Autohifi-harrastus innosti Jouko Kaartisen ja Matti Eskolan äänentoiston maailmaan, kun he olivat viisitoistakesäisiä. Pari vuotta sitten harrastus otti oikein tosissaan heidät otteeseensa. Alkoi kilpailutoiminta.

Jouko ja Matti ovat harrastuksena näkökulmassa töissä ideaalipaikassa: Kärkkäisellä, jossa on erittäin laaja autohifituotevalikoima.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jouko Kaartinen

Ylivieskalaisilla Jouko Kaartisella , 35, ja Matti Eskolalla , 30, on äänentoistovehkeiden parissa toimiminen verissä.

– Itse olen ensimmäiset setit kasaillut parikymmentä vuotta sitten. Ensimmäinen autokin piti toki olla jo ennen ajokorttia, ja autossa tietysti soittimet, joilla soittaa lujaa! Aivan ensimmäiset äänentoistovehkeet taisin rakentaa 15-vuotiaana traktoriin, Jouko kertoo ja Matti nyökyttelee vieressä:

– Ensimmäisistä omista autoista äänentoistoharrastus lähti myös minulla.

Matti painottaa ajamisen nautinnollisuutta, kun autossa on mahdollisuus korkeatasoisen äänentoiston myötä kuunnella laadukkaasti musiikkia.

– Erityisesti tämä korostuu pitkillä ajomatkoilla ja viikonloppucruisailussa.

Joukoa ja Mattia yhdistää paitsi harrastus, myös työ. Molemmat työskentelevät Kärkkäisellä Ylivieskassa. Jouko on ollut Kärkkäisellä yli 10 vuotta, Matti 8,5 vuotta. Tällä hetkellä Jouko työskentelee Kärkkäisen mainostoimistossa digitaalisen markkinoinnin parissa, aikaisemmin hän työskenteli muun muassa Kärkkäisen tuotetietotiimissä. Matti on varaosamyyjä Kärkkäisen Autohuollossa ja Autotarvikkeessa. Hän on työskennellyt myös kodintekniikkaosastolla ja autotarvikeosastolla Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalon puolella.

Lokakuussa 2016 Jouko ja Matti alkoivat tehdä äänentoistoharrastuksestaan eli autohifistä YouTubeen videoita. Videot ovat nähtävissä JuottolaTV:ssä.

– Nimi JuottolaTV muodostui ”kieli poskessa”. Juottola sanana vaikutti sellaiselta, joka jää helposti ihmisten mieleen. Kun ajatuksenamme oli kertoilla YouTubessa autoista, tekniikasta ja sen ohessa kaikenlaisista tapahtumista ja viihteestä, niin se oli hyvinkin osuva nimi: Juotoksia kun löytyy yleensä teknisistä vempaimista, kertoo Jouko.

Juottola-kanavalla on reilut 1400 seuraajaa.

Varsinainen käännekohta Joukon ja Matin harrastuksessa tapahtui vuonna 2017 Oulussa järjestetyssä Hifi&Tuning Show’ssa– harrastajien parissa Hötsissä.

– Olimme menossa kuvaamaan tapahtumaa Juottola TV-kanavallemme, ja siellä meille tulikin yllättäen pesti tehdä suoraa live-lähetystä äänentoistolaitteita maahantuovan Audioimportin järjestämälle Lisää Bassoa Challenge -kisalle (LBC), Jouko ja Matti muistelevat.

Matti hoiti tuon tehtävän kunnialla. Jouko ja porukan kolmas jäsen, Erkki Konttila tuurasivat Mattia aika ajoin ansiokkaasti.

– Kun lähdimme ajelemaan kotiin päin Oulun tapahtumasta, meillä oli yksi tavoite: myös meillä on seuraavana vuonna eli vuonna 2018 auto Hötsissä.

Kesällä 2017 Jouko ja Matti olivat jo kuvanneet kanavalleen Kalajoella järjestetyn Bimmerparty-tapahtuman.

– Se on edelleen meidän katsotuin videomme, katsomiskertoja on yli 40 000.

Lokakuun 2017 Oulun Hötsin jälkeen tilaajia ja katsomiskertoja alkoi tulla enemmän ja enemmän. Tämä motivoi Joukoa ja Mattia syventämään harrastustaan ja tekemään kaiken huolellisesti ja hyvin.

– Menestyminen Hötsin ja Bimmerpartyn kuvaamisessa motivoivat meidät osallistumaan myös itse Lisää Bassoa Challengeen.

Vuonna 2018 olikin sitten Joukon ja Matin vuoro osallistua Lisää Bassoa Challengeen -kilpailukokonaisuuteen, jotka alkoivat osakilpailuilla.

