Maskuliinisuus ja feminiinisyys eivät ole myrkkyä, vaan valtavat toisiaan täydentävät voimat

Hyvinvointimentor Teemu Syrjälä korostaa, miten paljon vartijoina vanhemmat kasvatustyössä ovat. Lapsi oppii ennen kaikkea mallista. Tämä on Teemulle valtava ilon lähde. Hän saa joka päivä kehittää itseään, jotta voisi olla yhä parempi malli lapsilleen.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Jouni Ranta

Aito maskuliinisuus. Aito feminiinisyys. Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla asuvan hyvinvointimentor ja kirjailija Teemu Syrjälän, 37, mielestä kenenkään valintoja ei tule arvottaa ja arvostella, mutta hänen mielestään meidän ihmisten tulee muistaa elämää ylläpitävä jännite: maskuliinisuuden ja feminiinisyyden välinen vetovoima.

– Maskuliinisuus on suojellut ihmiskuntaa koko historian ajan. Maskuliinisuus on palvellut kylää ja heimoa omalla voimallaan. Maskuliinisuus on tehnyt valtavan paljon hyvää juuri sillä ydinenergiallaan, jota nykyisin yritetään jopa väheksyä ja kitkeä pois. Me tarvitsemme feminiinisen energian nousemista ja sillä rakentamista, mutta me tarvitsemme myös vahvaa maskuliinista mallia tukemaan, voimistamaan ja suojelemaan kaikkea feminiinisyydestä lähtevää kaunista ja elämää ylläpitävää.

Teemu korostaa, että lasten kasvatustyössä molempia on vahvistettava – pojat saavat olla poikia ja tytöt tyttöjä.

– Molempien sukupuolten luonnollisia ilmentymiä on mielestäni tärkeä vahvistaa. Esimerkiksi oma 5-vuotias poikani nauttii, kun pelaamme ja poikamaisesti nahistellen leikkimielisesti painimme. Näin pojassa oleva maskuliininen voima kanavoituu luonnollisesti, tukahdutettuna poika voisi vartuttuaan käyttää itsessään olevaa maskuliinista voimaansa väärin.

Tunteiden näyttäminen on kautta historian ollut suomalaiselle miehelle vaikeaa; miehen on pitänyt menestyä, olla suorittava supersankari, joka ei puhu, ei mene lääkäriin jne.

Teemu on ilolla pistänyt merkille, että nykysukupolven nuorilla miehillä ja isillä suunta on pikku hiljaa kääntymässä. Mies osaa ja uskaltaa näyttää tunteensa, ja haluaa oppia sanoittamaan niitä.

– Ja tämä ei suinkaan ole uhka miehisyydelle, päin vastoin. Olen huomannut, että esimerkiksi parisuhteissa naiset tämän miehen muutoksen hyvin kestävät ja ovat tyytyväisiä. Muulle ympäristölle on monesti vaikeampaa; muutos toisessa ihmisessä varmasti pelottaa, siksi sitä sorrutaan niin helposti kampittamaan.

Teemu korostaa, että on tärkeää antaa tilaa monenlaiselle maskuliinisuudelle, ei pelkästään tietynlaiselle ilmentymälle.

– Monet miehet kaipaavat tilaa, jossa he saavat ilmentää aggressiotaan turvallisesti, saada tuntea oman voimansa. Monet kaipaavat tilaa omille tunteilleen ja niiden ilmentämiselle. Monet kaipaavat yksinkertaisesti vain hyväksyntää siihen maskuliinisuuden ydinenergiaan, joka heissä on, mutta jota ei vielä tueta.

Teemu huomauttaa, että tunteiden tukahduttaminen on vakava asia.

– Tukahdutetut tunteet voivat ilmetä monenlaisina kehon ja mielen terveysongelmina; jollain tavalla tunnelukkoja tulisi pyrkiä avaamaan ja pystyä purkamaan.

Työkaluja miehet saavat esimerkiksi Teemu Syrjälän kirjoittamasta Elinvoimaisen miehen kirjasta, joka antaa näkökulmaa miehenä olemiseen, tunteisiin, seksuaalisuuteen, rakkauteen ja terveyteen.

Teemu muistuttaa, että lapsi oppii kaikkein eniten mallista; tarkkailemalla toisia ihmisiä, ennen kaikkea omia vanhempiaan ja samaistumalla heihin.

– Oman käyttäytymisensä kanssa saa olla tarkkana. Tärkeintä on rehellisesti ja kriittisesti tarkastella itseään ja toimintatapojaan, ja rakentavasti, ahdistumatta yrittää niitä muuttaa, mikäli muutostarvetta ilmenee, ja usein ilmenee! Aina pätee antiikin vanha viisaus: Tunne itsesi.

”Gnōthi seauton” eli ”tunne itsesi” on muinaiskreikkalainen aforismi, joka oli kirjoitettuna Apollonin temppelin etupihalle Delfoissa. Lausuman alkuperää ei tunneta: jo antiikin aikana sitä väitettiin monen eri henkilön keksimäksi, ja yleisen uskomuksen mukaan se oli peräisin jumalalta itseltään.

Teemu on huomannut, että monella henkinen kasvu lähtee liikkeelle fyysisen tason muutoksista, jotka avaavat kehittämään itseään kokonaisvaltaisesti. Näin myös hän on lähtenyt omalle henkisen avartumisen tielleen.

Liikunta on ollut Teemulle aina olennainen osa elämää. Luonnollinen ja puhdas ravinto on tullut mukaan kuvioihin reilu kymmenen vuotta sitten.

– Liikun joka päivä. Siihen sisältyy muun muassa hyötyliikuntaa, tanssia, voimaharjoittelua, luonnossa kulkemista ja kylmäaltistusta eli uintia luonnonvesistöissä ympäri vuoden. Itselleni on tärkeä liikkua ulkona happirikkaassa ilmassa. Liikuntaa ei voi harrastaa varastoon, vaan säännöllisyys on tärkeää.

– Periaatteeni on syödä mahdollisimman luonnollista, puhdasta ja laadukasta ruokaa. Sillä pääsee jo pitkälle. Syön paljon tuoreita villiyrttejä ja villikasviksia. Keräämme niitä vaimoni kanssa kesällä, ja kuivaamme talvea varten. Suosikkimme luonnossa on nokkonen. Syön myös eläintuotteita monipuolisesti sisäelimistä luusoppaan; sisäelimiä ja luita ihmiskunta on kautta aikojen suosinut muun muassa nyt niin muodikkaan kollageenin lähteenä, toki ilman hienoja nimiä, intuitiivisesti!

Erilaisia täsmäruoka-aineita Teemu käyttää runsaasti, esimerkiksi kurkumaa, pakuria, inkivääriä ja ruusujuurta.

– Ruusujuuri on erityisen hyvä stressaavissa tilanteissa. Liikuntaan ruusunjuuri tuo hapenottokykyä. Ruusunjuuri vaikuttaa myös mielialaan serotoniinin lähteenä. Ja ruusujuuri on puhtaasti suomalainen luonnon tuote, Teemu Syrjälä iloitsee.

”– Tukahdutetut tunteet voivat ilmetä monenlaisina kehon ja mielen terveysongelmina; jollain tavalla tunnelukkoja tulisi pyrkiä avaamaan ja pystyä purkamaan.”

KUKA?

Teemu Syrjälä

* 37-vuotias

* Syntynyt Kuusamossa

* Asuu Siikajoella

* Perheessä vaimo sekä 5-vuotias poika ja 3 kuukauden ikäinen tyttövauva

* Kirjailija ja hyvinvointi mentor