Luomujojobaöljy eteeristen öljyjen pohjaöljynä hoitaa ja kosteuttaa ihoa

Mustakuusi

Mänty

Pelargonia

Greippi

Rosmariini

Teksti: Reetta Reinman

Mustakuusi on erinomainen pimeän ja synkän vuodenajan eteerinen öljy. Se virkistää ja antaa puhtia, sanoo aromaterapeutti Heidi Tamminen .

– Mustakuusessa on ihana havupuun tuoksu, siltäkin osin se on oivallinen talvikauden eteerinen öljy.

Heidin mukaan mustakuusen eteerinen öljy auttaa myös kipuihin, esimerkiksi nivelsärkyihin, jotka kylmänkalseassa vuodenajassa usein pahenevat.

Heidi kutsuu ”tehosekoitukseksi” aromaterapian kehittäjä ja kouluttaja Ulla-Maija Gracen neuvomaa sekoitusta virtaa antavaksi ja vahvistavaksi koko vartalon kosteusvoiteeksi. Siihen tulee kaksi tippaa mustakuusen eteeristä öljyä, kaksi tippaa mäntyä ja kaksi tippaa pelargoniaa. Nämä sekoitetaan 5 millilitraan (reiluun ruokalusikalliseen) pohjaöljyä, esimerkiksi kylmäpuristettuun luomujojobaöljyyn.

– Mustakuusi ja mänty vahvistavat, pelargonian eteerinen öljy tuo tasapainoa sekä hormoneihin että mieleen. Pohjaöljynä jojobaöljy on aina hyvä, se on voimakkaasti kosteuttava ja sopii yleensä kaikille.

Heidi kehottaa nauttimaan mustakuusen havumetsäisestä tuoksusta myös saunan löylyissä.

– Tipauta löylykauhalliseen vettä pari tippaa mustakuusen eteeristä öljyä ja heitä kiukaalle. Saat loistavat ”voimalöylyt”.

– Varmasti pidetty joululahja on kaunis saunapyyhe, pullo mustakuusen eteeristä öljyä ja kynttilä tuomaan saunaan tunnelmaa.

Greipin eteeristä öljyä Heidi sanoo ilon öljyksi. Se tuo vireyttä ja virkistää.

– Synkkänä vuodenaikana mieliala helposti heittelee. Mustakuusen ja greipin sekoitus on tähän erinomainen. Laita reiluun ruokalusikalliseen jojobaöljyä kaksi tippaa mustakuusta ja kaksi tippaa greippiä. Sivele tämä seos hartioille. Hartioista eteeristen öljyjen vaikutukset pääsevät nopeasti aivojen mielialakeskukseen.

Heidi suosittelee greipin eteeristä öljyä myös tuoksulamppuun. Neljä tippaa on hyvä määrä.

– Flunssa-aikana greipin käyttö tuoksulampussa on hyvä siitäkin syystä, että greippi desinfioi huoneilmaa ja tuhoaa siitä bakteereita.

Opiskelijoita ja keskittymistä vaativaa työtä tekeviä Heidi muistuttaa rosmariinin eteerisestä öljystä.

– Rosmariini tuoksulampussa on erinomainen keskittymisen parantaja. Nelisen tippaa tuoksulamppuun on hyvä määrä.

– Itse aikoinani opiskelin aromaterapeutiksi työn ohessa silloin, kun lapset olivat pieniä. Keskityin lukemiseen sitten, kun lapset olivat jo nukkumassa. Laitoin aina rosmariinia tuoksulamppuun, ja niin jaksoin keskittyä opintoihin vielä iltamyöhällä.

Heidin mukaan rosmariinilla voi parantaa keskittymistä kokouksissa.

– Kokouksiin voi ”tuoksuterapiaksi” laittaa palamaan tuoksulampun, johon on tipauttanut nelisen tippaa rosmariinin eteeristä öljyä.

Heidi painottaa, että eteerisistä öljyistä tulee valita aina aito ja luomulaatuinen eteerinen öljy. Markkinoilla on paljon myös synteettisiä eteerisiä öljyjä.

– Synteettiset eivät toimi kehossa samalla tavalla kuin aidot öljyt.

– Aidon ja ”jatketun” synteettisen eteerisen öljyn erottaa esimerkiksi siten, että tipauttaa valkoiselle paperille, vaikkapa kasvopaperille tipan eteeristä öljyä. Jos se haihtuu täysin pois, eikä siitä jää mitään jälkeä, kyse on aidosta eteerisestä öljystä. Jatketusta jää jälki.

Heidi myös korostaa, että eteeriset öljyt vaikuttavat hoitavina pieninä määrinä, suurilla annoksilla on päinvastainen vaikutus.