Anun innovaatio kiinnostaa Kiinan markkinoita

Artesaani Anu Martikainen pitää kissojaan muusana ja kriitikkoina. Ne ovat osoittaneet myös suunnan emäntänsä uravalinnalle.

Kokkolalaisen Anu Martikaisen ensimmäinen muisto kissoista liittyy siihen, kun parhaan kaverin kotiin syntyi viisi kissanpentua. Kahdelle niistä ei ollut kotia.

– Vein ne kotiini äidiltäni salaa ja yritin piilotella, mutta äkkiä äitini sai salaisuuden selville, Anu nauraa.

Itse asiassa tämän jälkeen kaikki muut kissat ovat löytäneet tiensä Anun luokse. Ne ovat päättäneet, että Anun luota löytyy niille pysyvä koti – kuten on löytynytkin.

– Yhtä kissaa seurasin aikani, kun se maukui pienkerrostalossa toistuvasti minulle sisälle. Lopulta sain selville, että se oli erään henkilön kissa, joka ei pystynyt siitä enää huolehtimaan. Menin ja kerroin hänelle, että otan kissan hoitaakseni. Asia sovittiin niin ja hoidin iäkkään kissan loppuun saakka, Anu kertoo ja jatkaa:

– Karvatassut ovat parhaita ystäviäni. Näiden tyyppien ansiosta elän myös suurta unelmaani kädentaitajana, tekstiiliartesaanin ja teollisen muotoilijan koulutuksen saanut Anu kertoo.

Niiden ansiosta hän on alkanut muun muassa valmistaa kissoille äitiyspakkauksia omassa Desing by Anu –yrityksessään.

Anun liikeidea kissavauvojen äitiyspakkauksesta syntyi puhtaasta tarpeesta. Hänen kotiinsa muutti kissanpentu, jonka myötä elämä muuttui. Pentu vaati kaikenmoista osaamista. Niinpä nyt jo viisivuotiaalla Paju-kissalla on ollut merkittävä rooli äitiyspakkauksen testaamisessa.

– Pajulla on erityinen rooli nykyisessä elämäntyössäni. Kun tyttöpentu tuli taloon, lähdin jalostamaan jo aikaisemmin kehittelemääni ideaa kissavauvojen äitiyspakkauksesta.

– Paju ei päässyt kaulurinsa kanssa kävelemään portaita ylös vaan kompasteli jatkuvasti, Anu muistelee ja kertoo päättäneensä ommella Pajulle puvun, joka korvaisi kankean kaulurin.

– Otin mallia koirien suojatakeista, mutta pienensin sitä, Paju ei päässyt nuolemaan leikkaushaavoja, mutta pääsi liikkumaan paremmin.

Samalla syntyi idea kissojen äitiyspakkauksesta ja siitä, että se voisi olla hänen opinnäytetyönsä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Lopulta siihen tuli potilaspuvun lisäksi kissanviltti, lelu, vauvakirja, harja ja kampa.

– Alussa ajatusta kissavauvojen äitiyspakkauksesta pidettiin hulluna. Käytäntö muutti kuitenkin ajatusmaailmaa, sillä selviytyminen pienen kissanpennun kanssa vaatii muutakin kuin lujaa tahtoa. Kissat ovat myös monelle perheenjäseniä ja niitä kohdellaan sen mukaisesti, Anu sanoo.

Pitkä jalostustyö on tuottanut tulosta ja kissojen äitiyspakkaus on saavuttanut suuren suosion. Niistä on kiinnostuttu jo Kiinaa myöten.

– Liikeidean kehittäminen alkoi jo Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, jossa tein teollista muotoilua koskevan lopputyön. Ideana oli suunnitella paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle kannatustuotteita sekä hahmotella kissojen äitiyspakkauksen sisältöä, Anu kertoo.

Kissojen äitiyspakkaukset ovat alusta loppuun saakka Anun ideoimia ja valmistamia. Jopa kankaiden kissakuosi on hänen suunnittelemansa ja painamansa. Myös kissamökiksi muuntuvat pakkauslaatikot Anu työstää itse.

Itse suunnitellut kuosit siirtyvät kankaalle painostudiossa, myös pahvipakkaukset leikataan ja taitellaan muottiin itse. Työläin osuus on potilaspukujen ompelu.

– Parhaimmillaan ompelen niitä kuusitoista päivässä, Anu sanoo

Kissojen vauvakirja on täynnä ohjeita ja kissatietoutta, siihen voi myös kerätä kissavauvan herkkureseptit ja muistot ensimmäisistä matkoista.

– Sinne voi tallentaa myös ensimmäiset tassunjäljet elintarvikevärillä.

– Kissat ovat kuvissa sikin sokin, koska kun laatikko kootaan, haluan, että lopulta edes yksi kissa on oikein päin.

Materiaaleissa Anu suosii toimivuuden lisäksi myös ekologisuutta. Kankaiden pääroolissa ovat puuvilla, pellava ja villa.

– Tavoitteena on, että tuotteet ovat kestäviä, pestäviä ja käyttömukavia. Laadusta en ole lähtenyt tinkimään. Käyttäjätutkimukset ovat osoittaneet, että tuotteiden tulee kestää kynsiä, hampaita ja hyvin yllättäviäkin otteita, Anu sanoo ja iloitsee, että kissan äitiyspakkausten lisäksi kotona odottaa nyt myös maailmanlaajuista huomiota saanut suomalainen äitiyspakkaus, sillä Anun ja hänen avomiehensä esikoinen syntyy keväällä.

”– Karvatassut ovat parhaita ystäviäni. Näiden tyyppien ansiosta elän myös suurta unelmaani kädentaitajana.”
”– Alussa ajatusta kissavauvojen äitiyspakkauksesta pidettiin hulluna.”