Monitoimimies Harri Tele:

Heinolan Kauppahallit Oy:n toinen toimintavuosi lähti Heinolan Myllyojalla käyntiin positiivisissa merkeissä, kun uutta liiketilaa otettiin käyttöön 300 neliömetriä.

Teksti ja kuvat: Petri Görman

Ensimmäinen vuosi on ollut toiminnan kehittämistyötä, ja seuraava vuosi on varmasti sen hienosäätöä. Heinolan Kauppahallit Oy:n tiloissa toimii itsepalvelukirpputori, omatoimikirppis, kahvio sekä outlet, monitoimimies Harri Tele kertoo.

Tele kuuntelee tarkasti asiakkaidensa kehittämisideoita sekä mielipiteitä, jotta hän tietää, millaisia palveluita kuluttajat kaipaavat.

– Olen oppinut vintagesta paljon tämän vuoden aikana. Se ei ole romua tai ruostetta sisältävä esine, vaan yli 50 vuotta vanha tavara. Vintage-ihmiset ovat tietoisia kuluttajia, joille tavaran laatu merkitsee paljon.

Vintage-esineet on tehty29kestämään aikaa

Vanhojen tavaroiden asiantuntija Mike Kairenius on kerännyt vanhoja tavaroita jo pikkupoikana, mutta silloin hän ei toiminut kaupallisessa tarkoituksessa.

– Harrastuksesta on tullut minulle myöhemmin työ.

Vintagessa miestä viehättää muun muassa pakkaukset, muotoilu sekä värimaailma.

– On hyvä muistaa, että vintage-esineet ovat usein laadukkaita, koska ne ovat tehty kestämään aikaa.

Amerikkalaiset tuotteet ovat tuoneet miehen mielestä glamouria suomalaisten kuluttajien elämään.

– Suomi on ollut monessa päivittäistavaraan liittyvässä muotoiluasiassa takapajula. Amerikkalaiset kuluttajaystävälliset sekä näyttävät pakkaukset ovat sen vuoksi kiinnostaneet suomalaisia.

Kaireniuksen mielestä amerikkalaiset vanhat autot, kuten Buickit ja Cadillacit ovat muotoilultaan eurooppalaisia autoja tyylikkäämpiä.

– Tämä on hyvä kauppapaikka, ja siksi tänne kannattaa piipahtaa esimerkiksi mökkimatkalla. Meiltä löydät varmasti persoonallisia tuotteita kesämökille tai lahjaksi.

Myyntipaikka

pienteollisuustuotteille

– Tästä on tarkoitus tehdä antibakteerinen kirpputori. Kaikki pöytäpinnat, kahvat ja hanat antibakterisoidaan luonnonmukaisesti kehittämällämme uudella tuotteella, Harri Kainulainen Kuusituote Oy:stä kertoo.

Pihkahartseihin perustuva antibakteerinen aine soveltuu käsien desinfiointiaineeksi. Se toimii myös erilaissa pinnoissa pysyen niissä pitkään.

– Tutkimusten mukaan tämä aine toimii erittäin hyvin. Tuotteet ovat nyt valmiina, ja desinfiointipaikat on katsottu valmiiksi, eli mitkä ovat siivousprosessissa paikat.

Käsien desinfiointiaine tulee ensimmäisenä myyntiin Myllyojalle.

– Sen jälkeen markkinoille tuodaan erilaisille pintamateriaaleille sopivia antibakteerisia aineita.

Uniikki Heinola -hankkeen puuhamies Risto Lehtinen tuo syksyn aikana paikallisten käsi- ja pienteollisuustuottajien esineitä myyntiin Myllyojalle.

– Myllyojalle sijoittuvassa myyntipaikassa valikoiman voisi olla mahdollisimman laaja.

Heinola on Lehtisen mukaan otollinen paikka tällaiselle konseptille.

– Kolmannes Suomen väestöstä asuu 150 kilometrin säteellä Heinolasta.

”– Vintage-
esineet ovat usein laadukkaita, koska ne ovat tehty kestämään aikaa.”
”– Kolmannes Suomen väestöstä asuu 150 kilometrin säteellä Heinolasta.”