytyäni sain idean, että saippuahoito sopisi hyvin meidänkin saunotuksiin. Siinä tehty kuorinta sopii hyvin esikäsittelyksi turvehoitoon, summaa Larva.

Leena Larva halusi myös suomalaisille saunottajille lisää hoitotaitoja, joten hän kutsui Ayshe Kocoglun pitämään saippuahoitokurssia Metsäkansan Ainolaan, Valkeakoskelle, tammikuussa. Paikalla oli gynekologi Larvan lisäksi kaksi saunottajaa ja useita saunotettavia, jotta oppilaat saivat riittävästi harjoitella.

– Arabimaissa pesuhoito on luonteeltaan vuosituhansia vanhaa. Historiassa haaremin naiset ovat pesseet sulttaaneja, sen tavoitteena oli mielihyvä ja aistinautinto, kertoi Koçoglu oppilailleen.

– Myös nykyisinkin pesuhoidolla saadaan aikaan rentoutusta, ihon kautta välittyvää mielihyvää ja turvallisuuden tunnetta. Tunne muistuttaa sitä, kun äiti pesee lastaan, hän lisää.

Koçoglu selvittää, että ennen hoitoa käydään saunan lämmössä lämmittelemässä. Hoitoa ei koskaan tehdä kuivalle iholle, vaan ihohuokosten pitää olla auki.

Varsinainen hoito alkaa kuorinnalla.

– Välineenä kuorinnassa on luonnon materiaalista valmistettu karhea pesukinnas. Sillä iho käsitellään napakasti.

Kuorinnan jälkeen pesijä saippuoi hoidettavan ja hieroo koko vartalon. Liikkeet ovat suomalaisiin hierontoihin verrattuna hyvin nopeita ja napakoita.

– Hieronta tapahtuu määrätyin liikkein, tietyssä järjestyksessä, asiakkaan ollessa sekä selällään että vatsallaan. Saippuana itse käytän turkkilaista saippuaa, joka liukenee helposti veteen, Kocoglu kertoo.

Pesun jälkeen asiakkaan keho huuhdellaan ja sen jälkeen tehdään saippuavaahto.

Suomessa voidaan käyttää erilaisia luonnonaineista tehtäviä saippuoita, jotka vaahtoavat riittävästi. Ainolassa käytettiin Lushin kilosaippuaa sen vaahtoavuuden vuoksi. Saippuassa oli myös tarkka aineseloste, joka voitiin kertoa allergisille.

Pesun jälkeen olisi aina annettava mahdollisuus viipyä lepotuolissa ainakin 20 minuuttia.

– Bulgariassa levon ja lämmittelyn jälkeen sivellään muta koko vartalolle, kääriydytään ja levätään siinä 20 minuuttia. Erilaiset öljyhoidot sopivat myös pesuhoidon yhteyteen.

Mahdollinen turvehoito voidaan tehdä Leena Larvan mukaan heti tämän lepohetken jälkeen.

– Turpeen kanssa voi mennä saunaan tai tehdä asiakkaalle turpeesta kääreet. Mieluummin kuitenkin käytän tässä yhteydessä saunassa lämmennyttä turvetta, sillä kääreessä se lämpiää kokemuksemme mukaan liian hitaasti.

Leena Larva päättelee, että näiden erilaisten kehohoitomuotojen hoitovaikutuksista tärkein on imunestekierron aktivoiminen ja sen myötä tapahtuva aineenvaihdunnan vilkastuminen.

– Yleensä imunestekiertoa stimuloiva hieronta tehdään nestekierron suuntaisesti, mutta hamam-hoidossa hierontaliikkeitä tehdään välillä myös toiseen suuntaan.

– Alussa tehtävä kuorinta stimuloi ihoa, jolloin myös mahdolliset hoitavat aineet menevät paremmin perille. Suomalaisittain meillä on käytössä kuivaharjaus, joka ajaa saman asian, mutta silloin ihohuokoset ovat kiinni.

– Jos henkilöllä on korkea verenpaine, turkkilainen pesuhierontahoito aloitetaan yleensä aina päästä, sanoo Larva.

Larva huomauttaa, että jokaisella hoitajalla on oma käden jälki, kaikki eivät tee pesuhoitojakaan samalla tavalla. Pesuhoitoja ei myöskään ole tarkoitettu mihinkään erityiseen vaivaan, enemmänkin se sopii yleisenä hoitona aktivoimaan ja rentouttamaan. Tehoa sillä näkyy kuitenkin olevan.

Ayshe Kocohlun on tulossa Suomeen uudelleen pääsiäisen tienoilla pitämään kolmipäiväistä koulutusta.

– Ayshe tulee pitämään tenttiä ja opettaa alkeita seuraaville 2-3 henkilölle, jos on kiinnostuneita, Larva kertoo.

– Syksyksi suunnittelemme Pomorieen koematkaa henkilöille, joilla lihasten jäykkyys ja turvotus ovat minimoineet liikkumisen. Tarkkailemme, auttaisiko kokemus myös muitakin kuin minua rakastamaan liikuntaa tiheiden hoitojen vaikutuksesta.

Lisätietoja: ainoklinikat.fi

”– Välineenä kuorinnassa on luonnon materiaalista valmistettu karhea pesukinnas. Sillä iho käsitellään napakasti.”
”– Tunne muistuttaa sitä, kun äiti pesee lastaan.”