Yli-Iissä pelattiin 17 joukkueen kaukalopalloturnaus viikonvaihteessa 16.–17.2.

Kenttämestari Juha Päkkilän monen päivän uurastus tuotti tänäkin vuonna loistavaa jälkeä. Säätilan muutoksista huolimatta kenttä pysyi koko turnausviikonvaihteen hyvässä kunnossa. Turnauksen järjestäjä palkitsi kenttämestari Päkkilän vuosien työn.

Teksti ja kuvat: Aappo Räihä

Iiläiset joukkueet olivat tehokkaina Yli-Ii Cupissa 2019. Voittajaksi marssivat ensimmäistä kertaa turnauksen historiassa harrastesarjan puolella Karvakamut ja Kilpasarjassa IKP. Palkintona oli järjestäjän sponsoroima lämmin sauna Kierikinhovissa.

Säätilan muutokset aiheuttivat tuttuun tyyliin ylimääräisiä sydämentykytyksiä, mutta kenttämestari Juha Päkkilän useamman päivän uurastus ennen turnausta sekä tapahtumapäivänä tuotti loistavaa jälkeä.

Kenttä kesti lauantaina pelaamista, vaikka plussaa oli muutaman asteen verran ja tuuli yltyi myrskylukemiin. Sunnuntaina jää oli häikäisevässä kunnossa ilman kääntyessä pakkasen puolelle. Yli-Iin koululaisten kioskitoiminta oli priimaa molempina päivinä. Pelaajat saivat kanttiinista syötävää pelien välissä. Lauantaina lapsia kävi viihdyttämässä Ojalan harrastetallin Lily poni.

Järjestäjä palkitsi kenttämestari Juha Päkkilän vuosien työn Yli-Ii 2019 Cupissa Marttiinin puukolla ja kuksalla. Team Pahkala puolestaan ansaitsi ”Ikirouta palkinnon” vahvasta sitoutuneisuudesta, sillä joukkue esiintyi 2000-luvun puulaakeissa jo kymmenettä kertaa, joista kolme ensimmäistä Revon Tuomon järjestämässä puulaakissa. Palkinnot luovutti kinnulalainen, luokanopettajan tehtävistä eläkkeelle siirtynyt Juhani Räihä.

Turnaukseen sponsoripalkintoja luovuttivat Varmaväri, J. Kärkkäinen Oy, Billebeino, Hockey Base, Yli-Iin Sale, Metonmäen Auto Oy sekä hierontapalvelu Jake. Ottelukohtaisia palkintoja tarjosi järjestäjän lisäksi Jaakko Räihä ja tulospalveluauton Tmi. Matti Kaveri.

Lauantain aamulohkossa ei kuvia kumarreltu. Tulokasjoukkue RKP näytti muille joukkuepelaamisen mallia divaripelaajiensa johdolla voittaen jokaisen ottelun todella niukasti, mutta riittävästi täyteen pistepottiin. Maalivahti Vähäaho pelasi alkusarjassa kolme nollapeliä. Lohkossa kakkoseksi kipusi KujaJussien porukka, joka pöllytti avausottelussa kilpasarjasta pudonneita Poikia oikein olan takaa, lukemin 4-0.

KujaJussien maalivahti Räihä torjui kolme nollapeliä perätysten. Lohkon kolmanneksi taisteli PaHI, joka aloitti turnauksen ensimmäisen ottelun jälleen kerran neljällä miehellä, kapteeni Niemelä nukkui tavaramerkkinsä mukaisesti ”pommiin”.

PaHI kaatoi kuitenkin Poijjat ja virkeästi esiintyneen Team Pahkalan edeten lohkonsa viimeisenä jatkopeleihin. Laulukuoroon lipsahtivat mahtavasti taistelleet Poijjat ja Team Pahkala. Joukkueet pelasivat keskinäisen ottelunsa veljellisesti tasan 2-2.

Ennakkosuosikit kestivät paineet iltapäivälohkossa. Raatin papereissa Finaali-joukkueiksi rankatut Kanelipulla ja Karvakamut pitivät oman tasonsa ja selvittivät alkuhermoilusta huolimatta tiensä jatkopeleihin. Etenkin taiturimaisia Kiviojia vilissyt Kanelipulla keskittyi alussa vääriin asioihin ja hävisi avausottelunsa Jöysseille peräti 6-3.

