Marjoja, vihanneksia, kasviöljyjä, liikuntaa, raitista ilmaa

Kasvilääkinnän uranuurtaja Alfred Vogel korosti, että maksan toiminnasta huolehtiminen on tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhuolto yhteensä.

Maksan toiminnasta kertovat homeopatian kouluttajat Päivi Mustajärvi ja Aliisa Kuukasjärvi, jotka järjestävät myös maksan toimintaa käsitteleviä kursseja.

Maksa on aineenvaihdunnan keskustoimija: puhdistus- ja ongelmajätelaitos sekä lämpövoimala. Hyvin toimiessaan maksa ehkäisee infektioita, syöpää, matala-asteista tulehdusta, ylipainoa ja muita sairauksia. Maksan huono kunto on yleensä merkittävänä taustatekijänä ylipaino- ja aineenvaihduntaongelmissa, sydäntaudeissa ja diabeteksessa. Tätä nykyä jo joka neljännellä suomalaisella – yli miljoonalla – on rasvamaksa. Ilman alkoholia kehittyvän rasvamaksan syinä ovat ylipaino, sokeri- ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio, huonojen rasvojen käyttö (sipsit, keksit) sekä liikunnan vähäisyys. Rasvamaksa voi palautua normaaliksi elämäntapamuutoksilla.

Maksan työlista on pitkä. Maksalla on elimistössä yli 500 eri tehtävää. Maksa vaikuttaa suuresti myös mielialaan. Maksan huono kunto voi näkyä esimerkiksi huimauksena, päänsärkynä, kolmoishermosärkynä ja korkeana verenpaineena.

Maksan myrkyttyminen näkyy henkisesti äkkipikaisuutena, katkeruutena ja itsekeskeisyytenä. Myrkyttynyt keho myrkyttää mielen.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan viha, raivo ja monet muut negatiiviset tunteet säilötään maksaan. Myös tunteet voivat rasittaa maksaa ja heikentää sen toimintaa. Aasiassa katsotaan sielun sijaitsevan maksassa.

Maksa neutralisoi myrkkyjä ja kuljettaa ne kehosta pois. Näitä myrkkyjä ovat esimerkiksi ympäristön saasteet, lääkejäämät, alkoholi, tupakan nikotiini, homeet, raskasmetallit, kemikaalit (kosmetiikka, pesuaineet) sekä syöpäsolut, taudinaiheuttajamikrobit ja bakteerit, kuin myös ravinnon lisäaineet ja transrasvat.

Nykypäivänä kaikkien ihmisten maksa on kovilla, sillä saamme ilmasta, vedestä ja ruuasta enemmän saasteita kuin koskaan ennen. Maksan kapasiteetti ei riitä puhdistamaan näin suurta saastemäärää. Siksi jokaisen tulisi huolehtia maksansa hyvinvoinnista tukemalla maksan toimintaa, puhdistamalla maksaa ja opettelemalla välttelemään pahimpia myrkkyjä.

Maksaa voi hoitaa ja sen toimintaa elvyttää. Maksan puhdistuessa ja sen toiminnan elpyessä ihminen alkaa voida kokonaisvaltaisesti paremmin; vatsakivut katoavat, unen laatu on parempaa, mieli on seesteisempi; monet pikkuongelmat ja vaivat, joita ei edes ole osannut yhdistää maksan huonoon kuntoon, katoavat kokonaan. Maksan puhdistus ei vie huolia, mutta auttaa kestämään niitä!

Moni elää heikosti toimivan maksan kanssa tietämättä, että päänsärky ja ummetus kuin myös monet iho-ongelmat häviäisivät tukemalla maksan toimintaa. Maksan verenpuhdistuksen hidastuessa iho saattaa reagoida: ihottumat, akne sekä ruusufinni johtuvat yleensä maksan ylikuormituksesta. Niiden hoito antibiooteilla tai muilla lääkkeillä vain pahentaa asiaa, koska lääkkeet lisäävät entisestään maksan työtaakkaa.

Maksa-arvot ovat hyvin suppeita maksan toiminnan mittareita. Arvo voi olla kohollaan tilapäisesti esimerkiksi lyhytaikaisen lääkityksen vuoksi. Maksa saattaa myös olla hyvin rasvoittunut, vaikka arvot olisivat viitteiden sisällä. Paljon enemmän kertoo ihmisen vyötärönympärys, liikunnan määrä, ruokavalio ja erilaiset oireet. Naisilla ihanteellinen vyötärönympärys on 90 senttiä, tiukempien kriteerien mukaan 80 senttiä. Miehillä vastaavat luvut ovat 100 senttiä ja 94 senttiä.

Keskivartalolle kertyvä rasva viestii siitä, että ihminen kantaa vyötäröllään tulehduspesäkettä, joka on riski kakkostyypin diabetekseen, muistisairauteen, maksakirroosiin, jopa syöpiin.

