Suomalaisten suosikki-iskelmien säveltäjä Kassu Halonen saa

Kassu Halosen revontulijuomassa on Lapin puhtailta marjamailta poimittua mustikkaa, hillaa ja variksenmarjaa. Juoma on myynnissä Kärkkäisellä.

Revontulet leimuavat monin tavoin muusikko Kassu Halosen kesässä. Hänen ja puolisonsa kesäpaikassa Manamansalossa toimii Kassu Halosen Taidetalo, jossa järjestetään monenlaisia juhlia ja pidetään taidenäyttelyitä ja konsertteja. Tänä kesänä on revontulinäyttely.

Kassu Halonen on kotoisin Manamansalosta Vaalasta Oulujärven rannalta. 66-vuotias muusikko asuu puolisonsa kanssa Hyvinkäällä.

– Kesän revontulinäyttelyyn kuuluu Taidetalon yläkerran aistihuoneessa oleva Sauli Kosken luontovalokuvanäyttely, kuvat tässä näyttelyssä liikkuvat reaaliajassa, ja taustalla soi otteitta parhaillaan minulla sävellystyön alla olevasta revontuliteemaisesta sinfoniasta, Kassu kertoo.

Lisäksi Manamasalossa Taidetalossa on tänä kesänä Revontuli Taivaanvalo-näytelmä. Näytelmässä on Kassu Halosen säveltämää sinfonista taustamusiikkia.

Luonto ja musiikki – Kassu Halonen uskoo molempiin ihmisen parantajana.

– Musiikin tervehdyttävästä voimasta esimerkiksi aivoinfarktipotilalla on runsaasti tutkimustuloksia, hän sanoo.

Kassu Halonen on säveltänyt suuren joukon suosittuja iskelmiä, joista tunnetuimpia ovat esimerkiksi Vesa-Matti Loirin esittämä suosikkijoululaulu Sydämeeni joulun teen, Kirkan Surun pyyhit silmistäni sekä Jari Sillanpään hitit Oot täydellinen ja Kaduilla tuulee. Hänen meriittilistallaan on myös Suomen kaikkien aikojen myyntiennätys: Jari Sillanpään ensimmäistä levyä myytiin 273 000 kappaletta.

Parhaillaan hän kirjoittaa ensimmäistä sinfoniaansa. Siitä tulee kolmiosainen, lähes tunnin kestävä, satamiehiselle bändille tehty.

Luonto auttaa Kassu Halosta voimaan hyvin. Hän tutustui pakurituotteisiin sattumalta terveysmessuilla, joissa pakurituotteita valmistavan Pakuson yrittäjä Veikko Karvinen esitteli niitä.

Kassu otti muutamia tuotteita mukaan kokeeksi, ja tapahtui kummia.

– Olo koheni todella paljon. Edes flunssat eivät iske, eikä aikaisemmin kiusannut migreeni enää vaivaa. Ajattelin, että kyllä tässä jotain taikaa on. En nykyisin käytä mitään lisäravinteita tai vitamiineja, joita aikaisemmin olen käyttänyt.

– Pakuri on tuonut lisää pirteyttä, ja työvire on nykyisin todella hyvä. Esimerkiksi eturauhasen kunnosta kertova PSA-arvo oli uskomattoman hyvä, vain 0,7. Tässä iässä tuo arvo tuppaa nousemaan melkein joka toisella, ja joillakin se johtaa vakavampiinkin juttuihin. Uskon, että hyviin veriarvoihin ja hyvään yleisvointiini ovat vaikuttaneet pakurikääpätuotteet, joita käytän päivittäin.

Antioksidanttina toimiva pakurin mahdollisuuksia ennaltaehkäistä ja hoitaa muun muassa kakkostyypin diabetesta, syöpää ja vyöruusua tutkitaan sekä Suomessa että maailmalla. Paljon pakurista on jo selvinnyt virusten nitistäjänä. Pakurin kykyä hillitä suun alueella ilmenevää Herpes-virusta on tutkittu Pakuson valmistamalla pakurikääpäuutteella.

Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Pakuson valmistama pakurikääpäuute pystyy nitistämään huuliherpestä aiheuttavan viruksen aktivoitumisen. Tutkimustulokset on julkistettu syksyllä 2017 Baselissa Sveitsissä kansainvälisessä kongressissa: the 65th International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research. Lisätutkimuksia tarvitaan pakurikääpäuutteen herpes-virusta torjuvien kemiallisten yhdisteiden tunnistamiseksi sekä yksityiskohtaisen toimintamekanismin määrittämiseksi.

Pakuri on arvostettu, paljon tutkittu ja käytetty luonnonaine erityisesti Venäjällä ja Kiinassa. Pakuria arvostetaan korkealle myös muualla Aasiassa, esimerkiksi Etelä-Koreassa.

Pakuri on lahottajasienen aiheuttama pahka koivussa. Valtaosa pahkasta on puuta, pakurisientä siinä on vähän. Veikko Karvisen kehittämän uuttamismenetelmän avulla kyetään pahkasta erottamaan vaikuttava aine eli sieni tarkasti muusta materiaalista. Tämä uuttaminen kestää Veikko Karvisen Pakuso-yrityksen menetelmällä kaksi kuukautta.

Pakuson valikoimissa pakurituotteita saa uutteena, kapseleina, teenä ja juomana sekä huulivoiteena, jonka on todettu ehkäisevän huuliherpeksen puhkeamista.

Alkukesästä markkinoille on tullut Pakuson kehittämä Kassu Haloselle nimikoitu virvoitusjuomatyyppinen terveysjuoma, Kassu Halosen revontulijuoma. Kassu kiittää juomaa hyvänmakuiseksi.

– Kassu Halosen revontulijuomassa on mehu-uutteena variksenmarjaa, mustikkaa ja hillaa. Vesipohjainen juoma on hiilihapotettu, mitään keinotekoisia esansseja ja aromeja ei siinä käytetä, vaan kaikki maku on puhtaasti Lapin marjoista: variksenmarjoista, mustikasta ja hillasta. Marjat juomaa varten kerätään alueelta Ivalo-Inari-Sodankylä, Pakuson Veikko Karvinen kertoo.

Hän korostaa juomassa olevan runsaasti A-, B-, C- E- ja K-vitamiineja.

Kassu Halosen revontulijuoman valmistaa Veikko Karvisen ohjeen mukaan Vakka-Suomen panimo. Juoma on myynnissä Kärkkäisen tavarataloissa kesäkuun loppupuolelta alkaen.

Juoma on pakattu 33 cl:n lasipulloihin. Aluksi sitä valmistetaan noin 70 000 pulloa.

– Marjauutetta 33 cl:n pullolliseen käytetään 70 grammaa, Karvinen kertoo.

– Marjojen uuttaminen tapahtuu reaktorissa 40 asteessa, hän jatkaa.

Kassu Halosen Revontulijuoman tuotosta 10 prosenttia käytetään hänen ja vaimonsa tekemään hyväntekeväisyystyöhön; he leirittävät syrjäytyneitä nuoria ja vähävaraisten perheiden nuoria Manamasalossa.

”– Vesipohjainen juoma on hiilihapotettu, mitään keinotekoista ei siinä käytetä. Kaikki maku on puhtaasti Lapin marjoista: variksenmarjoista, mustikasta ja hillasta.”

KUKA?

Osmo Väinö Kalervo ”Kassu” Halonen

Tämä juttu on osittain julkaistu Karprint Oy:n kustantamassa Senioriterveys-lehdessä 3-2019 ja julkaistaan nyt KauppaSuomessa Karprint Oy:n luvalla.

Syntynyt: 24. tammikuuta 1953 Säräisniemellä

Asuinpaikka: Hyvinkää

Ammatti: muusikko, urkuri, huilisti, säveltäjä, sovittaja, äänilevytuottaja ja laulaja

Tuotanto: yli 2 000 sävellystä, yli 70 kultalevyä, lukuisia evergreenejä

Taidetalo: Oulujärven Manamansalossa kevyen musiikin ja taiteen tapahtumapaikka Kassu Halosen taidetalo ja lomakylä

Perhe: Puoliso intendentti, toiminnanjohtaja Miia Hämäläinen, ja 15-vuotias poika

Harrastukset: golf, hyväntekeväisyystyö