Ottelun tehokkain oli Juntin Vellu hattutempullaan. Terävimmällä jalalla liikkeellä olleet Jöyssit etenivät lohkovoittoon ansaiten suoran välieräpaikan. Tulokasjoukkue ZSKA piti jokaisessa pelaamassaan ottelussa kovan taiste luilmeen päällä, mutta kova työnteko ei johtanut tällä kertaa jatkopaikkaan, vaan tuloksena oli ennenaikainen kotimatka.

Lohkon tasaisuutta kuvasi hyvin Jöyssien ja ZSKA:n pelaaman ottelun lopputulos 1-1. Pienten marginaalien tasoerot kuvastuivat molemmissa sarjoissa tänäkin vuonna tason ollessa kovempi kuin koskaan.

Puolivälierissä ei nähty yllätyksiä tiukasta väännöstä huolimatta. Ensimmäisessä puolivälierässä haukiputaalainen Kanelipulla sai vastaansa yli-iiläisen PaHI:n, joka tarjosi ennakkosuosikeille shokkihoitoa runttaamalla heti ottelun alussa kaksi maalia. Kanelipulla näytti kuitenkin 58-vuotiaan Pekka Kiviojan johdolla hauistaan ja tuli loppukirinsä avulla rinnalle ja ohi!

Loppulukemat 4-2 Kanelipullalle.

Toisessa puolivälierässä KujaJussit kohtasi Karvakamut. Ottelua ehti kulua tasan minuutti, kun pallo surahti kovalla voimalla KujaJussien verkkoon. Kapteeni Tuomikoski toi vielä KujaJussit takaisin peliin, mutta sen jälkeen Kujikset hölmöilivät jäähyn ja kaupan päälle vielä rikkoivat rankkarin arvoisesti. Jere Karttusen millintarkka osuma viitoitti Karvakamujen voittokulkua, ja viimeinen maali kaunisteltiin tyhjään maaliin. Karvakamut jatkoon luvuin 3-1.

Välierissä mässäiltiin maaleilla. Ensimmäisessä välierässä Kanelipulla syttyi pelaaman ensimmäistä kertaa urku auki ja ropsutteli alle kymmenessä minuutissa neljä maalia, joista kolme kajautti veljeksistä taitavin, 1-divarimies Jaani Kivioja. RKP pyristeli vielä hetken vastaan kaventaen 2-divarimies Pohjolan johdolla luvuiksi 2-4, mutta Kanelipulla luiskahti lopussa väärään kurkkuun, kun tulospalvelussa loppuluvuiksi pyörähtivät 7-2. Kanelipulla Finaaliin ja RKP pronssipeliin.

Toisessa välierässä Karvakamujen ja Jöyssien ottelu alkoi tasaisesti. Ottelun alussa Tahkola pamautti pallon pömpeliin, jonka jälkeen peli oli tiukkaa aina puoliväliin saakka. Karvakamujen maalissa Turpeinen vesitti kuitenkin loistavilla otteillaan Jöyssien yritykset kerta toisensa jälkeen. Karvakamut lisäsivät virtaa moottoriin, jolloin Jöyssit tippuivat pulkasta mäen juurelle. Etenkin Keinänen väläytteli kikkapussiaan, ja loppuluvut kirjattiin peräti 4-0 Karvakamuille.

Turnaushistorian kuumin pronssitaisto. Tuskin koskaan Yli-Iin kentillä on 15 minuutin pelin aikana tapahtunut niin paljon kuin tapahtui RKP:n ja Jöyssien välisessä pronssimatsissa. Toimitsijoiden laskujen mukaan jäähyllä oli parhaimmillaan peräti 5 miestä, ja pelaajat eivät välillä tienneet, montako ukkoa kentällä saa olla ja mistä päin kenttää peliä jatketaan.

Tämän ottelun perusteella voidaan lopettaa puhuminen pronssipelin merkittävyydestä, sillä ainakin Yli-Iissä pronssi on haluttu mitali ja siitä ollaan valmiita taistelemaan viimeiseen hengenvetoon saakka. Ottelun alussa molemmat joukkueet tekivät maalin, jonka jälkeen ”sirkusesitys” alkoi.

Spektaakkelimainen draamankaari kävi korkeimmillaan vain minuutti ennen ottelun loppua Vellu Juntin vapauttaessa Jöyssit pronssijuhliin tulisella vedollaan.

