Taalainmaan idyllinen joulu

Joulu Taalainmaalla oli täynnä tunnelmaa ja nostalgiaa. Ilmassa leijui vahvasti perinteisen joulutunnelman kuvaamisen mestarin Carl Larssonin henki. Taalainmaalla on syntynyt huipputenori Jussi Björling, joka on monille suomalaisillekin ruotsalaisen joulun ääni.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Vuoden pimeimpänä päivänä 22. joulukuuta Taalainmaan aurinko loistaa huikaisevan sinisen taivaan täydeltä. Pohjoinen Ruotsi ja Suomi on kapaloitunut kaamokseen, mutta huomenna päivä on sielläkin jo minuutin pitempi. Eivät ole vuodet veljeksiä Taalainmaallakaan.

Vuotta aiemmin samaisena päivänä oli ollut yli kaksikymmentä astetta pakkasta ja lunta kahlattavaksi asti. Mutta Taalainmaan ja sen joulun lumoa ei lumettomuus vähennä. Joulumieli syntyy niin monenlaisista aineksista.

Tunnelma jouluyön kirkossa oli harras ja kaunis. Istuttiin pelkkien kynttilöiden valossa. Saarna kuultiin vuodelta 1690 peräisin olevasta saarnastuolista. Osa työntekijöistä oli pukeutunut kauniisiin kansallisasuihin. O helga natt kajahti lopuksi lehteriltä lähes kuin itsensä Jussi Björlingin, Taalainmaan suuren pojan laulamana.

Monille suomalaisillekin Ruotsin joulusta tulee mieleen Jussi Björling. Monille hän on yhtä kuin Ruotsin joulu, tai ainakin maan joulun ääni.

Johan Jonatan Björling syntyi vuonna 1911 Taalainmaalla Borlängessä ja sai lempinimensä Jussi suomalaiselta isoäidiltään. Jussi Björling oli huipputenori, laulaja, jollaisia yhteen maahan syntyy kerran vuosisadassa, eikä ehkä niinkään usein.

Meidän joulupukkiamme vastaa Ruotsissa jultomten eli tomtefar. Tomtefar asustaa Taalainmaalla korkeiden vuorten, jäätyneiden järvien ja lumisten metsien keskellä ikiomassa valtakunnassaan, Tomtelandissa.

Tomtemorin eli tonttumuorin kahvilassa kuuma suklaajuoma on täynnä kermavaahtoa ja vaahtokarkkeja.

Punaisten tupien värikin on lähtöisin Taalainmaalta. Väri on peräisin Taalainmaan läänin pääkaupungissa sijaitsevasta, yli 1000 vuotta vanhasta Stora Kopparbergetin kuparikaivoksesta. Turistikohteeksi kaivos tuli 1600-luvulla. Suurin turistihoukutin oli lasiarkussa makaava kivettynyt kaivotyöläinen. Mats Israelsson kuoli kaivoksen sortuessa vuonna 1677. Hänet löydettiin 40 vuotta myöhemmin.

Kovasti vanhentunut entinen morsian tunnisti kaivosilmassa hyvin säilyneen sulhasensa. Sittemmin kovaonninen sulhasmies haudattiin kaivoksen oman kirkon hautausmaalle. Tuhatvuotinen kaivos lopetti toimintansa vuonna 1992. Se on edelleen tärkeä turistikohde.

Taalainmaan hevoset ovat koko Ruotsin vertauskuva. Tyypillisimmillään ne ovat punaiseksi maalattuja. Hevoset tehdään pienessä Nusnäsin kylässä Siljan-järven rannalla käsityönä. Bisneksellä elää koko kylä. Jo kahdeksankymmentä vuotta on Nils Olssonin puutyöpajassa valmistettu hevosia, joita on lähtenyt maailmalle miljoonia.

Maailman suurin Taalainmaan hevonen löytyy Taalainmaan eteläkärjestä Avestasta. Komeudella on painoa 67 tonnia. Se on 13 metriä korkea. Taatusti maailman pienin Taalainmaan hevonen, vain muutaman millimetrin korkuinen heppa, löytyy Dala Järnista.

Taalainmaan lukuisat vanhojen tavaroiden puodit ovat todellisia aarreaittoja. Hintataso on suomalaiselle edullinen. Antiikkia on länsinaapurissa tarjolla paljon. Putiikeissa saa vierähtämään tovin jos toisenkin ihan vain katselemalla – ja se on vielä halvempaa hupia.

Carl Larsson on Taalainmaan ja koko Ruotsin ikoni. Yksi Carl Larssonin tunnetuimmista jouluaiheista, joka on levinnyt kortteina ja julisteina ympäri maailman, on kuva Larssonin tyttärestä Britasta. Britasta jouluomenoineen on tullut ruotsalaisen joulun ja kodikkaan joulutunnelman symboli.

Lilla Hyttnäs sijaitsee Falunin kaupungin ulkopuolella Sundbornin kylässä. Carl Larsson ja hänen vaimonsa Karin rakensivat talostaan Ruotsin tunnetuimman kodin. Talo on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1946. Vierailu Lilla Hyttnäsissä on kuin astuisi taulusta tai postikortista toiseen.

Vuodet kulkevat kulkuaan, mutta perinteet säilyvät. Erityisesti joulu on juhla, joka halutaan säilyttää samanlaisena vuodesta ja vuosisadasta toiseen. Vanhan ajan joulussa kaikki menneet sukupolvet ovat läsnä.

Hyvää joulua kaikille! God jul till alla människor!

”– Tomtemorin eli tonttumuorin kahvilassa kuuma suklaajuoma on täynnä kermavaahtoa ja vaahtokarkkeja.”