– Muutaman kerran tulimme toiseksi osakilpailuissa. Karsintakisasta napsahti viimeinen paikka finaaliin. Edellisen vuoden tavoite oli saavutettu, vuonna 2018 meillä oli auto Oulun Hötsissä. Lisäksi vuoden 2017 malliin hoitelimme myös vuonna 2018 livekuvaukset Hötsin kisasta YouTubeen, miehet kertovat.

Heidän lopputuloksensa ensimmäisissä LBC-kilpailuissaan vuonna 2018 oli 150,5 desibeliä.

Tänä vuonna he lähtevät kahden auton voimin LBC-kisaan. Toisessa tiimissä kisaavat Jouko Kaartinen & Erkki Konttila ja toisessa Matti Eskola & Kari Takaeilola .

– Luvassa on kevyttä kisaamista tiimiemme kesken ja tietysti tavoite parantaa sijoitusta edellisestä vuodesta ja mahdollisesti saada Juottola TV:lle se kirkkain pokaali finaalista, Jouko kertoo.

LBC:ssä on tänä vuonna runsaasti osakilpailuja, joista osa pidetään ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Finaali on 7.-8. syyskuuta Oulussa.

– Jos finaaliin mielii, on käytävä ainakin kahdessa osakilpailussa sekä lisäksi karsintakisassa, jos ei ole sattunut kohdalle osakilpailuvoittoja. Virittämistä ja säätämistä on tehtävä koko ajan, tässä lajissa ei tule koskaan valmiiksi, Matti painottaa.

Joukon ja Matin mielestä Lisää Bassoa Challenge on hauska kisa. Siihen osallistumiseen ei heidän mukaansa ole korkeaa kynnystä.

– Lähtökohtaisesti kisaaminen ei vaadi valtavasti rahaakaan: halvimman luokan hintarajana ovat 500 euron laitteet.

– Se, miten paljon on valmis rakentamaan, panostamaan viimeistelyyn ja muuhun tekniikkaan, on kiinni äänentoistolaitteiden rakentajasta. Myös tulokset ja sijoitus riippuvat panostamisen määrästä ja laadusta, mutta minimissäänkin osallistuminen on hauskaa; saa ainakin äänenpainelukeman selville omasta autostaan ja pääsee tutustumaan muihin harrastajiin.

Jouko ja Matti kertovat, että LBC-kisojen osanottajien ikähaitari on laaja.

– Viime vuonna nuorin kilpailija oli mopoikäinen, hän oli virittänyt äänentoistolaitteet mopoautoon, vanhimmat kilpailijat keski-ikäisiä.

– LBC:n lisäksi on myös muita organisaatioita, joissa kilpaillaan äänenpaineesta. Suomalaisissa äänenpainekilpailijoissa on useita Euroopan mestareita. Maailmanlaajuisesti ennätys on kuitenkin tätä nykyä Brasiliassa, toteaa Matti.

Jouko ja Matti ovat harrastuksensa näkökulmasta ideaalisessa paikassa töissä.

– Kärkkäinen on mainio paikka hankkia auton äänentoistovälineitä, koska meiltä saa laitteiden lisäksi niin paljon muutakin ns. rautakaupan tavaraa, jota näissä hommissa menee paljon.

Kärkkäisen valikoimissa viidessä tavaratalossa ja verkkokaupassa www.karkkainen.com ovat autohifi-harrastajille muun muassa kaiuttimet, erillissarjat, päätelaitteet, adapterit, autosoittimet, vahvistimet ja subwooferit sekä runsaasti muita tarvikkeita.

– Kärkkäiseltä saa kaikki autohifi-maahantuoja Audioimportin edustamat merkit, jos ei suoraan hyllystä niin ainakin tilaamalla; kysy tarjousta Kärkkäisen autotarvikeosaston myyjiltä, Jouko ja Matti kannustavat.

Audioimportin tuotteiden hinnasto on nähtävissä heidän nettisivuillaan.

Lisää Bassoa Challenge -kilpailun säännöt löytyvät: https://lbchallenge.com/

Juottola kanavaa voit katsoa: www.youtube.com/c/juottolatv

”– Luvassa on kevyttä kisaamista tiimiemme kesken ja tietysti tavoite parantaa sijoitusta edellisestä vuodesta ja mahdollisesti saada Juottola TV:lle se kirkkain pokaali finaalista.”
”– Jos finaaliin mielii, on käytävä ainakin kahdessa osakilpailussa sekä lisäksi karsintakisassa, jos ei ole sattunut kohdalle osakilpailuvoittoja.”