Tervaskanto-tuotteista apua syksyisiin vaivoihin

Syksyllä ja pakkasten tultua iho on usein kuiva, kutiseva ja kiristävä. Kuivuminen saattaa aiheuttaa iholle karheita ja kutisevia läiskiä sekä halkeilua. Pohjoisen luonnon tehoaineet toimivat apuna syksyn iho-ongelmissa.

Teksti: Reetta Reinman

Lempäälässä toimiva Frescon Oy luottaa Tervaskanto-tuotteissaan vanhan kansan viisauksiin ja suomalaiseen, erityisesti lappalaiseen kansanparannusperinteeseen, mutta valmistaa tuotteet nykyajan laatuvaatimuksilla omassa tehtaassaan. Lempäälän tehtaassa on myös oma laboratorio, jossa jatkuvasti tutkitaan käytössä olevia raaka-aineita sekä tehdään tuotekehitystyötä.

Tervaskanto-tuotteiden nykyaikainen tuotekehitys ja tuotanto on aloitettu viitisen vuotta sitten.

– Tuotteidemme laadun takeena on laatujärjestelmä, joka kattaa myös lääkinnällisten laitteiden ja terveydenhuollon tuotteiden valmistusta, kertoo Tervaskanto-tuotteista vastaava avainasiakaspäällikkö, biolääketieteen tekniikan diplomi-insinööri Kirsi Puustinen Fresconilta.

Luonto antaa Fresconin tehtaalle myös konkreettisen energian sen katolla olevien viiden aurinkopaneelin avulla. Laskennallisesti aurinkopaneelit tuottavat Tervaskanto-tuotteiden valmistamiseen tarvittavan energian myös talvella.Yritys työllistää kahdeksan henkilöä.

Tervaskanto -tuotteiden pääraaka-aineet ovat terva, pihka, pikiöljy, kuusenoksauute ja hunaja, joita yritys jalostaa satoja litroja vuosittain. Näistä valmistetaan muun muassa voiteita, hiustenhoitotuotteita, saippuoita sekä saunatuotteita. Tervasta syntyy jopa suklaata. Tervaskanto-tuotteita on myynnissä Kärkkäisen tavarataloissa ja verkkokaupassa.

– Käyttämistämme raaka-aineista terva, pikiöljy ja pihka tulevat Lapista luonnontuotteiden kerääjiltä ja valmistajilta. Hunaja on lähituottajalta Lempäälän läheltä Hämeestä, Kirsi kertoo.

Terva on tervahaudassa poltettua maahautatervaa.

Syksyllä helposti kuivuvan ihon kosteuttamiseen ja hoitamiseen Kirsi Puustinen suosittelee Tervaskannon Hunaja-kuusenoksavoidetta, joka soveltuu päivittäiseen käyttöön koko perheelle, myös vaativalle, ärtyneelle ja atooppiselle iholle.

– Käyttäjät ovat usein pärjänneet voiteen avulla syksyn ja talven yli ilman vahvoja hoitotuotteita. Voiteen sisältämät luonnon superantioksidantit, kuuseoksatyviuutteen lignaanit ja hunaja ravitsevat, uudistavat, rauhoittavat sekä suojaavat ihoa. Kookosöljyn ansiosta voiteen kosteuttava vaikutus on pitkäaikainen.

Pikiöljyvoide on luontainen vaihtoehto ihon kutinaan ja halkeiluun.

– Voide soveltuu kaikille ihotyypeille, myös kutiavalle, psoriaattiselle ja atooppiselle iholle. Kuiville kantapäille ja kyynärpäille voide sopii myös erinomaisesti.

Monet käyttävät tuotteita tehokuuriluontoisesti: viikolla ihoa hoidetaan hunaja-kuusenoksavoiteella ja viikonloppuisin pikiöljyvoiteella.

Pikiöljy on puhdas tervanpolton yhteydessä saatava luonnontuote. Se sisältää paljon erilaisia männyn tehoaineita, jotka auttavat yskään ja tukkoisuuteen.

– Itse esimerkiksi lorautan pikiöljyä löylyveteen tai teen sen avulla höyryhengitystä. Olo helpottaa hetkessä, Kirsi kertoo.

Teelusikallinen äänenavaustroppia suun kautta nautittuna lievittää kurkun kutinaa. Äänenavaustropin tehoaineita ovat kuusenkerkkähaudevesi, hunaja, siirappi ja pikiöljy.

– Hyvänmakuinen troppi myös rentouttaa äänihuulia, joten laulu raikaa raikkaasti ja puhe kulkee jouhevasti syksyn pimeinä iltoinakin.

Pihka-Pekka on perinteisellä lappilaisella tavalla valmistettu pihkavoide. Luonnon tehoaineena on puhdas kuusenpihka (17%). Voide soveltuu ongelmaihon, kuten ihottumaisen, psoriaattisen ja atooppisen ihon täsmähoitoon. Pihka-Pekka pehmittää ja hoitaa kovettuneet, kuivat sekä halkeilevat kohdat.

– Koville ja halkeileville kantapäille pihkavoide onkin aivan ehdoton hoitotuote, Kirsi Puustinen suosittelee.

Kansanperinteen mukaan pihkavoidetta on käytetty moniin muihinkin vaivoihin, esimerkiksi laastariin laitettuna voide nostaa vuorokaudessa tikut pois ihosta.

”– Luonnon superantioksidantit, kuuseoksatyviuutteen lignaanit ja hunaja ravitsevat, uudistavat, rauhoittavat sekä suojaavat ihoa. ”
”– Luonto antaa Fresconin tehtaalle myös konkreettisen energian sen katolla olevien viiden aurinkopaneelin avulla.”