Diagnoosi kymmenen vuotta tartunnan jälkeen

Ulla Alanen kiittää täydentäviä, luontaisen lääketieteen hoitokeinoja elämästään. Hänellä borrelioosi pääsi kroonistumaan. Ravitsemushoidot, akupunktio ja otsonihoidot sekä aamusauna ja uiminen pitävät Ullan konkreettisesti pystyssä.

Teksti: Reetta Reinman

Alkukesäisenä sunnuntai-iltana vuonna 2007 Ulla Alanen , 63, kunnosti kukkapenkkiä kotipuutarhassaan Jalasjärvellä, Etelä-Pohjanmaalla.

- Ilta-aurinko paistoi kauniisti, olin shortseissa. En ollut tuntenut minkäänlaista pistosta, mutta sisälle mennessäni huomasin, että oikeassa sääressäni oli pyöreä, punainen laikku. Tuolloin ei ajateltu sisämaassa olevan punkkeja. Ajattelin, että paarma on puraissut, ja toisaalta minulla hyttysenkin pistoista leviää isoja, kutisevia laikkuja.

Illan mittaan Ullalle tuli epämääräisen huono olo. Oksetti ja väsytti.

- Ennen puutarhatöihin lähtöä olin syönyt itse tekemääni perunalaatikkoa. Ajattelin, että se on nostanut sokerit turhan korkeaksi. Mittasinkin sokeriarvot. Toki ne olivat parisen tuntia ruokailusta koholla. Laitoin huonon olon kohonneiden sokeriarvojen piikkiin.

Vuoden kuluttua tuosta alkukesäisestä sunnuntai-illasta Ullaa alkoivat vaivata niveloireet, toispuoleiset päänsäryt ja polttavat silmäsäryt. Hänellä oli jatkuvia vilunväristyksiä. Lihakset tulivat epämääräisen kankeiksi. Oli huimausta ja tasapainovaikeuksia. Ei ollut hyvä olla.

- Sähköiskunomaiset, hyppivät nivelsäryt tekivät elämästä aivan sietämätöntä. Viiltävä kipu tuikki milloin missäkin kehon osassa.

Vuosien myötä monenmoiset vaivat pahenivat.

Selitystä ei löytynyt.

Vuonna 2015 lähes 40 vuotta perushoitajana terveyskeskuksessa työskennellyt Ulla joutui jäämään töistä pois.

- Vasen polvi ei enää kantanut. En pystynyt kävelemään ilman kyynärsauvoja. Polvinivelet turposivat aivan muodottomaksi. Lääkärin vastaanotolla otettiin nestettä polvesta pois ja laitettiin kortisonia tilalle. Tuolloin en vielä tiennyt, että minulla on borrelioosi.

Kortisoni aktivoi borrelioosia.

- Särkylääkkeistä en saanut mitään apua esimerkiksi sähköiskumaisiin, kiertäviin nivelsärkyihini. Päin vastoin, elämä meni aivan mahdottomaksi. Minulle määrätyistä särkylääkkeistä sain moninaisia sivuvaikutuksia. En pystynyt käyttämään niitä.

Ulla oli jo vuosia täydentänyt ravitsemustaan vitamiineilla ja hivenaineilla muun muassa funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja kouluttaja, tekniikan lisensiaatti Paula Heinosen kursseilta saamiensa ohjeiden turvin.

Hän ajatteli, että hakee lisätietoa ja selitystä huonoon oloonsa Helsingin Antioksidanttiklinikalta. Siellä hänelle tehtiin vuonna 2015 laaja-alaiset laboratoriotutkimukset. Borrelioosiepäilyn vuosi hänen verinäytteensä lähetettiin Saksaan, borrelioosiin erikoistuneeseen laboratorioon analysoitavaksi.

Vuosien monenlaiset oireet saivat selityksen.

- Minulla diagnostisoitiin kroonistunut borrelioosi. Tartunnasta oli tuolloin kulunut vajaat kymmenen vuotta. Se että olin omatoimisesti käyttänyt niin paljon vitamiineja ja muita antioksidantteja, oli suojannut minua terveydentilan totaaliselta romahdukselta, Ulla totea.

Kroonistunut borrelioosi piti Ullan elimistössä jatkuvaa tulehdustilaa. Verikokeissa leukosyyttien eli valkosolujen erittelyssä todettiin poikkeavuus. Valkosolujen tehtävänä on tulehdusten torjunta, eli Ullan elimistössä oli jatkuva hälytystila. Tällöin riski kaikenlaisille sairauksille kasvaa.

Borrelioosi-diagnoosin selvittyä alkoi voimallinen tulehdustilan sammuttaminen. Ensi alkuun Ulla joutui pitkälle ja rankalle antibioottikuurille. Antioksidanttiklinikan lääkäri suositteli ison joukon vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja sekä entsyymejä ja maitohappobakteereita.

