Moottorikelkkaharrastajat toivovat:

Jokilaakson kelkkailijat korostavat, että kelkkaura takaisi kelkkailijoille turvallisen kulkuväylän Ylivieskan keskustan läpi. Jokijää on keskustan kohdalta sula lähes koko talven. Virallinen ura myös suitsisi luvatonta kelkkailua.

Teksti: Reetta Reinman

Toivomme Ylivieskan kaupungilta, että se ottaisi tosissaan kelkkakerhomme toiveet siitä, että kaupungin keskustan alueelle saataisiin moottorikelkkaura. Tällä varmistettaisiin, että luvaton moottorikelkkailu ei karkaa käsistä.

Kelkkaura takaisi, että kelkkailijoille olisi turvallinen kulkuväylä Ylivieskan keskustan läpi, sillä jokijää on keskustan kohdalta käytännössä sula koko talven, kertoo toiveista Ylivieskan kaupungin päättäjien suuntaan Jokilaaksojen kelkkailijat ry:n Ylivieskan jaoksen vetäjä Jarno Junttila.

Hän muistuttaa, että laki mahdollistaa sen, että tietä voidaan käyttää taajama-alueella moottorikelkalla ajoon, kunhan tien pitäjä antaa luvan. Ranuan kirkonkylän Lehtokujalla on Suomen ensimmäiset liikennemerkit, jotka kertovat, että moottorikelkalla on luvallista ajaa tietä pitkin läheisille huoltoasemille.

Jokilaaksojen kelkkailijat ry:n jäsenet ovat rakentaneet talkootyönä Kala- ja Pyhäjoki-laakson alueelle kelkkauraverkostoa, joka sisältää alueen kunnat yhdistävän runkoverkoston ja siihen liittyvät yhdysurat kuntakeskuksiin ja matkailukohteisiin. Alueelta on yhteydet myös naapurikuntien sekä metsä-hallituksen uraverkostoihin.

Ylivieskan kaupungin alueella yhdistys näkee kelkkauralle suuren tarpeen ja samalla mahdollisuuden.

– Kynnys kelkkailuun madaltuisi varmasti huomattavasti, jos kelkkailijat pääsisivät lähtemään kotikaupungistaan suoraan moottorikelkkasafarille, eikä Ylivieskasta tarvitsisi matkustaa autolla esimerkiksi Kainuun hyville kelkkaurabaanoille, kun ne hyvät baanat löytyisivät Ylivieskasta. Rahatkin jäisivät paikallisille yrittäjille, toteaa Junttila.

Tähän saakka Jokilaaksojen kelkkailijat on rakentanut kelkkauria talkootyönä.

– Mutta laadukas talvikunnossapito (lanaus) on kallista, siihen jäsenmaksut eivät tahdo riittää. Ehkä kaupunki osallistuisi myös kelkkauran kunnossapidon kustannuksiin; tämähän on yksi talvinen aktiviteetti siinä missä muutkin talviset lajit. Onneksi monet yrittäjät tukevat toimintaamme, kiitos heille, sanoo Junttila.

Hän korostaa, että moottorikelkkailu harrastuksena ja myös monella osana ammattia on ollut viime vuosina jatkuvasti kasvussa, ja nousu jatkuu.

– Moottorikelkkaharrastuksesta on myös selkää rahallista hyötyä alueen yrittäjille, esimerkiksi moottorikelkkojen, varusteiden ja varaosien kysyntä on kovaa.

Junttila näkee moottorikelkkailussa merkittävän mahdollisuuden ympärivuotistaa Kalajoen matkailua.

– Talvellahan Kalajoen hiekkasärkillä ei ole juuri muuta kuin tyhjiä mökkejä, Junttila toteaa.

– Kalajoen hiekkasärkkien alueella on loistavat kelkkaurat, mutta sisämaasta tuleville kelkkailijoille on ongelmana se, että Kalajoen hiekkasärkiltä ei ole Ylivieskaan maata pitkin menevää kelkkauraa.

Kelkkaurien maayhteys hiekkasärkiltä sisämaahan (Ylivieskaan) lisäisi varmasti kelkkaturismia Kalajoen hiekkasärkille, Junttila pohtii.

Hän huomauttaa, että kelkkauria käytetään myös jossain määrin kesäaikana, muun muassa maastopyöräilyyn, ratsastukseen ja vaellukseen.

Jokilaaksojen kelkkailijat on Suomen Moottorikelkkailijat ry:n (SMK) jäsen. Seuran kilpailukerhon nimi on Jokikelkka, jonka jäsenet voivat osallistua SMK:n alaisiin kilpailuihin hankkimalla kilpailijalisenssin.

– Kilpailuissa on hyvä kokeilla kelkkojen vauhtia ja kuskien kuntoa turvallisesti suljetulla alueella tai radalla, toteaa Junttila.

– Jäsenemme ovat menestyneet viime vuosina erittäin hyvin MK Drag Racing -kilpailuissa, he ovat voittaneet jopa Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuksia. Myös talkoohenkeä on löytynyt kilpailutapahtumissa eri tehtäviin, iloitsee Junttila ja jatkaa:

– Kalajoen lentokenttä tarjoaa hyvät puitteet järjestää mittaviakin moottorikelkkatapahtumia. Lentokentän läheisyydessä olevat palvelut, kuten kylpylä, mökkimajoitukset, hotellit ja ravintolat, maatilamatkailukohteet sekä hyvät kulkuyhteydet ja suhteellisen keskeinen sijainti koko Suomen näkökulmasta tarjoavat hyvät mahdollisuudet kehittää myös muita moottorikelkkakilpailuja alueellamme.

”– Kilpailuissa on hyvä kokeilla kelkkojen vauhtia ja kuskien kuntoa turvallisesti suljetulla alueella tai radalla.”
”– Moottorikelkkaharrastuksesta on myös selkää rahallista hyötyä alueen yrittäjille.”