Oikeanlainen valaistus korostaa sisustuksen parhaita puolia. Se myös tekee asunnosta turvallisen.

Ruostumaton teräs kestää käytössä, mutta ajan kuluessa sekin tummuu ruoan ja pesuaineiden vaikutuksesta.

Valaistus on yksi sisustuksen päätekijöistä, mutta siihen kiinnitetään harvoin tarpeeksi huomiota. Harva tulee ajatelleeksi, kuinka tärkeä osa sisustusta valaistus on.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan painottaa, että valaistus on yksi sisustuksen päätekijöistä. Oikeanlainen valaistus korostaa sisustuksen parhaita puolia sekä tekee asunnosta turvallisen, kun esimerkiksi portaat on oikein valaistu. Valaistussuunnitelma olisikin hyvä tehdä heti sisustusta suunnitellessa.

– Yleisiä mokia, mitä jonkun verran tehdään, on, että suunnitellaan esimerkiksi valaistus, joka saattaa häikäistä. Tai sitten valitaan esimerkiksi liian pieni valaisin olohuoneeseen, Milla Alftan kertoo.

Tämän hetken kuumin valaistustrendi on led-valaisimet. Niiden suosio on yleistynyt viime aikoina, sillä led-lampuista on tullut aikaisempaa halvempia ja energiatehokkaampia. Myös led-lamppujen laatu on parantunut. Nykyisin esimerkiksi led-lamppujen valo on aikaisempaa luonnollisempi silmille.

Uusimpia innovaatioita ovat älyled-lamput, joita voi säätää esimerkiksi älypuhelimella tai taulutietokoneella. Sovelluksen avulla pystyy himmentämään lamppuja langattomasti.

Tummuneet tai kirjavat teräksiset ruokailuvälineet saa helposti kirkastumaan kiehauttamalla ne vedessä, jonne on sekoitettu pyykinpesu- tai konetiskipesuainetta.

Kuumenna kattilassa litra vettä ja lisää noin desi pesuainetta. Liuota pesuaine hyvin ja lisää aterimet. Keitä aterimia vedessä noin 15 minuuttia ja huuhtele ja kuivaa hyvin käsittelyn jälkeen.

Tämä menetelmä ei sovellu hopean kiillotukseen. Teräksen kiillotuksessa tulisi puolestaan välttää hopeanpuhdistusaineiden käyttöä, sillä ne syövyttävät sitä.