Finaalissa korostui Karvakamujen luistelunopeus ja taistelutahto. Loppuotteluun oman säväyksensä loi hirmuisiin lukemiin yltynyt tuuli, joka muutamaan otteeseen nappasi pallon matkaansa pelaajien lavasta. Pelissä edettiin ensimmäisen erän loppuun saakka hyvin tasaisissa merkeissä, kunnes läpi turnauksen esimerkillisesti joukkueen eteen taistellut kapteeni Niko Karttunen survaisi pallon Kanelipullan verkkoon.

Toisen erän alussa Tahkola lisäsi välittömästi Karvakamuille 2-0 johdon. Muutaman minuutin päästä Kanelipulla tuli peliin mukaan Jaani Kiviojan terävällä laukauksella ja hetken jännättiin, yltääkö joukkue tasoihin saakka. Vain kolme minuuttia kului ja Keinänen tinttasi Karvakamut jälleen kahden maalin johtoon. Karvakamut tukkivat tämän jälkeen puolustuspään täysin, ja Turpeinen hoiti loput. Näin toteutui kliseinen toteamus: kolmas kerta toden sanoo ja Karvakamujen hopeat kirkastuivat ansaittuun kultamitaliin.

Sunnuntaina 17.2 kilpasarjassa aamun pelissä Hc Osalon joukkue saapui peliin erittäin raikkaalla jalalla. Edellisen vuoden haparoinnista ei näkynyt merkkiäkään. Joukkue oli yhtenäinen ja ansaitsi esityksellään lohkovoiton. Toiseksi kaasutteli divarivahvistuksen tukemana iiläinen nousijajoukkue Reykjavik, joka pelasi erittäin ennakkoluulottomasti ja kypsästi. Kolmannen paikan nappasi viime vuoden mestari Tötterö, joka hävisi hieman yllättäen Reykjavikille peräti 4-0.

Aamulohkossa suurimman yllätyksen järjesti moninkertainen hopeamitalisti X-TEAM, joka menetti turnausta edeltävänä iltana peräti kuusi pelaajaa kokonpanosta. Hätäapuja saatiin, mutta joukkueen taistelu ei riittänyt alkulohkossa yhteenkään voittoon. Kohtaloksi jäi kamppailla kilpasarjapaikasta Jumbofinaalissa.

Yllättävät käänteet jatkuivat iltapäivälohkossa. Ensimmäisessä ottelussa harrastesarjasta nousseet Työukot haastoivat ylivoimaisen ennakkosuosikki IKP:n tasaveroisesti, mutta ennakkoon hehkutettujen oulunsalolaisten Luokkasten veljesten triplailut olivat liikaa jopa Työukoille.

Toisessa pelissä miteltiin Yli-Iin herruudesta 24 minuuttia tasaisesti, kunnes Oilerssi kyykäytti Yli-Ii Kingsiä viime hetken maalillaan lukemin 1-0.

Kings ei toipunut tyrmäyksestä ja nöyrtyi myös IKP:lle pelillisesti tasaisen kamppailun päätteeksi 0-3. Työukkojen voittaessa Oilerssin, vaadittiin vuoden 2017 mestarijoukkue Yli-Ii Kingseiltä pakkovoitto Työukoista. Työukot mylläköivät viiltävällä viimestelyllä turvallisen 3-0 johdon. Kings heräsi alkusekoilun jälkeen raivoisaan taisteluun, mutta kolmen maalin karkumatkan kuromiseen kesti liian kauan aikaa, ja lopputulos 3-3 johdatti joukkueen Jumbofinaaliin. Lohkovoittajaksi IKP, toisena Työukot ja kolmantena Oilerssi.

Jumbofinaali herätti Yli-Ii Kingsin horroksesta. Jumbofinaalissa kohtasivat aikaisempien vuosien kestomenestyjät X-TEAM ja Yli-Ii Kings.

Ottelun alussa molemmat joukkueet maalasivat kerran, jonka jälkeen Kings meni menojaan Janne Mäkelän ja Eemeli Räihän toisella maalilla.

X-TEAM kavensi viimeisellä minuutilla Koskelon toisella osumalla, mutta se ei riittänyt ja joukkue mätkähti harrastesarjaan vuodelle 2020. Kings säilytti paikkansa Kilpasarjassa.

Kokemus jylläsi puolivälierissä. Ensimmäisessä puolivälierässä kamppailtiin pudasjärveläisten kesken, kun junioriosasto eli Työukot kohtasivat kokeneemman Tötterön. Peli aaltoili tasaisissa merkeissä, kunnes ottelun viimeisellä kympillä vanha kaarti näytti pelaamisen mallia. Vihelä syötti ja Pesälä kumautti pallon näkymättömältä siniviivalta ylänurkkaan. Tästä innostuneena Tötterö lisäsi lyhyessä ajassa johtoaan kauniiden sommitelmien päätteeksi ja loppuluvut kertoivat karua kieltä, 5-0 Tötterölle.

