Iin Varikolla varaosamyynti on ollut alusta asti tärkeä osa autoilijoitten palvelua. Tänä vuonna palvelutarjonta laajeni asennuspalveluun.

Teksti: Ari Stenius

Kärkkäisen Varikko-ketjun tuorein tulokas Ii ei ole maailmansa keltanokka.

– Naurettiin tuossa yksi päivä, että meillä on sata vuotta kokemusta varaosamyynistä, hymyilee Iin varikkopäällikkö Jarkko Korhonen .

Iin Varikolla varaosamyynti on ollut alusta asti tärkeä osa autoilijoitten palvelua. Tammikuussa Varikon vaihdettua toimitilansa tavaratalon parkkipihan puolelle, on Iissä ollut myös osaava ja tehokas asennuspalvelu.

– Peukku ei mene suuhun sielläkään, kokemusta ja ammattitaitoa on joka konepellin alle, vakuuttaa Korhonen, joka arvostaa Varikon osaamista.

– Tulin itse ammatilliselta kiertueeltani lähemmäs kotia ja tunnen olevani oikeassa paikassa. Täällä on tekemisen meininki, sanoo eteläisessä Suomessa, Kuopiossa ja lähtömaakunnassaan Kainuussa alan töitä tehnyt Korhonen.

– Pikkupojasta asti ovat autot kiinnostaneet ja näitä töitä olen tehnyt aina. Ei sitä muuta osaisikaan, tämä on mukavaa – omaa hommaa, huokailee alallaan onnellinen ja kotonaan oleva mies.

Iin Varikon varaosamyynnissä ja asennuspuolella on riittänyt sopivasti työtä ja kysyntää.

– Varikon asiakasreviiri ulottuu lähimmillään omaan seutuun ja Ouluun sekä Haukiputaalle ja Kiiminkiin, mutta vakiokävijöitä on ruvennut tulemaan jo Yli-Iistä ja Pudasjärveltä, tietää Korhonen, joka aloitti varikkopäällikkönä syyskuussa.

Varikon tuttuja poikkeajina ovat myös etelän mökkiläiset ja muutkin pitkämatkalaiset ohikulkijat.

– Pientä ja isoa asiaa. Tähän on hyvä tulla, sillä viikolla ovat asentajat paikalla ja pääsee nopeasti tutkituttamaan autonsa. Varaosia saa lauantainakin, kertoo Korhonen.

Autoja huollettaessa ja hoitaessa asiakkaiden aika kuluu luontevasti tavaratalossa.

– Määräaikaishuollot, öljyn- ja suodattimien vaihdot, laakereitten vaihtoa, jarrujen tarkistusta ja rengashommia, kaikkea, luettelee Jarkko Varikon arkisen päivän puuhia.

Asiakkaat jättävät autonsa huoltoon ja menevät kaupan puolelle.

– Asiakkaan kaupassa asioidessa me hoidamme omat huoltohommamme ja taas matka jatkuu turvallisin mielin, tietää Korhonen.

Korhonen muistuttaa syksyn vaatimuksista.

– Kesärenkaitten on hyvä olla ajettavat ja urat kannattaa katsoa. Itse olen aina talvea vasten vaihtanut öljyt ja suodattimet sekä tehnyt sellaista muuta peruskorjausta ja tarkistusta. Silloin ei tarvitse tyhjää huolehtia, kun tietää autonsa olevan talvivalmiina, toteaa Korhonen.

Korhosen arkiharrastuksiin on tullut inhimillinen muutos, aikaa omaan tekemiseen koti- ja vapaa-ajalla ei enää juurikaan ole.

– Meillä on reilu vuoden ikäinen esikoistyttö ja hänen kanssaan menee aika. Mukavaa ja opettavaa, illat humahtavat nopeasti, hymyilee Jarkko.

Tytöt vievät isiensä ajan, mutta mitä se isä sitten tekisi vapaa-ajallaan, Jarkko?

– Varmaan sitä mitä koko ikäni olen tehnyt, värkkäisin jotain autojen kanssa.

Iin Varikon vetäjällä on ollut pitkään oma elämänohje, millä mennä.

– Asioilla on tapana selvitä, sanoo Korhonen, joka uskoo sanonnan sopivat teille autoilijoille ja kaikille kaikkialla.

– Me täällä Varikolla halutaan huoltaa ja helpottaa autoväen arkea, eli tervetuloa tutustumaan – täällä selviävät autoasiat, uskoo ja toivottaa Korhonen syksyyn ja talveen ajavan autoväen tervetulleeksi Iin Varikolle.