Maksa tarvitsee ravinteikasta ruokaa. Tärkeitä asioita ovat myös kohtuullinen ruokamäärä, huolellinen pureskelu, säännöllinen ateriarytmi ja oikeat ruoanvalmistusmenetelmät. Älä korvaa aterioita leivällä. Maksa saa eniten tarvitsemiaan työkaluja toimintaansa luonnollisesta, käsittelemättömästä ruoasta. Onkin hyvä hankkia mahdollisimman monet ruoka-aineet kotimaisina ja/tai luomuna.

Jätä mahdollisuuksien mukaan kokonaan pois valkoinen sokeri, valkoiset viljat, einekset, leikkeleet ja makkarat, uppopaistetut ruoat sekä rasvattomat tuotteet. Puhdistettu, valkoinen sokeri on myrkky, joka on suurin syy maksan heikkoon toimintaan. Jos syöt lihaa, panosta määrän sijasta laatuun. Rajoita kahvin juonti pariin kupilliseen päivässä.

Syö joka päivä paljon kasviksia, marjoja ja täysjyväviljoja. Juo runsaasti raikasta vettä. Leivän syöntiä kannattaa rajoittaa. Leivässä ja puurossa on samaa tärkkelystä, mutta leivässä sitä on enemmän korkeammista valmistuslämpötiloista johtuen. Lisukkeeksi sopivat hyvin hirssi, kvinoa ja tattari.

Maksa tarvitsee laadukasta rasvaa: kylmäpuristettuja luomukasviöljyjä, kuten oliiviöljyä, avokadoöljyä ja pellavansiemenöljyä.

Huolehdi riittävästä proteiinien saannista syömällä laadukasta lihaa, itse pyydettyä kalaa, luomukananmunia, papuja, linssejä, siemeniä ja pähkinöitä sekä hapatettuja, sokeroimattomia maitotuotteita, mikäli ne sopivat sinulle. Hedelmät kannattaa syödä hedelminä, eikä mehuina.

Tärkeää on kuunnella itseään. Jos esimerkiksi palkokasvit tai ruisleipä aiheuttavat turvotusta, niitä on hyvä välttää.

Kasvisvoittoinen ja puhdas ruokavalio tukee maksan hyvinvointia, mutta maksan puhdistuksessa on hyvä auttaa elimistöä tukiainein. Myrkkyjen poistossa maksaa auttavat muun muassa C- ja E-vitamiini, seleeni, kivennäis- ja hivenaiheet, aminohapot ja niistä erityisesti ornitiini ja metioniini sekä erilaiset yrttiteet. Paastoaminen silloin tällöin on hyväksi. Maksan terveyttä voi tukea myös homeopaattisilla tuotteilla.

Liikunta on ravinnon ohella yksi maksan toiminnan tukipilareista. On terveellisempää harrastaa joka päivä kevyttä liikuntaa kuin kolme kertaa viikossa repivää liikunta. Liikunnalla on kokonaisvaltainen vaikutus terveyteen. Vaikka liikuntasuoritukset eivät kuluta tarpeeksi energiaa painon putoamiseen, aineenvaihduntaa aktivoiva vaikutus jatkuu myös suorituksen jälkeen. Liikunnan myötä tulevalla hikoilulla on suuri merkitys kehon puhdistumiseen ja myrkkyjen poistumiseen kehosta.

Yhtä tärkeää kuin liikunta, on ulkoilu ja raitis ilma. Maksa ja kaikki kudokset tarvitsevat happea toimiakseen. Pinnallisesti hengittävän ja vähän ulkoilevan ihmisen soluihin ei riitä tarpeeksi happea, tällöin kaikki kehon toiminnat hidastuvat.

Hapen puutteen vuoksi solut sairastuvat ja uusiutuvat hitaammin; tämä luo hyvän pohjan sairauksien kehittymiselle. Esimerkiksi syöpäsolut ovat happiköyhiä soluja, jotka lisääntyvät voimakkaammin, mikäli kehossa on vähän happea.

MITÄ?

Maksan ylikuormittumisesta kertovat

- ylipaino, erityisesti vyötärölihavuus

- mielialaongelmat

- migreeni

- iho-ongelmat

- närästys

- päänsärky

- migreeni

- nivelsairaudet

- vatsaongelmat

- refluksitauti

- aivosumu

- uniongelmat

- silmäsairaudet

- kilpirauhasongelmat

- syövät (Jos maksa ei toimi kunnolla, se ei pysty poistamaan syöpäsoluja, joita syntyy terveenkin ihmisen elimistössä.)

- suonikohjut

- hikoilu tai palelu

- voimakkaat PMS- tai vaihdevuosioireet