Toisessa puolivälierässä yli-iiläinen Oilerssi lähti haastamaan reippaasti iiläistä Reykjavikia. Ottelu oli jännittävä ja hyvin tasainen.

Reykjavik onnistui maalinteossa ensin ja seuraavaksi iski Oilerssi. Muutama minuutti ennen loppua parrasvaloihin astui Kingsin lainapelaaja Vellu Juntti, joka niittasi hirmuisella lämärillä pallon Oilerssin verkkoon. Tämä sapetti varmasti Oilerssin poikia, sillä Juntti oli hetki ennen ottelun alkua vielä menossa vahvistamaan Oilerssia. Takki kuitenkin kääntyi, kun Reykjavik tarjosi huhujen mukaan paremman sopimuksen.

Välierissä makseltiin kalavelkoja. Ensimmäisessä välierässä kohtasivat viime vuoden puolivälieräpari Hc Osalo ja Tötterö. Oulunsalon pojilla oli jäänyt viime vuoden rökäletappiosta sen verran hampaankoloon, että nyt oli takaisin maksun aika. Viimeistely oli murhaavan tehokasta. Tehomiehinä häärivät Illikainen ja Savela kahdella kihautuksella per mies. Loppuluvut komeilivat tulospalvelussa 5-1 Hc Osalolle. Toisessa välierässä nähtiin iiläisten paikallismatsi IKP:n kohdatessa Reykjavikin.

Tässäkin matsissa kokemus vei voiton nuoruudesta IKP:n voittaessa lukemin 3-2. Hetkellistä toivoa jatkoajasta herätteli Reykjavikin 2-2 tasoitusmaali kuusi minuuttia ennen loppua. Oulunsalon vahvistus Elias Luokkanen otti kuitenkin nuorilta lupauksilta luulot pois luutimalla ylivoimalla voittomaalin kaksi minuuttia ennen ottelun päättymistä.

Pronssipeli ratkesi vasta jatkoajalla. Tämänkin sarjan pronssipelissä molemmat joukkueet olivat liikkeellä loistavalla asenteella. Pelissä roolia ottivat varmoilla torjunnoillaan maalivahdit Illikainen ja Turpeinen. Neljä minuuttia ennen loppua kajahti ensimmäinen osuma Reykjavikille Karhumaan Eerikin lavasta.

Pudasjärvellä useita pronssimitaleja kahminut Tötterö ei kuitenkaan hätkähtänyt, vaan tuli hetken päästä tasoihin Joona Vänttilän komealla maalilla. Peli eteni jatkoajalle, jota ehti kulua vain minuutti, kun tuttu mies ratkaisi punaisessa potassaan. Maalintekijäksi kuulutettiin Joona Vänttilä, ja Tötterö juhlisti hienoa turnaustaan.

Finaali oli Luokkasen veljesten näytöstä. Yleisöä kerääntyi kaukalon reunoille katsomaan finaalia mukava määrä. Pakkasta oli muutama aste, ja jää mahtavassa kunnossa. Hc Osalo sai kaivaa pallon maalistaan pois neljän minuutin pelin jälkeen. Asialla oli tuttu veljeskaksikko: Johannes Luokkanen teki ja Elias syötti.

Minuutin päässä summeri pärähti IKP:n päädyssä ja maalintekijänä jälleen Luokkanen. Tällä kertaa veljeksistä nuorin, Hc Osalon Erik Luokkanen. Ensimmäinen erä päättyi jännittävästi lukemissa 1-1. Toisen erän alussa Elias Luokkanen namutteli Matiaksen syötöstä IKP:n välittömästi maalin johtoon.

Näissä lukemissa edettiin kohti ottelun loppua, jolloin Hc Osalolle tarjoutui ylivoimamahdollisuus. Energia oli kuitenkin lopussa ja joukkue otti tyhmän jäähyn, minkä IKP hyödynsi välittömästi. Maali oli kuin suoraan oppikirjasta Backmanin syöttäessä ja Luokkasen Matiaksen laukoessa taidokkaasti One-Timerilla alanurkkaan tolpan juureen.

IKP:lle historian ensimmäinen mestaruus Yli-Iissä luvuin 3-1.