Työnsä ääressä monitoimiyrittäjät Sanna ja Heikki Saarikoski

Kannuslainen monialayrittäjäpariskunta Sanna ja Heikki Saarikoski eivät oikein osaa sanoa, mistä heidän ahkeruutensa kumpuaa.

Ehkä työnteko on iskostunut syvälle jo lapsuudessa, he toteavat.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Reetta Reinman ja Saarikosket

Olipas taas maukasta, lounasravintola Rauhalan asiakkaat kiittävät yrittäjä Sanna Saarikoskea. Rauhalan lounaalla tarjotaan suomalaista kotiruokaa, aina on myös itseleivottua rieskaa ja sämpylöitä.

Sanna ja Heikki Saarikoski ovat aloittaneet yritystoiminnan 1986. Palkkalistoilla heillä on tätä nykyä viisi vakituista työntekijää.

He pyörittivät eurojen tuloon saakka hotelli-ravintolaa Kannuksessa ja tekivät siivouspalvelua ja kiinteistönhoitoa. Edelleen heidän yrityksensä Lestijokilaakson Siivous Palvelut tekee sekä siivouksia että kiinteistönhoitotöitä ja maanrakennusta sekä kesällä nurmikonleikkuuta.

– Alkuvuosina meillä oli todella paljon siivouskohteita, muun muassa paljon teollisuusyrityksiä, toimistoja sekä taloyhtiötä ja julkisia tiloja. Sittemmin vähensimme siivouskohteita. Teollisuusyrityskohteista Kannustalon siivouksesta olemme vastanneet vuodesta 1997, ja se on meillä edelleen, Sanna kertoo.

Konepuolen työt ovat pääsääntöisesti Heikin vastuulla, mutta lumenauraustöissä on tänä talvena myös Sanna auttamassa.

Saarikoskien lounasravintola Rauhala toimii Kannuksen Rauhanyhdistyksen entisessä kiinteistössä. Kannuksen Rauhanyhdistys vaihtoi toimitilansa Kannuksen kaupungin kanssa uuteen tonttiin, kun yhdistys tarvitsi uuden isomman toimitilan ja sille tontin. Saarikosket olivat ensin kaupungin vuokralaisina Rauhalassa, sittemmin he ostivat kiinteistön yritykselleen. Reilun 400 neliön Rauhalassa on asiakaspaikkoja noin 150 ruokailijoille. Joka arkipäivä on lounas. Iltaisin ja viikonloppuisin Rauhala on suosittu erilaisten tilaisuuksien ja perhejuhlien pitopaikka.

Keittiö- ja varastotilat ovat isot.

– Rakennamme parhaillaan myös lisää varastotilaa: erillisen tilan pakastimille ja kylmiöille. Pakaste- ja kylmähuoneisiin tulee yhteensä noin 260 neliöitä tilaa. Perustuksia Heikki juuri parhaillaan tekee, Sanna kertoo tammikuun puolivälissä.

Rauhalan lisäksi Pitopalvelu Saarikosken herkkuja saa nauttia monessa muussakin paikassa. Sannan pitopalvelua tilataan Kannuksesta aina Ouluun ja Mikkeliin saakka.

– Räätälöimme asiakkaisen tarpeisiin parhaiten sopivan pitopalvelumuodon. Joku ostaa meiltä sekä tarjottavat että myös astiat ja henkilökunnan, toinen taas pelkästään tarjoilut ja huolehtii tarjoiluista itse.

Ajoissa pitää olla matkassa, mikäli meinaa saada Pitopalvelu Saarikosken juhliinsa.

– Ylioppilasjuhlakalenteri on täynnä kaksi vuotta eteenpäin, eli tämän kevään ja myös ensi vuoden kevään osalta jo täynnä. Kesähäitä vielä tulevaksi kesäksi jonkin verran mahtuu sovitellen jokuseen kesäviikonloppuun, Sanna kertoo tutkaillessaan pitopalvelun varauskalenteria.

Onko juhlijoilla jokin vakioherkku, joka yleensä aina tilataan pitopalvelultanne?

– Tarjoilujen suhteen skaala on hyvin laaja, mutta monessa juhlapöydässä maistuu kokonaisena paistettu porsaan file. Me käytämme Ari Pöntiön viljapossua, hän kasvattaa viljapossut omalla tilallaan Toholammin Sykäräisillä. Niiden liha on erittäin laadukasta, Sanna kertoo.

Kahvin kanssa juhlissa maistuvat ikisuosikki mansikkakermakakun lisäksi nykyään myös juustokakut.

– Nykyään myös kokeillaan hyvinkin erilaisia juhlatarjoiluja. Hiljattain laitoimme italialaistyyliset tarjoilut yksiin juhliin.

Pitopalvelu Saarikoskella on myös neljä ”ravintola- ja varastorekkaa”. Niihin kootaan moduleista tapahtuman tarpeen mukaan esimerkiksi grilliravintola, jossa valmistetaan ja josta myydään grilliherkkuja. Ravintolarekan sivun saa auki, ja niin on grilliravintola tai vaikkapa kahvila paikalla. Ravintolarekkoja sekä varastorekkoja kylmätilaksi ja astioille Saarikosket myös vuokraavat tarvittavine moduleineen.

”– Monessa juhlapöydässä maistuu kokonaisena paistettu porsaan file.”