Tehokas, taloudellinen ja luotettava moottorikelkka säästää korjaamokuluissa.

Teksti: Reetta Reinman

Porotilallisille ja sähköyhtiöiden huoltomiehille moottorikelkka on korvaamaton kulkuväline lumisessa maastossa. Retkeilijöille ja pilkkijöille moottorikelkka on nykyään mieluisa harrastusväline. Snowcrossin, enduron ja watercrossin harrastajille moottorikelkka puolestaan on kovavauhtinen kumppani näyttävissä kilpailuissa. Näin määrittelee moottorikelkkojen monia funktioita yhdysvaltalaisen Arctic Cat -moottorikelkkamerkin Suomessa toimiva edustaja Sami Ylisirniö.

Kuhunkin käyttötarkoitukseen löytyy omanlaiset kelkat.

Tehokkuus , taloudellisuus ja luotettavuus on hänen mukaansa moottorikelkan määräävimmät ominaisuudet – missä funktiossa kelkkaa sitten käyttääkin.

– Tehokas, taloudellinen ja luotettava moottorikelkka säästää korjaamokuluissa, Ylisirniö huomauttaa.

Pari vuotta sitten kelkkamarkkinoille tuli kaivattu, piristävä uutuus.

– Tämä parisataakuutioinen, nelitahtinen ns. välikelkka on pienempi kuin aikuisten kelkka, se sopii hyvin juniorikelkkailijoille.

Myös traktorimönkijät ovat nykyään ”monitoimikulkupelejä”; lisälaitteiden avulla niistä saa toimivan työkalun niin talveen kuin kesään.

– Esimerkiksi talviaikaan traktorimönkijä on erinomainen lumenaurausvaihtoehto taloyhtiöille, miksei yksityisillekin pihoille. Traktorimönkijällä saa paljon siistimpää jälkeä ja pääsee pienempiin koloihin kuin isolla traktorilla lunta aurattaessa.

– Nykyään on paljon pienmetsänomistajia. Heille peräkärryllä varustettu traktorimönkijä on oivallinen apuväline kaadettujen puiden kuljettamisessa. Luontokin tykkää, metsään traktorimönkijä ei jätä isoja jälkiä, kuten metsäkoneet tekevät.

Traktorimönkijästä ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa, eikä sitä tarvitse katsastaa. Ammattikäyttöön ostetun traktorimönkijän saa vähentää verotuksessa. Sen arvonlisävero on nolla.

Arctic Cat -moottorikelkat ja mönkijät löydät Kärkkäinen Koneen valikoimista, www.karkkainen.com/Kone

”- Traktorimönkijästä ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa, eikä sitä tarvitse katsastaa. Ammattikäyttöön ostetun traktorimönkijän saa vähentää verotuksessa. Sen arvonlisävero on nolla.”

MITÄ?

MITÄ?

Watercross

Snowcross on näyttävä moottorikelkkojen maastokilpailu suljetulla radalla. Sitä ajetaan luonnonmukaisella alustalla, johon kuuluvat hyppyrit, urat, ylä- ja alamäet. Radan materiaali on lunta ja radan pohja jäädytetään usein. Ennen kilpailua radalla harjoitellaan ja ne ovat muutenkin harjoituskäytössä.

Snowcrossia ajetaan SM-sarjassa.

Watercross on suljetulla vesialueella moottorikelkalla veden päällä ajettava kiihdytys- ja watercross-kilpailu. Sitä ajetaan veden päällä joella, järvissä ja lammilla tai vastaavilla, johon kuuluu watercrossissa veden päälle rakennetut hyppyrit. Kiihdytyksen ja watercrossin ei ole pituuden ja leveyden määrämittoja. Lähtö- ja maalialueet ovat joko hiekkaa ja betonia tai vastaavaa.

Watercross-kilpailut ovat avoimet tehdasvalmisteille ja itse rakennetuille moottorikelkoille, jotka täyttävät turvallisuusvaatimukset ja urheilusäännöstön vaatimukset. Moottorit ovat joko 2-tahtisia tai 4-tahtisia.