Kellohameet heilahtelevat, kun rautalankamusa soi
Nastolan rautalankafestarien kaukaisin katsoja tulee tänä kesänä Kanadasta
Juhannuksen jälkeisenä lauantaina, 29.6. Nastolassa Taidekeskus Taarastin ulkoilma-auditoriossa kellohelmat heilahtelevat rautalankamusiikin tahtiin. RautalankaFestareilla kruunataan myös rautalankakaunotar, The Miss Twang&Twist. Yleisö saa nauttia musiikista ja tunnelmasta katetussa katsomossa.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Risto Isohanni
Suomen suurin instrumentaali/beat-tapahtuma, RautalankaFestarit järjestetään Nastolassa, Taidekeskus Taarastin lavalla, juhannuksen jälkeisenä lauantaina 29.6.2019. Iltapäivällä kello neljätoista alkava tapahtuma kestää yöllä yhteen saakka. Ennakkoon ostettuina liput maksavat 30 euroa, paikan päällä 35 euroa.
Ensimmäiset Rautalankafestarit järjestettiin Nastolassa vuonna 1997. Tämän vuoden tapahtuma on järjestyksessään kahdeskymmeneskolmas. Yleisöä odotetaan paikalle viime vuoden tavoin parisen tuhatta.
– Bändit ovat loistavia, paikka Pikkukukkanen-järven rannalla upea, esiintymislavan akustiikka huippuluokkaa, katsomo on katettu, syötävää ja juotavaa riittää, luettelee tapahtuman järjestelyistä vastaava Kapu Ruuska Nastolan RautalankaFestarien valttikortteja.
Tänä vuonna tapahtumassa kruunataan ensimmäistä kertaa pin up -tyylinen missi, The Miss Twang&Twist.
Rautalankabändejä tapahtumaan tulee esiintyjiksi ympäri Suomen. Yleisöä tapahtuma houkuttelee ulkomaita myöten. Kaukaisin katsoja tulee tällä tietoa Kanadasta.
– Tänä kesänä nuorin kitaristi on 10-vuotias, vanhimmat soittajat yli 70-vuotiaita; rautalankamusiikki sopii kaikenikäisille ja jokainen ikäluokka siitä myös aina hienosti innostuu, Kapu Ruuska iloitsee.
Hän on hurmaantunut rautalankamusiikin monipuolisuudesta:
– Sitä on helppo kuunnella ja helppo tanssia. Soittimet, jotka on kehitetty rautalankamusaan, ovat huippuluokkaa, erityisesti vahvistimien ja kaikupuolen osalta, Ruuska toteaa.
Nastolan RautalankaFestarien idea on Kapu Ruuskan.
– Järjestin 1970-luvulla Nastolassa ja sen ympäristössä nuorille discoja. Discohomma jäi, kun sekä discoilijat että minä vanhenimme, yli kuusikymppinen Ruuska kertoo.
– Innostus rautalankamusiikkiin sen sijaan jäi, ja mieleen kytemään, että olisi hieno järjestää sen ympärille tapahtuma isommalle yleisömäärälle. Puhuin tästä Nastolan taideyhdistyksen puuhamiehille. He innostuivat, ja Nastolan taideyhdistyksen ylläpitämässä Taidekeskus Taarastissa oli ensimmäiset rautalankafestarit kesällä 1997.
Tänä kesänä tapahtumassa nähdään myös naiskauneutta muutoinkin kuin yleisön muodossa.
– Starlight Pin Upin Satu Karmankallio otti minuun viime vuoden lopulla yhteyttä, että pin up -tyylisen kaunottaren valitseminen sopisi hyvin rautalankafestivaaleille, ja se nyt tapahtuu, Kapu Ruuska kertoo.
– Nastolan RautalankaFestareilla kruunattava The Miss Twang&Twist edustaa naiskauden lisäksi myös henkistä lahjakkuutta. Hänen tulee olla iloinen ja innostava tapahtuman ”kasvo”, kannustettava yleisöä ja motivoitava esiintyjiä, Satu kertoo kruunattavan kaunottaren promo-taitovaatimuksista.
Tämän vuoden kilpailijat emännöivät osaltaan tapahtumaa. Voittaja toimii ensi vuonna festivaaliemäntänä.
The Miss Twang&Twist -kilpailun hakuaika oli maaliskuusta toukokuuhun. Hakemuksia tuli useita kymmeniä, finaalissa on kymmenen naista.
– Kilpailuun osallistuminen ei maksa. Kilpailussa ei myöskään ole ikä- eikä kokorajoituksia. Olennaista on klassinen naisellisuus sekä iloinen ja elämänmyönteinen asenne.
Kilpailijat pukeutuvat 50-luvun tyylisiin kellohelmahameisiin.
– Kellohelmat ja rautalankamusiikki kuuluvat yhteen, samoin kuin jenkkiautot, muistuttaa Satu Karmankallio.
Kaikki The Miss Twang&Twist -kilpailun osallistujat palkitaan pin up -henkeen sopivilla tuotepalkinnoilla.
– Voittajan palkintokassi on runsain. Voittajan velvollisuutena on toimia ensi vuonna Nastolan RautalankaFestarien festivaaliemäntänä, kertoo Satu.
The Miss Twang&Twist -kilpailu alkaa lauantaina 29.6. Nastolan aamutorilla, kun kilpailijattaret esittäytyvät toriyleisölle. Iltapäivällä he siirtyvät rautalankafestivaaleille. Siellä heitä haastatellaan, kuvataan ja yleisö saa nauttia kellohelmojen heilahtelusta myös muotinäytöksessä. Yleisö saa myös kuvauttaa itsensä rautalankakaunotarkandidaattien kanssa.
”– Rautalankamusiikkia on helppo kuunnella ja helppo tanssia.”
MIKÄ?Taidekeskus Taarasti Nastolassa
MIKÄ?
1990 valmistuneen taidehallin on suunnitellut arkkitehti Erkki Aarti. Taarastin luoja ja ”isä” on Esko Koskinen, jonka vahva näkemys kulttuurikeskuksesta Pikkukukkanen-järven rannalla toteutettiin talkoilla.
Taarastin näyttelysalin pinta-ala on 240 neliötä, lisää näyttelytilaa on kahviossa. Taarastissa yhdistyvät taiteen sektoreista ennen kaikkea kuvataide ja musiikki. Avara näyttelysali on tyylikäs paikka konserteille sekä yritysten ja yksityisen tilaisuuksiin.
Taidekeskus Taarastin toimintaa johtaa Nastolan Taideyhdistys ry.
Nastolan RautalankaFestarit järjestetään Taidekeskus Taarastin piha-alueella, ulos rakennetussa kiinteässä auditoriossa.
Starlight pin up toimii Nastolan Uudessakylässä idyllisessä maalaismiljöössä. Starlight pin up toteuttaa klassisen naisellisia pin up muodonmuutoksia sekä pin up kuvauspäiviä.
Satu Karmankallio, eli pin up taiteilija Scarlet Starlight, toimii myös tapahtumatuotannossa sekä promootiotehtävissä erilaisissa tapahtumissa.
Käy tutustumassa www.facebook.com/starlightpinup Sekä instagramissa: #starlight_pin_up