Susanna Kuosan Tommi-poni on suomenpienhevonen. Se on alkuperäisrotu.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Susanna Kuosa

Tärkeintä Tommissa on sen ihana luonne. Hän on maailman paras terapeutti ja personal trainer, toteaa Susanna Kuosa . Tommi on Susannan monitoimiponi Tommi, ristimänimeltään Villin Verraton.

Rodultaan Tommi on suomenpienhevonen. Säkäkorkeudeltaan suomenpienhevosen tulee olla alle 148 senttiä. Tommin säkäkorkeus on 142 senttiä. Susannalle Tommi on tullut 2,5 vuotta sitten, iältään se on kahdeksanvuotias.

Tommi asustaa Lahdessa Villähteellä yksityisen hevosyrittäjän omistamassa tallissa.

– Aikaisemmin Tommi oli pihattotallissa ja koko ajan laumassa toisten hevosten kautta. Tallivaihdoksen myötä Tommilla ja kyseisen tallin muilla hevosilla on jokaisella tallissa oma karsina ja laitumella oma tarha. Oma rauha heijastuu positiivisesti Tommiin. Nykyään sillä on paljon enemmän energiaa. Virtaa riittää! Susanna naurahtaa.

Virtaa ja voimaa siirtyy Tommista myös Susannaan.

– Vaikka joskus kuinka väsyttäisi, niin en voi jäädä sohvalle makaamaan, koska tiedän, että kaveri kaipaa lenkille. Samalla saan itsekin raitista ilmaa ja liikuntaa.

Susanna käy päivittäin Tommin luona tallilla. Ruokinta- ja muita hoitotoimenpiteitä Susannan ei tarvitse tehdä. Se sisältyvät tallivuokraan.

Aktiviteeteista huolehtiminen on Susannan kontolla.

– Kuudesti viikossa harrastamme Tommin kanssa jotain liikunnallista. Yksi päivä on lepopäivä.

Mieluisinta niin Susannalle kuin myös varmasti Tommille ovat yhteiset ratsastusretket.

– Mikään ei ole sen vapauttavampaa kuin mennä täyttä laukkaa radalla yhdessä hevosen kanssa. Siinä pää tuulettuu ja paineet purkautuvat, Susanna sanoo.

Myös maastoratsastus on heille mieluista. Tommin lihaksista Susanna pitää huolta myös jumppauttamalla hevostaan säännöllisesti.

– Peruskiltti Tommi on upean mukautuvainen. Se peilaa sensitiivisesti sekä ratsastajan että muutoin sen seurassa olijan mielentiloja. Toisena päivänä menemme täyttä laukkaa, toisena päivänä taas on ihana hömpötellä rennosti ilman satulaa. Joskus voin mennä tallille ja vain halata Tommia. Hänelle sopii kaikki.

Lähes päivittäin Susannan kanssa tallille lähtee myös hänen 16-vuotias Helinä-tyttärensä. Susanna kutsuukin Tommia äiti-tytär -ratsuksi.

– Tommi oli kanssani ratsastusjousiammunnan SM-kisoissa vuonna 2018. Sen jälkeen Helinä on aloittanut Tommin kanssa ratsastusjousiammunnan, minulla se on jäänyt vähemmälle. Olemme molemmat kisanneet Tommin kanssa jonkin verran myös koulu- ja esteratsastuksessa. Lisäksi Tommi on esiintynyt kanssani erilaisissa näytöksissä, messuilla ja tapahtumissa. Esimerkiksi viime kesänä Tommi oli kanssani Helsingissä keskiaikamarkkinoilla leikkimielisissä turnajaisissa. Tämän kesän tapahtumat siirtyvät koronan vuoksi syksyyn, katsotaan, mitä sitten järjestetään ja mihin menemme mukaan, Susanna pohtii.

Nyt kesällä Lahdessa asuvan Susannan tapaa Kärkkäisen Lahden tavaratalon puutarhamyymälästä. Hän tuli Kärkkäiselle töihin viime vuoden marraskuussa. Ensiksi Susanna oli leluosaston myyjänä Lahden Kärkkäisellä, ja sitten verkkokaupan puolella keräilijänä.

– Minusta on hauska työskennellä eri osastoilla. Kärkkäisen jokaisella osastolla on omat juttunsa. Työssäni olen oppinut valtavasti uutta ja oppiminen jatkuu edelleen.