Koeajossa DS 7 Crossback

Markkinoille on ilmestynyt aivan uusi automerkki, kun PSA-konserni on irrottanut DS:n omaksi tuotemerkikseen. Vaikka DS-nimen juuret ovat Citroenin historiassa, on DS Automobiles paljon enemmän kuin vain uudelleen nimetty Citroen. DS:n on määrä edustaa ranskalaisen autonvalmistuksen parasta osaamista niin tyylin, mukavuuden kuin viimeistelyn osalta.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

DS 7 Crossback on DS-malliston ensimmäinen malli ja samalla merkin lippulaiva. Vaikka auton perusilme on perinteinen, erottuu se massasta lukuisten yksityiskohtiensa ansiosta. Esimerkiksi keskikonsolin käyttökytkimiä koristaa ranskalaisen kelloseppämestari Breguetin kehittämällä tekniikalla toteutettu pyramidikuviointi.

Pienet yksityiskohdat osoittavat, että auton viimeistelyyn on todella panostettu. Sama näkyy varustelussa. Kojelaudan 12” kosketusnäyttö, digitaalinen mittaristo, avaimeton käynnistys, 3D LED-takavalot, peruutustutka takana ja 17” kevytmetallivanteet kuuluvat aina vakiovarusteluun.

Parhaimmassa Grand Chic -mallissa on lisäksi muun muassa avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä, DS Active LED -ajovalot, 18” vanteet ja peruutuskamera. Tyylikkään ilmeen viimeistelee ranskalaisen kellotehtaan R.B.M.:n valmistama mekaaninen kello, joka kääntyy tyylikkäästi esiin kojelaudan yläosassa, kun moottorin käynnistää.

Kolmen varustelutason lisäksi autoon on valittavissa viisi erilaista viimeistelyä, jotka ovat saaneet juhlavan ranskalaiset nimet: DS Bastille, DS Performance, DS Rivoli, DS Opera ja DS Faubourg. Tyylistä riippuen matkustamon pintoja verhoavat laadukas kangas, nahka, nappanahka, alcantara, alumiini ja ebenpuu.

Itse auton lisäksi myös palvelun laatu on ollut tärkeässä osassa. DS:n mallit ovat myynnissä vain erityisissä DS Store -myymälöissä, joiden tunnelma on mietitty tarkkaan. Autot on valaistu myymälässä niin, että niiden muodot ja värit tulevat esiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Taustalla soi tarkkaan valittu musiikki, ilmassa tuoksuu hienovaraisesti parfyymi ja sisään saapuvaa asiakasta tervehditään lämpimästi. Ensivaikutelma ratkaisee. Siinä DS on onnistunut loistavasti.

Mutta palataan vielä auton pariin. Olemme saaneet koeajoon kauniin valkoisen DS 7 Crossbackin, jonka konepellin alla on PureTech 225 -bensiinimoottori.

Tämä 1.6-litrainen, turboahdettu 4-sylinterinen tarjoaa tehoa 165 kW (225 hv) ja vääntöä 300 Nm. DS 7 Crossbackin muut moottorivaihtoehdot ovat PureTech 180 ja BlueHDi 180 -diesel. Kaikkien moottoreiden parina on pehmeästi vaihtava, 8-portainen automaattivaihteisto.

Ajossa moottorista ei kuulu juuri mitään, sillä matkustamo on hyvin hiljainen. Jotta tärinät, värinät ja äänet on saatu kitkettyä matkustamosta, on auton pyöränaukoissa, konepellin alla, ovipaneeleissa, katossa ja maton alla kerros eristysmateriaalia.

Tuulilasin lisäksi myös auton sivulasit ovat laminoidut äänieristyksen maksimoimiseksi. Mukavuus ja ajonautinto ovat olleet muutenkin tärkeässä osassa DS 7 Crossbackin kehitystyössä. Auton istuimiin on valittu korkeatasoista pehmustetta epätasaisuuksien eliminoimiseksi.

Istuinten halutaan myös pysyvän muodossaan auton koko eliniän, jotta matkustamisen taso ei pääse laskemaan, vaikka auto ikääntyy. Lisätoimintoina istuimiin on saatavana ilmastointi ja hierontatoiminto.

Yksi DS 7 Crossbackin erikoisuus on vakiovarusteluun kuuluva DS Active Scan -toiminto. Se hyödyntää tuulilasikameraa tien epätasaisuuksien havaitsemiseen ja säätää iskunvaimennusta niin, että auton koriin välittyy mahdollisimman vähän tärinää.

Aktiivinen iskunvaimennus on toiminnassa 13 – 130 km/h ajonopeuksissa, mutta pimeällä tai huonossa kelissä kameraan perustuva järjestelmä ei ole käytössä. Vaikka koeajo osui vuoden haastavimpaan aikaan, eli pakkaskelien ja lumisateen täydentämään talveen, tuli koeajolla silti selvästi esille matkustamon hiljaisuus ja ajon pehmeys. Mukavuuden ja tyylin osalta auto saakin täydet pisteet.

DS 7 Crossback -malliston hinnat alkavat 43 429 eurosta. Koeajetun DS 7 Crossback PureTech 225 Grand Chic -mallin lähtöhinta on 58 539 euroa.

”– Taustalla soi tarkkaan valittu musiikki, ilmassa tuoksuu hienovaraisesti parfyymi ja sisään saapuvaa asiakasta tervehditään lämpimästi. Ensivaikutelma ratkaisee. Siinä DS on onnistunut loistavasti.”
”– DS Active Scan -toiminto hyödyntää tuulilasikameraa tien epätasaisuuksien havaitsemiseen ja säätää iskunvaimennusta niin, että auton koriin välittyy mahdollisimman vähän tärinää. ”