Luonnonmukaisuus on nyt suosittua myös lemmikkieläinten ruokinnassa.

Teksti: Reetta Reinman

Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan eläintarvikeosastoilla on kattavat valikoimat tuotteita koirille, kissoille, jyrsijöille, hevosille, sisä- ja ulkolinnuille sekä akvaariokaloille.

– Hevosille meillä valikoimissa on tuote, jota ei Suomessa saa muualta: Original Strip Hair Groomer -niminen hevosen harjasuka, ja tämä tuote sopii myös sileäkarvaisten koirien karvan hoitoon, kertoo Kärkkäisen eläintarvikeosaston tuotepäällikkö Seija Sipola.

StripHair -monitoimityökalu irrottaa tehokkaasti irtokarvat, lian ja pölyn samalla, kun se kiillottaa karvan. Sitä voi käyttää myös hevosen kuivaukseen. StripHairin hierova vaikutus stimuloi verenkiertoa lihaksissa ja ihossa; edistää näin kauniin karvan kasvua. StripHair on valmistettu patentoidusta kumiseoksesta, johon on sekoitettu luonnonöljyjä.

Kärkkäisen hevostuotevalikoimiin kuuluvat hoitotuotteiden lisäksi rehut ja täydennysrehut sekä ratsastus- ja ravitarvikkeita.

Hevosen karvan saa pidettyä kiiltävänä ja hyvässä kunnossa Kärkkäiseltä saatavilla tuotteilla. Hyvä ruoka on hevosenkin paras ”kaunistaja”.

– Valikoimastamme löytyvät Black Horse ja Criollo-rehut. Suosituimpia täydennysrehuja ovat Vitabalansin Equibalans-sarjan tuotteet. Nousussa asiakkaiden lempituotteiksi ovat jo pidemmän aikaa olleet Chia de Gracian luonnolliset täydennysrehut.

– Ravinnon lisäksi meillä on hevosen karvan hyvinvointiin sukia ja harjoja sekä karvan, harjan ja hännän hoitoon tarkoitettuja shampoita, hoitoaineita ja kiiltosuihkeita, Seija kertoo.

Luonnonmukaisuus on nyt suosittua myös eläinten ruokinnassa. Seija, miten tämä huomioidaan Kärkkäisen eläintarvikeosaston valikoimissa?

– Pyrimme ottamaan valikoimiimme mahdollisimman puhtaita tuotteita – puhtaus tässä tarkoittaa, että vältämme valikoimiimme valittavissa tuotteissa keinotekoisia maku-, väri- ja säilöntäaineita niin ruoassa kuin makupaloissakin.

Koirille ja kissoille on Kärkkäisellä tarjolla myös raakaruokaa; raakaruokavalikoima ja myös niiden kysyntä kasvavat kaiken aikaa.

Punkit ovat lemmikeiden ikäviä kesäseuralaisia.

– Punkkien ja muiden hyönteisten karkottamiseen valikoimastamme löytyvät turvalliset Symppis-tuotteet. Tänä kesänä erityisen suosittuja ovat elektroniset karkottimet.

Koiran tai kissan pantaan kiinnitettävä pieni laite – elektroninen karkotin – lähettää punkkeja karkottavaa ultraääntä, joka on niin korkeaa, että ihminen tai eläin ei kuule sitä. Punkeilla ei ole korvia, eivätkä ne kuule laitteen lähettämää ääntä, mutta sen taajuus vaikuttaa niiden hermostoon. Karkottimen tuottaman ultraäänen värähtely tuntuu punkeista epämiellyttävältä. Se saa ne hakeutumaan muualle sen sijaan, että kävisivät kiinni eläimeen.

Koirat kaipaavat tekemistä sekä fyysiseksi että psyykkiseksi hyvinvoinniksi.

– Meillä Kärkkäisen eläintarvikeosastolla on koirille lähinnä kotikäyttöön tarkoitettuja agilityputkia, keppisarjoja ja hyppyesteitä. Kaikkia näitä voi käyttää myös sisätiloissa.

– ”Pallohulluille” koirille löytyy pallopyssy sekä uutuutena Dog Comets Star pallonheitin, jonka huippumuotoilu lennättää palloa jopa 60 metriä.

Seija kertoo, että koiraharrastajien keskuudessa suositaan kasvattavat aktivointilelut.

– Aktivointilelun sisään laitetaan herkkuja tai jopa koiran koko ruoka-annos, mikäli se on kuivanappuloita. Pyörittämällä tai heittämällä koira saa herkut tai ruoan ulos.

– Koiran ruokailuun erilaiset hotkimisenestokupit ja -alustat ovat nyt myös suosittuja.

Metsästyskoirille Kärkkäisen eläintarvikeosastoilla on runsasenergistä ruokaa, täydennysrehuja ja huomioliivejä. Muut metsästyskoirien tarvikkeet ja esimerkiksi tutkapannat ovat Kärkkäisen ase&erä-osastojen valikoimissa.

Eläinystävien terveydestä pidetään nykyään hyvää huolta. Ravitsemusta täydennetään täydennysrehuilla.

– Tällä hetkellä suosituimpia täydennysrehuja ovat erilaiset nivelvalmisteet, kuten nestemäinen Hyaluron sekä erilaiset jauheet ja tabletit nivelrikkojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, Seija kertoo.

– Näyttelykoirille biotiini- ja sinkkilisät kannattaa antaa hyvissä ajoin ennen näyttelykautta muutaman viikon kuurina. Myös lohi- ja pellavansiemenöljyvalmisteet tukevat koiran turkin kuntoa.

Kärkkäisen eläintarvikeosaston tuotepäällikkö Seija on koirafani. Hän kasvattaa shetlanninlammaskoiria, joita Seijalla on tällä hetkellä kaksitoista. Lisäksi on neljä sijoituskoiraa.

Koiriensa kanssa hän osallistuu ahkerasti koiranäyttelyihin. Seija on myös rotujärjestön, Shetlanninlammaskoirat ry:n sihteeri. Näin työ ja harrastus tukevat toisiaan. Oulussa asuva Seija Sipola, 55, on ollut Kärkkäisellä töissä parikymmentä vuotta.

”– Aktivointilelun sisään laitetaan herkkuja tai jopa koiran koko ruoka-annos, mikäli se on kuivanappuloita. Pyörittämällä tai heittämällä koira saa herkut tai ruoan ulos.”