Runsaansa kasvavat ja hurmaavasti tuoksuvat yrtit ovat oivia valintoja myös kukkapenkkiin

Floristimestari Hanna Vehkalampi nauttii kukkasidonnan tarjoamasta mahdollisuudesta antaa luovuuden kukan puhjeta täyteen teräänsä.

Nykyään luonto on läsnä myös kukkakimpuissa, esimerkiksi kuivatettujen oksien ja siemenkotien muodossa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Kukkapalvelu Vehkanna Oy

Vielä yläasteella Hanna Vehkalampi , 30, painotti, että hänestä ei tule puutarhuria. Pikkulapsesta saakka hän oli tottunut touhuamaan perheensä puutarhayrityksessä Tervon Puutarhassa Äänekoskella.

Tänään Laukaalla perheensä – miehensä sekä 2-vuotiaan tyttären ja 1-vuotiaan pojan – kanssa asuvalla Hannalla on oma yritys Kukkapalvelu Vehkanna Oy. Lisäksi hän työskentelee Tervon Puutarhassa, kiireapulaisena kukkakaupassa, pitää kukkasidontakursseja sekä opettaa floristiksi opiskelevia Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä.

Kaksi kertaa , vuosina 2014 ja 2015, Hanna on voittanut kukkasidonnan SM-kilpailut.

Tänä vuonna hän toimii kukkasidonnan SM-kilpailuissa kilpailunjohtajana, kilpailut ovat lokakuun alussa Seinäjoella käsityömessujen yhteydessä.

– Seinäjoen kilpailuun mahtuu yhteensä 16 kilpailijaa; kilpailut on tarkoitettu Kukkakauppiasliiton jäsenille, Hanna kertoo.

Hannalla on myös tuoretta kilpailukokemusta kukkasidontakilpailuissa ja menestystä niissä: hän voitti kollegansa kanssa 30.3.2019 järjestetyn Turun Interflora cup-parikilpailun.

Kukkasidonnassa Hannaa kiehtoo kaikki se luovuus sekä väri- ja muoto-opilliset seikat, joita kukkakimppuun saa upottaa.

– Kukkasidonnassa ei tule koskaan valmiiksi, hän painottaa.

– Kukkakimppu lähtee aina asiakkaan tarpeista: mihin tilanteeseen kukkakimppu menee, millaisista kukista ja millaisista väreistä asiakas pitää. Nämä ovat pääkriteerit, kun lähden rakentamaan asiakkailleni kukkakimppuja, Hanna korostaa.

Häntä itseään miellyttävät eniten ilmavat, runsaat ja näyttävät kimput.

– Nykyään kukkien lisäksi kimpuissa käytetään ekologisuustrendin mukaisesti runsaasti luonnon maatuvia osasia, esimerkiksi kuivia oksia ja siemenkotia.

– Hääkimppu on parhaimmillaan kuin pieni korutyö, Hanna kuvaa.

– Kaiken kaikkiaan kukkakimput kuljettavat aina mukanaan mielenkiintoisia tarinoita ja erilaisia teemoja.

Ideoita kukkakimppuihin Hanna poimii kaikkialta; näkemästään ja kuulemastaan, luonnosta ja taiteesta.

Kevät ja kesä on kodin juhlien aikaa.

– Kukat tekevät juhlan ja kohottavat tunnelman, Hanna muistuttaa ja kertoo, että jo antiikin aikana elämänkaaren eri juhlakohtia kohotettiin kukkasin.

Hannan mukaan juhlakotia voi koristella myös oman puutarhan kukilla kaupasta ostettujen kukkien sijaan tai lisäksi.

Kesän ulkokukkatarjontaan ei Hannan mukaan ole tullut olennaisesti uusia kasvilajeja

– Sellaisen huomion tein Saksassa tammikuussa kukkamessuilla, että monista riippuvista ulkokukista on jalostettu pystykasvuinen, ruukkuun istutettava versio, esimerkiksi miljoonakellosta.

Yrttien kotiviljely on nyt trendikästä.

– Yrttejä voikin viljellä monipuolisesti ja monessa eri paikassa: parvekkeella, terassilla, ruukuissa ulko-oven lähellä tai kukkapenkissä kukkien keralla. Yrtit ovat kauniita, ne kasvavat runsaasti ja tuoksuvat ihanasti. Käytön kannalta on kätevää, että yrtit ovat mahdollisimman helppokäyttöisessä paikassa, eivät esimerkiksi kaukana kasvimaalla, Hanna huomauttaa.

– Suosiotaan jatkavat myös amppeleissa kasvavat hyötykasvit, kuten amppelitomaatit, -chilit ja -mansikat.

Milloin kesäkukat voi istuttaa ulos?

– Orvokit voi istuttaa ensimmäisinä, jo toukokuun alussa, ne kestävät pikku pakkastakin, mutta yleisesti ottaen toukokuun lopulla, kesäkuun alussa on varmin ulkokukkien istutusaika. Sanonta kuuluu, että 9. kesäkuuta jälkeen ei tulisi enää yöpakkasia; mutta vuodet eivät ole samanlaisia, Hanna pohtii.

Hallan uhatessa hallanarkoja kasveja on Hannan mukaan hyvä peittää yöksi. Hallanarkoja ovat kaikki sellaiset kasvit, joilla on paksu vesivarsi, esimerkiksi begoniat.

Perinteinen, valkoinen hallaharso on aina toimiva hallapeite.

Ulkokukkataimet ovat puutarhassa, jossa ne on kasvatettu, saaneet säännöllisesti kastelulannoitetta.

– Kotona kastelulannoitteen antamista voi jatkaa kerran, pari viikossa kastelun yhteydessä.

– Hautausmaalle kukkiin on hyvä valita istutuksen yhteydessä maahan laitettavia raemaisia pitkäkestoisia lannoitteita, Hanna vinkkaa.

Kestäviksi valinnoiksi hautausmaankukiksi Hanna sanoo begoniat eri muodoissaan. Reunuskasveina toimivia valintoja ovat perinteiset hopealehdet ja lumihiutaleet.

– Riippuva hopeaputous on oikein kaunis haudalla reunuskasvina, monivuotisista hyvä valinta reunuskasviksi on esimerkiksi suikeroalppi.

Pitääkö kesäkukista nyppiä pois kukkineet kukat?

– Riippuu kasvista, mutta esimerkiksi markettaa on vaikea saada kukkimaan, jos kuihtuneita kukkia ei nypi pois, petunioita on hyvä nyppiä, pelargonioista otetaan aina sitten vasta kuihtunut kukka pois, kun koko kukka on kukkinut, Hanna sanoo.

”– Markettaa on vaikea saada kukkimaan, jos kuihtuneita kukkia ei nypi pois, petunioita on hyvä nyppiä, pelargonioista otetaan aina sitten vasta kuihtunut kukka pois, kun koko kukka on kukkinut.”
”– Perinteinen, valkoinen hallaharso on aina toimiva hallapeite.”