Ulla bongasi Luontaisterveys-lehdestä ravintoterapeutti Anu Bouquetin vastaanoton Nummelassa. Vastaanotolla Ullan ruokavaliota tarkennettiin tulehdusta paremmin hillitseväksi.

- Anu kehotti jättämään pois tulehdusta ruokkivat ruoka-aineet, joita ovat merkittävimpänä valkoinen sokeri, joka oikein ruokkii borrea, sekä lisäksi esimerkiksi sian- ja naudanliha, kotimaiset viljat sekä kananmuna ja maitotuotteet, jotka myös keräävät limaa elimistöön. Nyt yritän suosia kasviksia, kasviöljyjä, marjoja ja hedelmiä. Eläinproteiinina on kalaa ja kalkkunaa. Maidon sijalla käytän kauramaitoa. Jogurttina on kaurajogurtti. Voita käytän jonkin verran. Gluteenittoman ruokavalion olen huomannut olevan nivelilleni ja suolistolleni eduksi.

- Anu Bouquetin ohjeistuksen mukaan käytin kymmenen kuukauden ajan kurina Cowdenin-yrttiuutetippoja vahvistamaan elimistön immuniteettia eli puolustuskykyä. Edelleen käytän muutamia yrttiuutetippoja ylläpitohoitona. Kyseiset yrttiuutetipat tilaan Anun ohjeistuksen mukaan lääkärikeskus Astriksen verkkokaupasta, www.nordicure.fi

Kemiallisia särkylääkkeitä Ulla ei käytä. Ruokavalio sekä vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot ja yrttiuutteet ovat hänelle myös ”särkylääkkeitä”.

- Aivan loistava luonnon särkylääke ja tulehduskipulääke on kurkuma, joka on inkiväärin sukuinen mauste. Nykyään on tehokkaita ja vahvoja kurkumavalmisteita myynnissä luontaistuotekaupoissa ja -osastoilla. Toinen hyvä luonnon särkylääke erityisesti nivelsärkyihin on boswellia eli pihka.

Boswellia serata puu kasvaa Aasiassa ja Afrikassa. Siitä saatavaa pihkaa on käytetty tuhansia vuosia ylläpitämään nivelten toimintaa. Myös nykytiede tunnustaa sen niveliä hoitavan vaikutuksen.

Luontaistuotekaupoissa ja -osastoilla boswellia myydään kapseleina.

Terveyskeskustyön lisäksi Ulla on yli 30 vuoden ajan tehnyt luontaisterapiatyötä. Hänellä on Jalasjärvellä Hoitola Alaska.

- Kroonistuneen borrelioosin ja sen aiheuttamien lihas- ja nivelkipujen vuoksi en pysty enää tekemään hierontaa, mutta akupunktiohoitoja teen edelleen.

Ulla on opiskellut perinteistä kiinalaista akupunktiota sekä Suomessa että Kiinassa opiskelleen ja sitä Suomessa opettavan Tero Inkerin koulutuksessa. Tero Inkeri opettaa perinteistä kiinalaista akupunktiota Helsingissä ja Keski-Pohjanmaan opistossa Kälviällä.

- Tero Inkerin akupunktiokoulutuksessa olin vuosina 2014-2017 eli ehdin aloittaa kouluttautumiseni, ennen kuin olin saanut borrelioosi-diagnoosin. Koulutuksessa me opiskelijat hoidimme toinen toisiamme akupunktiolla. Hoidon jälkeen jalkani aina kantoivat paremmin. Akupunktio minulle todella toimii. Voinkin sanoa, että olen saanut akupunktion avulla kävelykykyni takaisin, ja peräti kolme kertaa.

- Akupuntkio hoitaa ihmistä aina kokonaisvaltaisesti. Se myös hillitsee ja auttaa elimistöä tulehdustilanteissa. Akupunktiolla voidaan toki hoitaa ja tasapainoittaa myös monia muita asioita.

- Kroppani notkistajina olennaisen tärkeää on lisäksi joka-aamuinen saunominen. Monesti vielä iltaisinkin rentoudun savusaunan leppeissä löylyissä. Saunan ohella nivelet kiittävät uimisesta!

Ulla luki Luontaisterveys-lehdestä otsoniterapeutti ja sairaanhoitaja Alla Honkasen Tampereen Otsoniterapiassa tekemistä otsonihoidoista.

- Ajattelin, että tuota vielä kokeilen. Onneksi kokeilin. Otsonihoidoista on minulle ravitsemushoitojen ja akupunktion ohella merkittävästi apua, jotta saan pidettyä kroonistuneen borrelioosin kurissa.

