Suomalaisen Crazy Cocon ENERGY on maailman ensimmäinen, 100% kookosveteen valmistettu energiajuoma

Crazy Coco hyvinvointijuomissa ei ole lisättyä sokeria, makeutusaineita eikä mitään keinotekoisia piristäjiä, eikä myöskään maku- ja lisäaineita. Mineraalirikas kookosvesi on luonnostaan makea, ja se virkistää jo itsestään. Lisäbuustia antavat C-vitamiini ja kofeiini.

Juomat on tuotekehitetty Suomessa.

Teksti: Reetta Reinman

Muutama vuosi sitten Crazy Coco Oy:n yrittäjät ja sen perustajat, kaverukset Janne Juutilainen , 38, ja Juha Vesikansa , 40, pohtivat vaihtoehtoja terveelliseksi arjen jaksamisjuomaksi. Nuoret miehet elivät työ- ja perhe-elämässä ruuhkavuosia – oli tarve saada helposti lisäenergiaa arkeen.

– Hyvinvointijuoman pitäisi olla raikas, virkistävä ja mahdollisimman luonnollinen. Ennen kaikkea sellainen, että sitä voisimme nauttia hyvällä omallatunnolla niin me itse kuin nuo perheidemme tulevat teinit! miehet pohtivat tuolloin.

Luonnostaan makea kookosvesi alkoi tuntua heistä houkuttelevalta vaihtoehdolta: jos maku tulisi kookosvedestä, hedelmistä ja marjoista, juomiin ei tarvitsisi lisätä sokeria eikä makeutusaineita, sisältäähän kookosvesi luontaisesti sokereita.

Janne ja Juha oivalsivat, että 100 % kookosveteen pohjautuvassa energiajuomassa olisi potentiaalia luonnollisten energiajuomien keulakuvaksi. Se erottuisi edukseen vesipohjaisista juomista.

– Olennaista on myös se, että puhdas kookosvesi on mahdollista sellaisenaan hiilihapottaa, eli hiilihapotuksessa siihen ei tarvitse lisätä vettä, toteaa Janne.

Janne ja Juha tutkivat raaka-aineita sekä markkinoita.

– Kansainväliset trendikartoitukset toistivat teemoja, jotka mekin koimme tärkeiksi: luonnosta tutut raaka-aineet, terveellisyys, valkoisen sokerin vähentäminen ja yksilöllisen valinnan tärkeys. Lisäksi kaupan päättäjät todistelivat, että ihmisten innostus energia- ja hyvinvointijuomiin edelleen kasvaa.

Alkoi tinkimätön ja sisukas tuotekehitystyö sekä uuden brändin rakentaminen. Yrityksen ja tuotteiden visuaalisen ilmeen, kuten logon ja pakkausten, rakentajaksi Janne ja Juha saivat suomalaisen huippudesignerin, Sasu Kaupin.

Näistä aineksista syntyi Crazy Coco Oy. Vantaalla pääpaikkaansa pitävän yrityksen omistajapohjaan Janne ja Juha ovat saaneet pienemmällä osakemäärällä myös kolmannen osakkaan.

Crazy Coco -juomat valmistetaan Vietnamissa, josta myös raaka-aine eli kookosvesi tulee. Kookosvesi kerätään nuorien, vihreiden kookospähkinöiden sisältä Crazy Cocon vietnamilaisen sopimusyhteistyökumppanin kookosviljelmiltä.

Kookosvettä pidetään yhtenä puhtaimmista tuotteista, jonka luonto meille tarjoaa.

– Kookosvesi on luontaisesti isotoninen juoma, joka sisältää luonnostaan ja oikeassa suhteessa viisi keholle tärkeää elektrolyyttiä ja mineraalia: kalium, kalsium, magnesium, natrium ja fosfori. Kehon nesteytyksen kannalta olennaisin kookosveden mineraali on kalium, jonka määrä kookosvedessä on suuri. Hyvän nesteytysominaisuutensa vuoksi monet urheilijat suosivat kookosvettä, Janne kertoo.

Crazy Cocon valikoimissa on kaksi juomatyyppiä: ENERGY ja Sparkling Wellness.

– ENERGY on maailman ensimmäinen 100% kookosveteen valmistettu energiajuoma, Janne sanoo.

Hiilihapotetussa juomassa ei ole lisättyä sokeria, ei makeutusaineita, eikä väriaineita. Piristävä vaikutus tulee kofeiinista.

– Kofeiinia 250 millilitran ENERGY-tölkissä on saman verran kuin kupillisessa kahvia.

Makuvaihtoehtoina ENERGYssä ovat mango ja lime.

– Maku tulee mangon ja limen luontaisista aromista, Janne kertoo.

ENERGY ja Sparkling Wellness -juomissa on säilöntäaineena kaliumsorbaatti, jota käytetään yleisesti virvoitusjuomien säilöntäaineena. Juomien käyttöikä on 18 kuukautta.

– Luonnossa kaliumsorbaattia on esimerkiksi puolukassa ja lakassa, Janne sanoo.

Sparkling Wellness -juomat sisältävät kookosvettä pääraaka-aineena sekä lisättyä C-vitamiinia, josta tulee juoman virkistävä vaikutus, ja lisäksi tilkkasen sokeroimatonta, kylmäpuristettua mansikka- tai omenamehua.

Makuvaihtoehtoja on kaksi: Mansikka ja Vihreä Omena. Sparkling Wellness on myös 250 millilitran, kierrätettävässä alumiinitölkissä.

Molemmat juomat ENERGY ja Sparkling Wellness maksavat parin euron luokkaa. Ne ovat Suomessa myynnissä muun muassa Kärkkäisellä sekä K-ryhmässä, Stockkan Herkussa ja myös kuntosaleilla, kahviloissa ja ravintoloissa.

Vientiä on tällä hetkellä Eestin markkinoille, jossa paikallinen maahantuoja hoitaa jakelua.

”– Kookosvesi sisältää luonnostaan ja oikeassa suhteessa viisi keholle tärkeää elektrolyyttiä ja mineraalia: kalium, kalsium, magnesium, natrium ja fosfori.”