Vegaanisessa ylioppilaslakissa nahan korvaa PVC-muovi
Maineikas ja perinteinen hattutehdas Fredrikson valmistaa vuodessa noin 25 000 ylioppilaslakkia, jotka tänäkin päivänä tehdään suurelta osin kotimaisena käsityönä.
Ylioppilaslakilla on huima historia.
Teksti: Reetta Reinman
Ylioppilas- ja muita valmistujaislakkeja tekevä, perinteikäs Fredrikson on kehittänyt markkinoille vegaanisen ylioppilaslakin. Myös vegaaninen ylioppilaslakki tehdään kotimaisena käsityönä Fredriksonin nykyään omistaman M.A.S.I Company -konsernin tehtaassa Viitasaarella Keski-Suomessa.
Henkilökuntaa Suomessa M.A.S.I Company Oy:ssä on noin 40. Henkilökunnasta noin 10 työskentelee Fredrikson-tuotemerkin parissa.
Vegaanisessa lakissa ole lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Perinteisen lakin valmistuksessa käytetään nahkamassaa, sillä nahka on pitkäikäinen materiaali. Ylioppilaslakin odotetaankin kestävän käytössä yli 30 vuotta. Myös vegaanisilta lakeilta odotetaan yhtä pitkää käyttöikää.
Tuotekehityksessä nahkan korvaajaksi vegaanisessa ylioppilaslakissa on valittu PVC-materiaali sen hyvän kestävyyden ansiosta. Se ei ime kosteutta ja kestää hyvin UV-säteilyä. Vegaanisen lakin päällinen on tutusti samettia, hikinauha PVC:tä ja lippa PVC-laminoitua selluloosaa.
PVC-polymeerimuovi ei kuitenkaan maadu, tämän vuoksi perinteinen ylioppilaslakki on ekologisempi vaihtoehto.
Maineikas ja perinteinen hattutehdas Fredrikson valmistaa vuodessa noin 25 000 ylioppilaslakkia, jotka tänäkin päivänä tehdään suurelta osin käsityönä. Esimerkiksi materiaalien leikkaus, lakin viimeistely ja lyyran kiinnittäminen ovat käsityönä tehtäviä vaiheita.
Iso rooli on viimeistelyllä, jonka toisessa vaiheessa lakki laitetaan uuniin. Tämä ns. tukitus on valmistuksen viimeinen ja tärkeä vaihe, jossa lakki saa lopullisen muotonsa. Valmis lakki on aina huolellisesti viimeistelty hattumestarin taidonnäyte.
Ylioppilaslakkien lisäksi Fredriksonin valikoimiin kuuluvat muut valmistujaislakit, kuten datanomi-, merkonomi-, lähihoitaja-, ammattikorkeakoulun valmistujais-, kaksoistutkinto- ja ammattilakit. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki, joka kertoo suomalaisesta työstä.
”– Ylioppilaslakki on ollut sekä autoritäärisen vallankäytön väline että julistus omasta kielipoliittisesta kannasta.”