Alusasuja Suomen ilmastoon
90-vuotias Tam-Silk luottaa villasilkkeihin pakkasella
Alusasuja valmistavan Tam-Silk Oy:n kotimaisuusaste on kaikkien työvaiheiden osalta 100%. Yritykselle on myönnetty Avainlippu-symboli kertomaan kotimaisesta työstä.
Teksti: Reetta AholaKuvat: Tam-Silk Oy
Tampereen Silkkikutomo syntyi 1925, kun Edith Hongen perusti naistenvaatteita valmistavan tehtaan Hämeenpuistoon. Tehdas muutti Kangasalle 1960-luvun alussa, ja nimi lyhennettiin Tam-Silk Oy:ksi.
– Edith Hongenin mies, Ossian Hongen perusti Kotiteollisuustrikootehtaan vuonna 1909 Tampereen Hämeenpuistoon (silloinen Läntinen Puistokatu).
Vuonna 1920 Ossian Hongen osti Hämeenpuiston toiselta laidalta (Itäinen Puistokatu) kiinteistön, jonne tehdastoiminta siirtyi. Nimi säilyi vuoteen 1925, jolloin perustettiin Tampereen Silkkikutomo ja omistajaksi merkittiin Edith Hongen. Miehensä Ossian Hongen oli titteliltään tehtailija. Ossian Hongen kuoli vuonna 1928, Tam-Silkin toimitusjohtaja Riikka Saikkonen kertoo yrityksen historiasta.
Mistä Edith Hongen sai liikeideansa perustaa naistenvaatteita valmistavan tehtaan Tampereen Hämeenpuistoon?
– Tampere oli tuolloin yksi merkittävimmistä tekstiiliteollisuuskaupungeista Suomessa ja osaavaa työvoimaa oli varmaankin hyvin saatavilla. Tampereella oli myös paljon naisia, johtuen tehdastoiminnasta ja siksikin varmaan oli kysyntää naistenvaatteille, Saikkonen vastaa.
”Rohkenemme suositella valmisteitamme” lupasi Itäisellä Puistokadulla sijainnut Tampereen Silkkikutomo sanomalehti-ilmoituksessaan syyskuussa 1926. Ilmoituksen mukaan ehdottomasti ammattikuntoinen leikkaaja osasi valmistaa tekosilkistä hienoimpiakin leninkejä. Naisten vaatteita valmistavan tehtaan tuotevalikoimiin kuuluivat myös kombinaatit, päiväpaidat, housut ja kaulaliinat.
– Tarkkaa määrää henkilökunnasta ei tuolta ajalta ole, mutta Tampereen Silkkikutomolla oli tehtaan lisäksi ainakin yksi myymälä nykyisen Kauppakadun länsipäässä, Saikkonen kertoo.
Kiinteistö, jossa Tampereen Silkkikutomo Hämeenpuistossa toimi, purettiin 1960-luvun alussa uusien kerrostalojen alta. Siitä seurasi uuden tehdaskiinteistön etsiminen.
– Sopiva paikka löytyi Kangasalta noin 15 kilometrin päästä Tampereen keskustasta. Tuotanto painottui tuolloin enemmän naisten alusvaatteisiin. Kangasalle muuton yhteydessä nimi Tampereen Silkkikutomo lyhennettiin Tam-Silkiksi.
Tätä nykyä Tam-Silk Oy valmistaa vuositasolla yli 100 000 kappaletta erilaisia alusvaatteita.
– Tuotannossamme on perinteisten laamapaitojen ja lahjehousujen lisäksi kerrastoja micromodaalista ja villa/silkistä sekä bambusta ja merinovillasta. Villatuotteista löytyvät mallit myös miehille ja lapsille, toimitusjohtaja Saikkonen kertoo.
Suurin osa tuotannosta tehdään kotimaan markkinoille.
– Jonkin verran Tam-Silkillä on vientiä Eurooppaan ja Japaniin.
Materiaaleina Tam-Silk tuotteissa käytetään luonnonkuituja: villaa, silkkiä ja puuvillaa sekä bambuviskoosia.
– Vuosittain neulomme yli 10 000 kiloa lankaa sekä käytämme ostoneuloksia noin 10 000 metriä, Saikkonen kertoo.
Tam-Silk Oy:n Kangasalan tehtaalla on ompelimon lisäksi oma neulomo.
– Neulomossamme neulomme langoista neuloksen, sen jälkeen neulos leikataan ja ommellaan valmiiksi tuotteeksi. Ennen pakkaamista tuotteet vielä tarkastetaan, Saikkonen kertoo.
Nivalassa toimiva Värisävy tekee Tam-Silkille alihankintatyönä jonkin verran neulosten pesua ja värjäämistä. Kangasalan tehtaan yhteydessä on varasto, josta tuotteet toimitetaan kauppoihin.
–Tuotteemme on valmistettu ekologisesti, lähellä kotimaista kuluttajaa. Kotimaisuusasteemme on kaikkien työvaiheiden osalta 100%. Meille on myönnetty Avainlippu-symboli kertomaan kotimaisesta työstä, Saikkonen kertoo.
Mihin asioihin viimeaikainen tuotekehittely on yrityksessänne keskittynyt?
– Panostamme asiakkaiden toiveisiin ja teemme sellaisia tuotteita, jotka soveltuvat kotimaisiin olosuhteisiin ja ilmastoon. Haluamme tarjota asiakkaillemme laadukkaista materiaaleista tehtyjä eettisesti valmistettuja alusasuja, Saikkonen sanoo.
Hänen mukaansa miellyttävä alusvaate syntyy laadukkaista ja käyttötarkoitukseen soveltuvista materiaaleista, on joustava sekä mitoitukseltaan oikea.
– Maailma kuitenkin kehittyy vauhdilla, se vaatii meiltä valmistajilta ajan hermolla olemista. Myös uusia materiaaleja tulee markkinoille, ja niitä täytyy seurata.
Saikkosen mukaan suomalainen tekstiiliyritys pärjää kovassa kilpailussa korkealla laadulla, osaavalla henkilökunnalla sekä suosimalla vastuullisia toimintatapoja ja käyttämällä puhtaita materiaaleja.
Henkilökuntaa Tam-Silkissä on tätä nykyä noin 17. Alusasujen valmistamisessa tarvitaan trikootehtaan eri työvaiheiden osaamista, niitä ovat esimerkiksi neulonta, leikkuu, ompelu, saumaus ja pitsitys. Tam-Silk Oy:n omistaa 90-prosenttisesti hallituksen puheenjohtaja Reima Wiskari , 10 prosentin omistusosuus on toimitusjohtaja Riikka Saikkosella. Yrityksen liikevaihto on noin 800 000 euroa. Tärkeimmät investoinnit liittyvät konekannan päivittämiseen.
”Maailma kehittyy vauhdilla, se vaatii meiltä valmistajilta ajan hermolla olemista. ”