Otsoniterapiahoitoihin Ulla hakeutui vuonna 2015 sen jälkeen, kun samana vuonna Helsingin Antioksidanttiklinikalla hänellä diagnostisoitiin kroonistunut borrelioosi.Tampereen Otsoniterapiassa Ulla käy säännöllisesti kerran kuukaudessa. Aluksi hän kävi useammin.

Hänen hoitoina on joka kerta sama paketti, eli infuusiohoito otsonoidulla keittosuolaliuoksella, otsonin johtaminen korvakäytävään sekä B12-vitamiinipistos lihakseen. Infuusiohoitoon hänellä on lääkärin lähete. Ullan hoitosuunnitelman Alla Honkanen on tehnyt yhdessä otsoniterapiaopettajansa, Venäjän lääketieteellisen akatemian professorin, Oleg Masslenikovin kanssa, kuten Honkanen toimii jokaisen asiakkaansa kohdalla. Ennen hoitojen aloittamista hän haastattelee asiakkaansa seikkaperäisesti, ja tutustuu huolellisesti lääkärinlausuntoihin. Asiakkaan kanssa käydään läpi hoidon kustannukset.

- Hoitosuunnitelman tekoa varten jokaisen otsoniterapian aloittavan asiakkaan veren koostumus ja etenkin trombosyyttien määrä selvitetään. Trombosyyttien määrää tarkkaillaan hoidon aikana, koska otsonin yksi ominaisuus on sen verta ohentava vaikutus, Honkanen kertoo.

Trombosyytit eli verihiutaleet osallistuvat veren hyytymistapahtumaan.

Infuusiohoidossa otsonoidaan otsonointilaitteella steriiliä keittosuolaliuosta, jota samanaikaisesti tiputetaan kanyylin kautta suoraan suoneen. Otsonin määrä on tarkasti laskettu kunkin asiakkaan hoitosuunnitelmaan sopivaksi.

Alla Honkasen vastaanotolla oleva, maailmankuulun otsonitutkijan ja -tuotekehittelijän, professori Eugeny I. Nazarovin suunnittelema korvien hoitolaite on samanlainen kuin kuulosuojaimet. Kuulokkeisiin Nazarov on kiinnittänyt muoviset putket, joita pitkin korvakäytävään johdetaan hoitosuunnitelman mukainen annos otsonigeneraattorilla tehtyä otsonia, viisi minuuttia kumpaakin korvaa kohti. Hoidon jälkeen korvakäytäviin sivellään otsonoitua oliiviöljyä.

- Korvakäytävän kautta otsoni pääsee elvyttämään aivokudosta lisäten aivojen hapen saantia, sanoo Alla Honkanen.

- Kotihoidoksi ostan Allalta nivelten hoitoon tarkoitettua otsonoitua oliiviöljyä. Kasvojen ja vartalon ihoa hemmottelen Allan tekemällä, otsonoidulla manteliöljyllä, jossa on sulostuttavaa nerolia eli appelsiininkukan eteeristä öljyä, Ulla kertoo.

Allan Honkasen mukaan otsonin (O3, happiatomiin on liittynyt yksi ylimääräinen happi) teho kroonistuneen borrelioosin hoidossa perustuu ennen kaikkea otsonin kykyyn aktivoida hermokudosta, kun hermokudos saa lisähappea. Borrelioosi vaurioittaa hermokudosta.

Kivun hoidossa otsonin teho perustuu muun muassa otsonin ominaisuuteen laskea elimistössä olevaa turvotusta ja tulehdusta.

- Otsoni toimii kuten antibiootti, mutta on täysin luonnollinen aine, ilman sivuvaikutuksia, Honkanen sanoo.

Ulla Alanen on tyytyväinen, että on monipuolisesti hakenut ja saanut apua tilanteeseensa. Ympäristön asenteet eivät aina ole kannustavia.

– Harmillista, että borrelioosi ei ulkopuolisen silmin näy päällepäin, eikä monikaan voi käsittää tautia sairastavan monikirjoista oireilua.

Ulla Alasen tavoittaa puhelinnumerosta 0500-366 920.

Ravintoterapeutti Anu Bouquet: info@ravintoeliksiiri.fi

Akupunktiohoitaja Tero Inkeri: tero@tcm.fi

Otsoniterapeutti Alla Honkanen: www.tampereenotsoniterapia.fi

Tietoa borrelioosista löytyy Suomen Lyme Borrelioosi ry:n sivuilta www.borrelioosi.net

Jarno Ahosen kirjoittamasta kirjasta Borrelioosi saa hyvää vertaistukea ja tietoa.

”– Sähköiskunomaiset, hyppivät nivelsäryt tekivät elämästä aivan sietämätöntä. Viiltävä kipu tuikki milloin missäkin kehon osassa.”
”– Olen saanut akupunktion avulla kävelykykyni takaisin, ja peräti kolme kertaa.”